Gravflab Flink 3 – De Ansigtsløse: En dejlig, moderne detektivroman, fyldt med tør humor, action og djævelske eksistenser.

Af Peter Kock Henrichsen

Så er tredje bog klar om detektiven Gravflab Flink og hans unge 14-årige assistent Valkyrie Tvist. Han man ikke læst Gravflab Flink tidligere, bør man helt klart begynde med første bog i serien, for der er så mange mystiske personer og eksistenser i serien, at det er næsten umuligt at starte med 3′eren.

Mordet på teleporteren

Det levende skelet med den ulastelige tøjsmag, Gravflab Flink, har opsnappet et mord. Det viser sig at være endnu en teleporter, altså en person der kan teleportere sig rundt på kloden, som er blevet myrdet. Fire teleportere er blevet myrdet i alt, og nu er der kun en enkelt tilbage. Gravflab Flink og Valkyrie må arbejde inkoqnito, da de ikke officielt må være på sagen. Det er detektiv Crux, som betegner sig som Refugiets mesterdetektiv, der har opgaven, og han burer gerne folk og skeletter inde hvis de går i vejen.

Valkyrie og Flink finder hurtigt ud af, at teleporterne ville kunne forhindre Diableriet i åbne en portal ind til civilisternes verden. En portal hvor igennem De Ansigtsløse vil komme for at overtage verden. Valkyrie og Flink sætter alle kræfter ind på at opklare invasionen, men de er ikke hurtige nok.

Skøn, dyster fantasiverden

De Ansigtsløse er en dejlig forfriskende bog. På den ene side er det en god gammeldags detektivroman med et glimt i øjet, som Onkel Danny (Dan Turéll) skrev dem i 80′erne, og dels er det moderne fantasy, hvor der udover civilisternes verden, også eksisterer et hav af dystre okkulte og djævelske eksistenser, lige fra almindelige spøgelser til nekromantikere.

Fascinerende Flab

Fælles for de okkulte eksistenser er, at de har en regel om ikke at afsløre sig for civilisterne. Deres indbyrdes actionfyldte kampe, og dem er der mange af i bogen, foregår bag lukkede døre, på en superhelte-agtig facon. Det er første gang jeg støder bekendtskab med Gravflab Flink og Valkyrie, og jeg havde egentlig ikke troet, at en skeletdetektiv ville kunne fascinere mig, men det kunne han bestemt.

Tør humor til man klukker af grin

Dialogerne mellem Valkyrie og Flink rummer så meget tør humor, at man ofte sidder og klukker af grin. Selv om historien foregår i en fantasiverden, er der strenge regler for hvad man kan, og hvad man ikke kan, og Flink kan også få endefuld og Valkyrie, der jo blot er en almindelig 14-årige pige ved navn Stephanie, kan også nemt få slået en fortand ud, eller det der er værre. Selvom det til tider kan være forvirrende med alle de mystiske eksistenser, er der alligevel hele tiden god spænding hvor man sidder og vente på det næste, og det næste.

Valkyrie Tvist er for sej!

Mest fascineret er jeg af Valkyrie Tvist (Stephanie), fordi hun er så sej. Den super flotte forsideillustration viser Valkyrie som en Goth-inspireret pige med masser af sort make-up omkring øjnene. Hvor andre teenagepiger ville bruge deres liv på at gøre sig lækre for drengene, har Valkyrie besluttet sig for at vie sin ungdom til at være Flinks assistent. Derfor lader hun blot sit spejlbillede gå i skole og lave lektier for hende, mens hun er på mission med Flink. Det lyder jo som en skøn arbejdsfordeling, lige indtil den dag hvor Valkyrie finder ud af, at hendes spejlbillede har kysset med ham den lækre fyr henne på skolen, og hun selv er gået glip af det hele.

Rigtig god bog for drenge – og piger med Valkyrie-girlpower

Jo, Derek Landys humor og fantasi er dejlig unik, og sammen med de mange kampscener og humoren, er De Ansigtløse en virkelig god drengebog. Borgens forlag har forresten fået støtte af ”Ireland Litterature Exchange”, til at udgive Gravflab Flink-serien, så danske børn og unge kan komme til at læse noget mere irsk litteratur. For hvis jeg glemte at fortælle det, så opererer Flink og Valkyrie i Irlands hovedstad, Dublin.

Derek Landy: De Ansigtsløse (Gravflab Flink 3) Oversat fra engelsk af Mette Skot Perschke. Borgen, 2010.-320 sider