The Runaways er den ultimative 70’er-teenage- og musikfilm, der giver dig ægte musikhistorie. Dakota Fanning burde have mindst én filmpris for sin fantastiske indlevelse i Cherie Currie, og Kristen Stewart ryster endelig Twilight-pænheden af sig og pisser på el-guitarer og kysser med Dakota. Jo, The Runaways er alle 6 stjerner værd!

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“The Runaways”

Instruktør:

Floria Sigismondi

Land:

USA

Distributør:

SF Film

Udgives:

5. oktober 2010

Vi er i Los Angeles i 1975. Syrefyldte diskoteker flyder med tråd, pepsi, afbleget hår, røde læber og lange støvler. Drengene vil have søde piger, ikke hårde. Men Joan (Kristen Stewart) klipper alligevel sit hår skævt, tømmer sparegrisen og køber læderjakke og stramme, sorte læderbukser. Hun ejer allerede el-guitaren og vil revolutionere verden med sine begynder-riffs.

The King Hysteria Himself

Efter et katastrofal møde med en musikskolelærer der vil spille folkesange med Joan, unplugged, mens hun vil spille Johnny B Good og Smoke on the Water, plugged in!, render hun pludselig ind i den kendte pladeproducer Kim Fowley (Michael Shannon), der præsenterer sig som ”The King Hysteria Himself”. Med sit androgyne udseende og tøjsmag lever Fowley virkelig livet på den vilde side, skaber sig som Mick Jagger og ejer en jakke lavet af hundepels. Han køber ubetinget Joans vilde idé om en rent pigeband, netop fordi idéen er så langt fra ”det normale” i midten af 70’erne, hvor piger helst ikke må spille rock’n’roll.

Blondinen i forgrunden spores op

Men Joan mangler endnu mere på vokalen, end på sit guitarspil, så Fowley iscenesætter det nye band ”The Runaways” med en blond sangerinde, Cherie Currie (Dakota Fanning), som han støver op på det lokale diskotek blandt cowboyjakker, plateausko og Kiss-inspireret ansigtsmaling. Cherie er kun 15, og det gør bandet endnu mere skandaløst, og endnu federe for Fowley. Og fra benhårde øvetimer i en campingvogn, hvor Fowley kører pigerne igennem en boot camp, så de kan få noget attitude og hårdhed, begynder The Runaways’ lynkarriere at tage form.

I love rock n’ roll, So put another dime in the jukebox, baby

”I love rock n’ roll, So put another dime in the jukebox, baby …” Nemlig! Det er hittet fra Joan Jett and The Blackhearts, bandet som Joan lavede efter sin tid i The Runaways, så selv om du ikke troede du kendte The Runaways, kender du alligevel den ene musiker. Og filmen er helt igennem ægte musikhistorie med så mange spændende detaljer, at man kan se den igen og igen. Filmen er lavet ud fra Cherie Curries egen bog “Neon Angel”.

Cherie instruerede Dakota Fanning

Joan skrev musikken, Cherie sang, og da den ægte Cherie instruerede Dakota Fanning i rollen og så hende fyre den af på scenen, blev det så virkelighedsnært at Cherie måtte tage en tudetur. Er du vant til Dakota fra ”War of the Worlds”, og ”Push”, hvor hun med pibende og spinkel stemme oser af lillepige, kan du godt glæde dig til at se en helt ny, barskere side af hende. Jeg måtte flere gange sidde og nive mig i armen, for om det nu også virkelig var Dakota Fanning!?

Kristen instruerer i onani og kysser med Cherie

Kristen Stewart var lidt mere genkendelig, og havde lidt sværere ved at spille rigtig rå, men hun gør trods alt en skøn karakter som den hårde pige, der skuler, ryger smøger, tør pisse på en el-guitar, instruerer i onani og kysser med Cherie. Kristen er trods alt 100 gange mere spændende i The Runaways end i Twilight-serien, og hun tager rigtige akkorder på guitaren, når hun spiller! Stor respekt!

Skøn musikfilm

The Runaways er en skøn musikfilm, som kørte rundt i mit hoved efter første gennemsyn, og jeg fik først ro, da jeg satte den på for anden gang. Der var så mange detaljer jeg bare måtte se igen, og lydsporet er spækket med rock’n’roll, det insisterer på at blive spillet igennem et stort musikanlæg. Flot 70’er-agtigt fotograferet, mange slow-mo og psykedeliske scener, der svømmer i farver og musik, for at skildre pigernes stofmisbrug.

Fascinerede søsterskab

Specielt søsterskabet mellem Cherie og Marie fascinerede mig. Marie, der ikke får lov til at komme med på Japan-turné, men i stedet må bliver hjemme og passe pigernes syge, alkoholiske far, mens moren er flyttet til Indonesien med sin nye elsker. Det var stærk lakrids og selvom Marie kun havde en birolle rørte det mig stærkere end Joan og Cheries følelser. Formentlig fordi The Runaways karriere løber så stærkt, at Joan og Cherie først når at føler noget til sidst.

Det bliver ikke bedre!

The Runaways er en smuk historie om, at piger skal gøre det de har lyst til! Når rulleteksterne har passeret, sidder man og ærgrer sig over at man ikke kan skrue tiden tilbage til de fede 70’ere, men heldigvis kan man så finde gammel musik frem og lytte til de rigtige Runways og Joan Jett and The Blackhearts. Udover filmen er der en forrygende dokumentar bagom filmen på DVD’en, og et kommentarspor med Joan Jett, Dakota Fanning og Kristen Stewart. Det bliver ikke bedre! Ultimativ 70’er rock’n’roll musikfilm for rebelske teenagere, og måske for dem der selv var teenagere i 1975.

Hvordan er Twilight-Bella som rockstar?

Af Anne Mette Bach Jeppesen, 20 år
Jeg har set Twilight-filmene rigtig mange gange, og synes at Kristen Stewart spiller utrolig godt i filmene og er meget overbevisende i rollen som Bella.

Derfor var jeg rigtig spændt på at se hende i en helt anden rolle, og især i The Runaways, da den nærmest er det fuldstændige modsatte af Twilight. Jeg synes rigtig godt om The Runaways, specielt fordi det er en film der er lavet på virkelige hændelser, som er spændende. Derudover har jeg dyb respekt for Kristen, fordi hun lever sig sådan ind i rollen som Bella i Twilight, og er troværdig i rollen.

I rollen som Joan i The Runaways spiller Kristen en hardcore rockpige, som ønsker at få startet et pigerockband. Undervejs i filmen var der dog nogle ting, som jeg syntes mindede om Bella i Twilight. Det skete nogle få gange når hun snakkede, at den måde hun tøvede på, eller den måde hun holdte pauser på når hun snakkede, som jeg synes minder meget om hendes Bella-rolle.

Men tit er det også sådan, at man tager noget fra de tidligere filmroller med sig i den næste film. Generelt synes jeg, at hun spiller rollen rigtig godt, og selvom jeg havde svært ved at se hende i sådan en rolle som Joan, så gør hun det super flot og er meget overbevisende i denne rolle, ligesom hun er i Twilight, dog mangler hun lidt råhed i denne her rolle, synes jeg.

Vind
“The Runaways” på DVD

Konkurrencespørgsmål: Hvor gammel er Dakota Fanning?

Konkurrencen er slut: Dakota Fanning er 16 år. Vindere: Emilie Jensen, Herning og Michelle R. Christensen, Skodsborg