“Coraline”: Sjældent får man æren af at se en så gennemført børnegyser som “Coraline”. Historien er spændende og sød, men bliver mareridtsagtig uhyggelig. Det er en stop-motion dukkefilm, kun med et strejf af animation, så alt er håndlavet af dygtige dukkekonstruktører og animatører. Filmen er i topklasse, og med over fyrre minutters spændende ekstramateriale om tilblivelsen, er det et ‘must have’ for alle, der elsker stopmotion-film som “The Nightmare Before Christmas”.

AF PETER HENRICHSEN

Titel:

‘Coraline’

Genre:

Stop motion animation

Spilletid:

97 minutter

Land:

USA

Distributør:

Universal

Udgivet:

13. oktober 2009

Følelses-barometer:Coraline er flyttet på landet med sine arbejdsnarkomaner af et par forældre. Deres nye faldefærdige villa er så enorm, at de ikke har råd til den alene, så Coraline må finde sig en lettere sindssyg russisk cirkusartist, der træner mus til et musecirkus, og to tossede tanter der udstopper deres afdøde hunde.

Skjult tunnel til parallelverden

Coraline, keder sig, keder sig, KEDER SIG! Ingen har tid til hende, og huset er dødsygt. Lige indtil hun finder en underlig tilmuret dør. En nat åbner muren sig, og Coraline kravler ind i en mystisk parallelverden, der ligner hendes villa på en prik. Forskellen er at hendes forældre har knapper i stedet for øjne, og pludselig er de blevet vildt flinke. De opvarter og underholder Coraline, og serverer alle hendes livretter. Det virker som en fantastisk drøm der er gået i opfyldelse! Men ikke alt er hvad det ser ud til på overfladen, og drømmen forvandler sig (selvfølgelig) til et mareridt.

En bedårende trodsig teenager

Historien om Coraline er spændende og sød, men bliver mareridtsagtig uhyggelig, og det er tydeligt at ”Coraline” ikke er en dukkefilm for de mindste. Det gustne univers, der er lige så skørt som i ”Alice i Eventyrland” appellerer helt klart til de 9 til 15-årige, selvom den er tilladt fra 7 år. Coraline selv ligger lige midt imellem, og opfører sig herligt trodsigt som en teenager på 13, der nok synes forældrene er dumme, men alligevel stadig kan lide at lege. Jeg anmeldte den amerikanske version, og den halve fornøjelse var at høre Dakota Fanning’s (kendt fra “War of the Worlds” og den nye Twilight-film “New Moon”) fantastiske intonation som Coraline. Filmen byder også på hyggelige og alligevel gyserfilms-agtige sange, der passer perfekt til det dystre og sørgmodige univers.

Stop-motion dukkefilm

Selvom man ved første øjekast tror, at ”Coraline” er en ren animation, er det i virkeligheden en stop-motion-film med dukker, som har fået lidt computeranimation over sig til sidst. Stop-motion er den teknik man benytter i dukkefilm, når man tager et billede, flytter lidt på dukkernes hænder og hoved, tager endnu et billede, og fortsætter indtil man har givet dukken liv i en hel filmsekvens.

Fantastisk bonusmateriale om tilblivelsen af ‘Coraline’

Den fantastiske stop-motion-teknik tager så lang tid og kræver så mange rekvisitter, at man slet ikke forstår det. I ekstramaterialet på ”Coraline” bliver man heldigvis inviteret indenfor bag kulisserne i en 40 minutter lang, fascinerende dokumentar om tilblivelsen. Man ser hvordan animatørerne arbejder med de små dukker af latex og ståltrådsskelet, hvordan en mand kun sidder og fremstiller hænder og ansigter, og hvordan en kvinde strikker rigtige islandske sweaters på størrelse med tændstikæsker.

Bedste børnegyser i lang tid

Resultatet er unikt! Tingene bliver så virkelige, at man føler sig som en mus der suser rundt i et dukkehus, hvor hotdogs er lavet af porcelæn og katten er strikket af garn. Hver gang man ser ”Coraline” – og man har lyst til at se den mange gange – opdager man nye fascinerende detaljer, ikke mindst de geniale ansigtsudtryk og det sjove kropssprog dukkerne har. ”Coraline” er noget af det bedste jeg har set for yngre teenagere i lang lang tid, og hvis man keder sig i morgen til ”Halloween” er dét den ideelle film at starte aftenen med!


”HAPPY HALLOWEEN!”

Coraline

Ekstramateriale

• Deleted scenes
The Making of “Coraline”
• Inspirring Design
• Directing the voice sessions
• Making Puppets
• Coraline’s Closet
• Setting the Stage
• It’s alive
• I’ve seen fire and I’ve seen Fog
• The eyes have it
• Wrapping up Coraline

Blu-Ray-versionen af “Coraline” indeholder oven i købet en 3D-version af filmen, samt fire sæt 3D-briller.

Nu får man virkelig lyst til at investere i Blu-Ray.