Juleteater: Eventyrteatrets High Jul Musical har et dejligt glimt i øjet i forhold til den ægte vare. Det betyder at det aldrig bliver for sødt og selvhøjtideligt, som det ellers godt kan få en tendens til, når kæresteparret hedder Troy og Gabriella. I High Jul Musical er det heldigvis Roy og Stella der er hinandens flammer, og allerede med de navne er selvironien og humoren sat, på den måde kun Eventyrteatret søde skuespillere mestrer.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“High Jul Musical”

Sted:

Glassalen, TIVOLI

Dato:

27. nov. – 19. dec. 2010

Instruktør:

Jeanne Boel

Manuskript:

Gunvor Reynberg

Det er SUPER hyggeligt at skulle besøge Eventyrteatret endnu engang. Der er jobs hvor man står i silende regn en hel formiddag, for kun at få et enkelt skud af en kendis, og så er der de gode jobs – flødeskumsopgaverne – som når man bliver inviteret til forpremiere på High Jul Musical af Eventyrteatret. Tivoli stråler som Betlehemsstjernen i al sine julepynt og glitterstads, og sørme om snefnuggene ikke daler fint ned i den helt hvide forlystelsespark, mens jeg bevæger mig ned til Glassalen. Den perfekte iscenesættelse til en juleforestilling.

Altid en fantastisk velkomst

Jeg bliver taget imod af venlige Tivoli-kontrollører og en rigtig sød Eventyrteater-medarbejder. En bedårende nissepige der smilende deler programmer ud til eftermiddagens gæster, fortæller mig levende alt om hvor skønt det er at være skuespiller på teatret. Jeg står og tænker, at det er mindst lige så skønt at være publikum. Så får alle sat sig. Eventyrteatret har i dagens anledning inviteret 600 børn og voksne fra foreningen for kræftramte børn til at se forestillingen gratis. “Sådan har det været de sidste 18 år,” fortæller teaterleder Susanne Vognstrup mig, “og sådan er det også i år. Vi må alle hjælpe hinanden med det vi kan.”

Eyes Cubes Cheerleaders

Lyset bliver dæmpet, tæppet går til side, og en flok sprudlende og smukke cheerleaders fyrer en fængende danseserie af. Pigerne kalder sig morsomt nok “Eyes Cubes”. Jeg var overbevist om at det var “Isterningerne” på dansk, men da jeg i programmet ser stavemåden, er det ikke bare den originale High School Musical, men også det tidligere danske konceptpigeband “Eye Q”, der bliver trukket lidt i halen. Måske er det et tilfælde, men det er dog ét af kendetegnene ved Eventyrteatret, at man altid bruger intelligent humor, som vi voksne også kan grine med af, men at man aldrig krydser grænsen hvor det bliver ondt. Det er en hårfin balance, og mange stand-up’ere kan ikke finde den, men Eventyrteatret kan. Sandra Nynne Jensen spiller “Isterningernes” frontfigur, Starlet, og hendes sølvpaillet-fyldte miniskørt glimter om kap med hendes funklende øjne. Hun er perfekt som gymnasiets snobbede prinsesse, og hendes udstråling kombineret med koreografien i hendes danseserier, får mig flere gange til at tænke på en ung, sød Kylie Minogue.

Gymnasiets snowball-hold

Så går Wild Hats på scenen, og nej det er ikke drengenes baskethold jeg taler om, men derimod gymnasiet snowball-hold, der sejt og maskulint dribler rundt med deres hvide snowballs. Vores to hovedpersoner i Wild Hats er Roy (Alex Høeg Andersen) og hans bedste ven Tjat (Lukas Toya). Så har vi snart alt linet op til vores High Jul-drama: De unge, underskønne piger, de muskuløse, charmerende drenge, og … ja, hvad mangler vi mere? Gymnasiets nissenørder selvfølgelig! Og blandt de boglige nisser er der selvfølgelig en helt speciel én, Stella (Rikke Westi), der aldrig kunne drømme om at give afkald på sin værdighed og intelligens ved at kysse med en Wild Hat.

1 styks sportsidiot

Med tre skarpt afgrænsede kliker burde der være styr på hakkeordenen i High Jul-gymnasiet, men selvfølgelig er skolens julemusical på tegnebrættet, og den får hurtigt lavet ravage i venskaberne og forelskelserne. Roy får indgået et uheldigt væddemål med Tjat, og får til opgave at score nissenørden Stella og skal desuden overtale hende til at deltage i julemusicalen. Stella er heldigvis klog nok til ikke at lade sig imponere af 1 styks snowball-sportsidiot. Men er det så bare de samme som altid, der skal spille Frøken Frost og Lyskongen i gymnasiets årlige musical?

Søde små snefnug

Eventyrteatrets unge skuespillere er lige så professionelle og velsyngende som altid i High Jul Musical. De bedste sange var “Søde små snefnug” og “Turde flytte grænser”, hvor den sidste havde et budskab vi alle kan bruge. Helt så mange musikalske ørehængere som i efterårsferie-skuespillene var der dog ikke, og selv om der var masser af nissehuer og nissenavne blev det heller aldrig rigtig julet. Jeg savnede lidt sne, nogle kirkeklokker og gerne mange flere frostkolde kys – der var dog 2 varme kys, og de var så gode, at publikum begyndte at huje “Uuuuuuhhhhhh!” 🙂

Som altid, blev jeg i utrolig godt humør af forestillingen, grinede en hel del (også så højt, at jeg nåede at blive lidt flov), og jeg kan stadig ikke få ind i mit hoved, at børn og unge kan spille så professionelt teater. Alle laver toppræstationer, og jeg kan faktisk godt forestille mig hvor benhårdt og hvor meget arbejde og øvelse der ligger bag: Wauh! Selvfølgelig har man altid fokus på de charmerende, unge mennesker der er i kostumerne, men hvor er der også bare gjort meget ud af kostumer og make-up for at skabe de karikerede persontyper. Det går virkelig op i en højere enhed.

High Jul Musical varer præcis en time, og det er en skøn forestilling at invitere hele familien ind til. Det bliver bare ikke rigtig jul, før man har været i teatret og set et julestykke. Sådan har det altid været, og sådan er det også i år! 😉 Spænd hesten for kanen, og kom af sted til High Jul Musical.