“Bandslam” lyder som endnu en omgang urealistisk glamour fra Disney, men realiteten er en helt anden. Filmen er fra samme selskab som producerer Twilight, og handlingen er både realistisk, seriøs og vedkommende. Et overraskende godt ungdomsdrama om den svære teenagetid – en historie som slet ikke stemmer overens med det poppede DVD-cover og traileren.

‘Bandslam’

Instruktør: Todd Graff

Genre: Ungdomsdrama

Spilletid: 111 minutter

Distributør: Nordisk Film

Premieredato: 11. maj 2010

Af Peter Kock Henrichsen

Will Burton (Gaelan Connell) er sammen med sin mor (Lisa Kudrow – “Venner”) flyttet til New Jersey, hvor han skal starte på Martin Van Buren High School.

Will er vant til at være skolens mest upopulære og mobbede dreng, og bruger det meste af sin tid på at skrive breve til David Bowie, så han bliver meget overrasket da eleverne på Van Buren er fuldstændig fokuserede på den store musikkonkurrence Band Slam, i stedet for at drille ham.

Outsiderne finder sammen

Will kommer i samme filosofi-klasse som skolens stille pige, Sam (Vanessa Hudgens kendt fra Disneys High School Musical), og da de begge er outsidere, går de hen og bliver gode venner. Men også skolens tidligere cheerleader, Charlotte (Alyson Michalka kendt fra Disney Channels ‘Phil of the Future’) får øjnene op for Will fordi han er ved så meget om musik.

Charlotte har startet et band, der skal konkurrere med skolens selvudnævnte rockstars, Glory Dogs, men hun har brug for én som Will, der kan hjælpe dem af med amatør-udtrykket.

Da Charlotte er mindst lige så charmerende som Sam, hjælper Will gerne bandet, men jo mere Will forelsker sig i Sam, desto mere bliver Sam jaloux på Charlotte. De tre unge begynder at modarbejde hinanden, selv om de inderst inde alle gerne vil være sammen om musikken. Skeletterne står i kø for at komme ud af skabet, og Bandslam finalen nærmer sig alt for hurtigt.

Overraskende godt ungdomsdrama

Da jeg hørte titlen ‘Bandslam’ og så coveret, hvor to tidligere Disney-stjerner Vanessa Hudgens og Alyson Michalka står i forgrunden, fik jeg meget stærke associationer til overfladiske Disney-Channel-film som “Camp Rock”, som egentlig kun er til preteens.

Men jeg blev meget overrasket. ‘Bandslam’ er et virkeligt seriøst ungdomsdrama, der minder mere om en blanding af musicalfilmen om ‘The Commitments’ fra 1991 og den gamle, knaldgo’e ‘Fame’-film fra 1980.

Et band, der spiller selv

Hovedpersonerne er ikke Disney-stereotype, de viser masser af følelser, og opfører sig på ingen måde som gymnasiets helte. Til gengæld bliver historien rigtig nærværende og interessant, fordi både Vanessa Hudgens og Alyson Michalka i den grad overraskede mig med deres skuespilpræstationer. Det er virkelig skønt at se Vanessa Hudgens i rollen som outsideren. Historien om de unge der laver et band, er utrolig realistisk.

Det lyder ikke altid skide godt når de spiller, og det ser virkelig ud som om de spiller selv! Kun Vanessa tager lidt forsigtigt på sin Flying V-guitar, der også virker lidt malplaceret til pop-genren, men til gengæld synger hun jo fantastisk. Selv den store Bandslam-finale til sidst i filmen var overraskende og vildt fed!

Alle mine fordomme blev heldigvis gjort til skamme. ‘Bandslam’ er et virkelig godt og realistisk ungdomsdrama, som intet har at gøre med Disneys glamourøse univers.