Disney Channels hovedpersoner i De Fem skal forestille at være børnene af de rigtige De Fem fra Enid Blytons bøger. Serien består af korte afsnit, der er sjove, fyldt med action og moderne, hurtigsnakkende teenagere. Men det kan slet ikke sammenlignes med den ro, spænding og charme der er i bøgerne. Det er nærmest kun navnet man har lånt.

Af Peter Kock Henrichsen


Titel:

“De Fem – På sagen”

Skabt af:

Enid Blyton

Land:

England, Frankrig

Distributør:

Disney

Udgives:

5. oktober 2010

Tag med Jo, Max, Allie, Dylan og deres trofaste følgesvend, hunden Timmy II, når de løser forskellige mysterier i den lille by Falcongate. Livet i byen er langt fra fredeligt, men takket være de fem venner, så kan indbyggerne altid sove trygt.

Hovedpersonerne i De Fem er anden generation. Det vil sige, at de er børnene til de oprindelige De Fem, der følger i forældrenes fodspor. Og udrustet med den sidste nye teknik, tager de sig af både skumle indbrudstyve, smuglere og pirater.

Forrygende Fart

Alting går hurtigt i De Fem-afsnittene. De taler hurtigt og der er hele tiden action og underholdning. Tegnestilen er utrolig flot, men animationen er altså ikke noget at råbe hurra for. Man kan dårligt lave færre billeder i sekundet og stadig kalde det animation. Selv en sparsomt animeret serie som BraceFace, slår altså De Fem.

Minder ikke om de rigtige De Fem

Historierne er sjove for de mindste, og det er også en ret sjov idé med at Jo, Allie, Max og Dylan er børn af de oprindelige De Fem, så de kan bruge moderne teknik til at opklare mysterierne med. Men, hvis man har læst Enid Blytons bøger om de oprindelige De Fem, kan man meget nemt blive skuffet over denne serie. Den ro, spænding og uhygge som der er i bøgerne om de oprindelige De Fem, er der slet ikke i denne animationsserie.

For lidt uhygge og spænding

Dem der har skrevet historierne til De Fem-afsnittene, kunne nemt have skruet dobbelt så meget op for spændingen og uhyggen, uden at serien var blevet mindre børnevenlig af det. Faktisk minder historierne og stilen ganske meget om Scooby Doo, der var min favorittegnefilm som barn – netop fordi der var nogle gode uhyggelige oplevelser i, uden det blev skræmmende. Men teamet bag De Fem har altså holdt sig på den lidt for sikre side, hvilket også gør afsnittene sjovest for de yngre børn.

God underholdning hvis du ikke har læst bøgerne

Der er god underholdning og tidsfordriv i serien om De Fem. Den er mere sjov end den er spændende, men mange børn vil sikkert synes den er hyggelig, og det er den bestemt også. Men er du bogorm, der har læst og elsket Enid Blytons rigtige De Fem-serie om børnedetektiverne Georgina(George), Julian, Anne, Dick og deres hund Tim, vil du blive meget skuffet over denne nye, moderne udgave.