Lottie Biggs er IKKE tosset: Er du tosset? Eller er du IKKE tosset – ligesom Lottie Biggs? Måske bare en lille bitte smule? Én ting er i hvert fald sikker: Lottie Biggs er IKKE tosset kan vende en grå, trist og kedelig dag til en bragende solskins dag og få dig til at smile og grine, så du får helt ondt i maven. Lottie Biggs er ikke tosset – eller er hun?

Af Rebecca Johansen, 15 år

Titel:

“Lottie Biggs er IKKE tosset”

Forfatter:

Hayley Long

Sider:

232

Udkommer:

2010

Forlag:

Høst & Søn

Følelses-barometer:

At være Lottie Biggs handler om sko, drenge, engelske stile og HÅRFARVE – og i hvert fald ikke om Gareth Stingecombe (selvom han har lækre lår) eller at lukke sig inde i sit skab, fordi man har en psykisk forstyrrelse. Altså, kort sagt, så har bogen alle de elementer, som udgør en god tøsebog – men med et twist. For Lottie har det ikke helt nemt. Men ser hun det i øjnene? Nej.

Så begynder bogen først at blive rigtig interessant

Det er først hen mod slutningen, at vi læsere faktisk finder ud af, at der er noget i vejen med hende og kan se, at alt måske ikke er, som det skal være i hendes hoved. Pludselig får man at vide, at hun før har haft psykiske problemer, og så begynder bogen først at blive rigtig interessant. Ikke fordi bogen ikke var det før, men jeg synes, at det giver bogen kant og gør, at den skiller sig ud fra mængden af ligegyldige ungdomsbøger til piger, der alle sammen nogenlunde handler om det samme.

En positiv og sjov stemme gennem hele bogen

Hayley Longs sprog er farverigt, og jeg synes, hun fanger essensen af en soon-to-be-15årig, og hvad det egentlig vil sige at være teenager, rigtig godt: forvirring, forelskelse, humørsvingninger – you name it.

Lottie har en positiv og sjov stemme gennem hele bogen, hvilket var en af grundende til, at jeg ikke rigtig kunne slippe bogen igen, da jeg først var begyndt. Jeg elsker tøse-ungdomsbøger – de er altid dejlige at begive sig til at læse, når man gerne vil hvile hovedet efter en lang tung bog. Og sådan en bog er Lottie Biggs er IKKE tosset.

Skrevet som en stil til Lotties lærer

Bogen er skrevet som en stil, der skal afleveres til Lotties lærer inden sommerferien. Dette betyder dog ikke, at den mangler personlighed eller der bliver sparet på detaljerne. Lottie går i dybden med, hvordan hun har det og beskriver sine følelser rigtig godt – noget, jeg slet ikke ville turde skrive i en opgave, der skulle afleveres til min lærer. Men thumbs up for, at Lottie tør gøre det, og jeg synes, det er en super kreativ måde, at stille en bog op, og gør, at det bliver en, man ikke glemmer lige med det samme.

(Uddrag af Lottie Biggs er IKKE tosset)

… Og selvom det var rigtig rart og forstående af hende, var det også det mest skræmmende hun kunne sige, for jeg tror det var på det tidspunkt jeg begyndte at få en fornemmelse af at der virkelig var noget alvorligt i vejen med mig.

Holdt mig fanget

Lottie Biggs er IKKE tosset, er en bog, der er hurtigt læst, men også en bog, der holdt mig fanget, gav mig de største grineflip og fik en varm følelse til at brede sig i min mave. Forsiden er lækker, siderne er dejlige at vende og generelt er det bare en super fin bog, som pryder min bogreol.

(Uddrag a Lottie Biggs er IKKE tosset)

Det er smart med sådan et skab. Det er mega praktisk til at opbevare tøj i, og hvis man som mig har et stort skab og en lille krop, er det også et meget belejligt sted at gemme sig. Især når man er femten. Ingen vil drømme om at finde en femtenårig i et skab (bortset fra min mor, der ved hvor jeg er).

Vurdering

Bogen er klart et læs værd. Ja, det kan godt være, at der findes oceaner af bøger derude, der omhandler unge og psykiske lidelser, men Lotties historie bliver fortalt på sådan en opfriskende måde, at jeg simpelthen er nødt til at læse den næste bog i serien, og se, hvordan det kommer til at gå hende.
Dejlig, dejlig bog.