Digte: Er du teenagedreng, elsker alt med piger, men har dårlig erfaring med digte, så skulle du tage og læse Poul Larsens digtsamling Karruselkys. Den er meget sjovere, sødere, frækkere og vigtigst alt: nutidig og helt nede på jorden, i forhold til “almindelige” digte man bliver tvunget igennem i folkeskolen og gymnasiet.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Karruselkys”

Forfatter:

Poul Larsen

Sider:

59

Forlag:

Følfod

Følelses-barometer:

For nyligt læst jeg en tråd på en blog, hvor oplægget lød: ”Hvorfor kan mænd ikke kan tale om følelser?”. Mange knudemænd svarede, at det var da noget naturen havde fastsat, og sådan var alle mænd da bare, og hvorfor skulle man da også snakke om det? En ung mand skilte sig dog ud og skrev: ”Jeg kan sagtens tale om følelser, jeg kan bare aldrig finde nogen der gider høre om dem!”

“Thomas” skriver om sine kærester

Karruselkys er en sindssygt god digtsamling, der er ligeså unik som den sidste guts udtalelser om følelser. Faktisk kan jeg ikke sammenligne den med noget andet, jeg har læst, fordi den er så ukompliceret og ligefrem. Forfatteren Poul Larsen, der selv er født i 1940, har skrevet digtene ud fra den fiktive person ”Thomas K. Jensen”, på 17 år, som vel at mærke lever i vor tid. Det er en samling kærlighedsdigte, ”Thomas” har skrevet om sine kærester og de piger, har begærer.

Har du dårlig erfaring med digte

Med lad nu være at klikke videre, fordi du er dreng og har dårlig erfaring med digte. For du kan glemme alt om enderim og svære Klaus Rifbjerg-fortolkninger. ”Thomas” skriver nemlig direkte, hvad han tænker og føler om pigerne, uden at pakke det alt for meget ind i billeder – og det er bestemt ikke kedeligt. Det spænder bredt over kærlighed, begær, pigernes kroppe, sex, jalousi og afmagt over at blive droppet.

Sjov og dejlig ærligt

Det er smukt, det er ærligt, det er virkelig sjovt, og det er meget genkendeligt. Samtidig er det så præcist, at jeg næsten kan identificere mig med hvert eneste digt. Jeg blev straks kastet tilbage til min egen teenagetid, og de digte, jeg ikke selv har oplevet, var der i hvert tilfælde én af mine kammerater, der oplevede og underholdte med i spisefrikvarteret, da vi gik i gymnasiet. Det følte jeg i hvert tilfælde.

Man glæder sig til at læse den igen

Sanserne er taget så meget i brug, at jeg kunne mærke hver eneste berøring og hver eneste lyst og hvert eneste håb. Og hver gang jeg havde læst ét digt, måtte jeg læse endnu et digt, og ét mere, og ét mere. Præcis som tegneseriestriber, man hele tiden må have flere af. Det var et festfyrværkeri af følelser, som varede en halv time, for samlingen er kun på 59 sider og indeholder 34 letlæste digte. Men hvilke digte! Samlingen er på ingen måde overstået efter den halve time. Første gennemlæsning er blot en introduktion til nogle skønne genkendelser, som man glæder sig til at læse igen og igen, og som man dykker dybere ned i for hver gang.

(Uddrag af digtet Lige her:)

Det vigtige lige nu
er din pigemave
mod min drengehånd
dit smil mod mit øre
og en glæde som bare ligger
og strækker sig
ligesom vores lemmer.

– Så for jer drenge, der føler en helt masse for piger, og ikke rigtig kan eller tør sætte ord på – læs Karruselkys!

– Og for jer piger, som er sindssygt nysgerrige på, hvad der sker inde i hovedet på jeres kærester – læs Karusselkys! I vil føle det som en skat, der er bedre end den hemmelige opskrift på ”Coca Cola”, og måske vil I også blive en lille smule skuffet over, at det hele faktisk er så enkelt og ligetil!