Tilbageblik: ”Spirit” er en fantastisk, gennemført perle i rækken af animationsfilm. Selvom den har heste i hovedrollen, er den bestemt ikke kun en tøsefilm, men tværtimod et imponerende værk, der spreder et stærkt budskab om frihed og om at overvinde sine forhindringer. Den sætter sig lige i hjertet og skaber grobund for en ubehjælpelig afhængighed af soundtracket.

AF CAMILLA LÆRKE LÆRKESEN, 16 ÅR

”Spirit – hingsten fra Cimarron” er en animationsfilm fra 2002 der handler om de vilde heste i den amerikanske vildmark på indianernes tid. Den unge hingst, Spirit, bliver indfanget som ridehest af amerikanske soldater, og jagten på friheden går ind, for den Spirit er ikke til at tæmme. På sin flugt møder han en ung indianer og hoppen Rain, som han forelsker sig i, men der er endnu lang vej tilbage til flokken, og de amerikanske soldater har ikke opgivet håbet om at få hævn over hesten, der ikke kunne tæmmes.

Et godt budskab til alle

Selvom ”Spirit” er en hestefilm, er den bestemt ikke kun for piger. ”Spirit” er en spændende historie om mod og udholdenhed med budskabet om, at af at alle forhindringer kan overvindes, hvis man bare kæmper, og det er helt sikkert også den følelse man sidder tilbage med efter at have set filmen.
Filmen er fuld af god musik heriblandt ”You can’t take me” og ”Get off my back”, som er nogle kraftfulde sange, der virkelig booster selvtilliden og understøtter filmens stærke stemning.

Udtrykker sig kun ved musik

Musikken er netop det der gør filmen til noget helt specielt. Det bemærkelsesværdige er at hestene ikke kan tale. I stedet kommer stemninger og følelser til udtryk gennem musikken, der er komponeret af Hans Zimmer og sunget af Brian Adams. Fortælleren (Anders W. Berthelsen er den danske stemme bag fortælleren) gengiver Spirits tanker, så vi hele tiden kan følge med alligevel.
Det er musikken der er filmens bærende element, og selv hvis man hverken er til heste eller tegnefilm, bør man høre soundtracket. Det er desværre udgået fra butikkerne, men kan lånes på biblioteket, og det er helt sikkert det værd!

“Selvom ”Spirit” er en hestefilm, er den bestemt ikke kun for piger. ”Spirit” er en spændende historie om mod og udholdenhed med budskabet om, at af at alle forhindringer kan overvindes, hvis man bare kæmper, og det er helt sikkert også den følelse man sidder tilbage med efter at have set filmen. ”

Efter grundig research

Udover at være en fryd for øret, er filmen også en fryd for øjet. Landskaberne er enormt flotte med bjerge, sandørkener, kæmpe græsarealer og skove. Det er også tydeligt at tegnerne har været ude at studere virkelighedens heste, før de er gået i gang med at tegne hestene til filmen, for selv hestenes mindste bevægelser er meget naturtro, til stor glæde for dem af os der har været vant til at omgås den ægte vare. På filmens ekstramateriale er der masser af spændende information om hvordan Spirit kom til. Det er super spændende at høre om hvor umage tegnerne har gjort sig, og hvor meget research der egentlig skulle til for at Spirit kunne leve op til forventningerne.

En uundværlig film i samlingen

Selvom om ”Spirit” efterhånden har nogle år på bagen, anbefaler jeg den i stor grad til alle der synes om animations- og tegnefilm, for den er virkelig en perle i rækken! Den kan ses uendeligt mange gange uden at blive kedelig, for Spirit er en inspirerende heltefigur og musikken sørger for at vi kommer lige i stemning til at være som ham: stolt og stærk. Handlingen er meget original og forudsigelig, men det er en smuk historie, og filmen spiller så meget på stemningen at handlingen i virkeligheden er underordnet. Udførelsen er gennemført og filmen er i stor grad et musthave til animationssamlingen.
Spirit

 • Sprog: Engelsk, dansk, norsk, polsk
 • Undertekster: Engelsk, dansk, norsk, bulgarsk, rumænsk

Ekstramateriale

 • Spirit Lav-en-film-studie: lav din egen film med rigtige baggrunde, karakterer, musik og lydeffekter fra filmen
 • Indspil din egen stemme og læg dine egne billeder ind i filmen.

 • DreamWorks for børn: Lær at tegne Spirit med DreamWorks animator James Baxtor
 • 14 interaktive spil og aktiviteter.
 • Animationen af Spirit: et fascinerende kig på sammenføringen af 2-D og computer-skabt 3-D animation.
 • Sangene fra filmen: Se hvordan Grammyvinderen Brian Adams og Oscarvinderen og komponisten Hans Zimmer fik liv i historien om Spirit gennem musikken.
 • Storyboards.
 • Filmskabernes kommentarer.
 • Dokumentar om de internationale stjerner.