Ungdomsanmeldelse: ”Pigen der legede med ilden” er filmatiseringen af anden bog i rækken i Stieg Larssons trilogi. Filmen havde premiere i biograferne i september 2009 og udkom på dvd den 19. januar. Efter succesen med den første film, ”Mænd, der hader kvinder”, har der været meget at leve op til.

AF SIGNE RASMUSSEN

Journalisten Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) er tilbage på Millenniums redaktion, hvor en ny kollega er på sporet af en chokerende historie om systematisk sexhandel mellem Østeuropa og Sverige – men fokus bliver hurtigt flyttet, da Blomkvist finder sin kollega og hans kæreste brutalt myrdet i deres lejlighed.

Tredobbelt morder

Samtidig er Lisbeth Salander (Noomi Rapace) tilbage i Sverige efter at have tilbragt et år i udlandet, og da hendes værge ligeledes bliver fundet dræbt, eftersøges hun som tredobbelt morder. Blomkvist og Salander mødes igen, og de hjælpes ad i forsøget på at opklare mordgåden. Filmen er den anden i Stieg Larssons trilogi om Blomkvist og Salander, og denne gang er det svenske Daniel Alfredson, der står bag.

Forrygende karakter

Filmatiseringen af bogen lever ikke op til den første film, ”Mænd der hader kvinder”, men er stadig både imponerende og interessant. Lisbeth Salander skuffer ikke – hun er stadig en forrygende karakter, som efterhånden næsten er blevet et idol blandt piger og kvinder; man fryder sig, så man krøller tæerne sammen, når hun mildt sagt giver mænd svar på tiltale. Især i scenen, hvor hun hænger en mandlig sexkunde op i hans eget hjem, kan man ikke lade være med at holde med hende.

“Filmen har meget at skulle leve op til efter den enorme succes med ”Mænd der hader kvinder”, som endda blev kaldt ”bedre end bogen”, og jeg kunne ikke undgå at blive lidt skuffet.”

Mikael Blomkvist matcher bogens beskrivelse af ham fremagende. I scenen, hvor han tager ud til Björck – en mand, der har benyttet sig af sexhandlen – og afslører ham, skinner hans karakter især igennem.Dvd’en byder ikke på meget ekstramateriale – faktisk kan man kun se trailere for de tre film, og det er ikke anderledes på Blu-Ray versionen.

Lidt skuffet

Filmen har meget at skulle leve op til efter den enorme succes med ”Mænd der hader kvinder”, som endda blev kaldt ”bedre end bogen”, og jeg kunne ikke undgå at blive lidt skuffet. Det kan være svært at følge med – især hvis man ikke har læst bogen. Hvem er hvem, hvem vil have hvem slået ihjel og hvorfor? Desuden ville jeg ønske, at filmen havde forholdt sig mere til bogen, at slutningen var noget mindre splatteragtig, og at der var mere ekstramateriale – det kunne blandt andet være sjovt at komme bag om filmen.

Selvom filmen ikke lever op til den første i rækken, er den bestemt stadig værd at se – specielt hvis man ligesom jeg er blevet lidt smålun på Lisbeth Salander.