Sommerferie 2010: Til stor glæde for børnene er Sofie og Mikkel atter værter på SommerSummarum, der startede op på en ny, herlig sommersæson i mandags. Vi fulgte Mikkel og Sofie og resten af holdet bag udsendelsen, den første morgen.


Af Peter Kock Henrichsen

Tiøren ved Amager Strandpark syder af liv, og klokken er ikke engang slået otte. Flere hundrede københavnske børn og deres forældre har allerede lært, at det kan betale sig at stå tidligt op på sommerferiens første dag, når man kan komme ned og møde Sofie og Mikkel i levende live, og samtidig se hvordan DR’s B&U-afdeling laver live-tv. Sidste år på årets første SommerSummarum-dag, var der ikke tiendedel af dem, der er mødt op i dag.

Generalprøve i de sidste minutter

Mens børnene hjemme i stuerne sidder og ser tegnefilm mellem otte og halvni, øver Mikkel og Sofie sammen med kamerafolkene, hvordan dagens konkurrence udføres i praksis. Der bliver testet lyd: kan Mikkel og Sofie nu høre de børn der ringer ind via telefonlinjen, og virker Quizmonstrets mikrofon nu også som den skal, med en forvrængning af stemmen. Syv-otte børn følger TV-holdet forventningsfuldt og ganske tæt på, men de fleste børn står nu klar oppe ved den lave, sorte træscene, hvor Mikkel og Sofie går på om mindre end en halv time.

Morgenkaffe i græsset

Klokken 8.20, 10 minutter før Mikkel og Sofie går på, stiller produceren sig op på scenen og byder velkommen til alle de fremmødte. Mange forældre har slæbt termokaffe med og sidder i græsset og nyder at børnene er beskæftiget, og en lille transportabel kaffevogn, som intet har med DR at gøre, har fundet vej ned til stranden og opsnuset, at der også er forældre der er kommet så tidligt af sted, at de ikke har nået at få morgenkaffe. Produceren gør opmærksom på, at det er børne-fjernsyn de skal til at lave, og at forældrene derfor bedes holde sig i baggrunden.

SÅ begynder det

Klokken 8.27, Mikkel og Sofie går på scenen, og øver Amager Strandparks største “GODMORGEN!” med ungerne, der snart ikke kan vente længere. Så lyder titelmelodien i højttalerne – SommerSummarum starter for alvor! Lange farvestrålende og sølvskinnende guirlander bliver skudt op i luften, og børnene flokkes om at nå dem først, mens de elegant daler til jorden. De fleste kigger sig undrende omkring, i tvivl om programmet virkelig er begyndt, for der er ikke nogen forskel på generalprøverne og nu. Mikkels og Sofies stemmer kommer ikke ud i højttalerne, og de børn der bliver interviewet kan heller ikke høres på pladsen.

Men sådan er det også at overvære direkte tv. Selv om lyd og udsyn ikke altid er lige godt, og der er pauser mens børnene hjemme i stuerne ser tegnefilmene, er et morgenbesøg hos SommerSummarum alligevel en af sommerferiens bedste, gratis og hyggeligste børneoplevelser. Og så kan man få Sofie og Mikkels autograf bagefter! 🙂

Husk: Morgenprogrammet SommerSummarum er gratis og kræver ikke billetter. Bare mød op. Det er cirkusforestillingerne i “Cirkus Summarum” om eftermiddagen, man skal købe billetter til.