PRIVATE-serien: Historien om Reed Brennan fortsætter, og Lukket fest er absolut lige så nervepirrende spændende som første bog i serien.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Lukket fest” (Private 2)

Forfatter:

Kate Brian

Sider:

224

Udkom:

2009

Forlag:

Carlsen

Følelses-barometer:


SPOILER! Bøgerne i PRIVATE-serien udgør en sammenhængende historie, og du skal derfor læse dem i rækkefølge. Læser du resuméet fra Lukket fest nu, uden at have læst første bog, Private, spolerer du handlingen og spændingen for dig selv. Se rækkefølgen på listen nedenfor.

Lukket fest er andet bind i Kate Brians Private-serie om Reed Brennan, Easton Academy og Billings-pigerne. Serien har haft så stor succes her hjemme, at der i 2009 og 2010 er blevet oversat hele 10 bind fra amerikansk til dansk. I USA blev første bind udgivet i 2006, og der er indtil videre udgivet 12 bøger i serien, samt en “prequel”, altså en forløber. Bind 13 og 14 forventes udgivet i USA her i 2011. De amerikanske bøger har flere gange ligget på “New York Times Best Seller list” og tv-selskabet CBS har filmatiseret Private, fordi fans har efterspurgt det igen og igen.

Politiet tilkaldt til Easton

Efteråret og kulden omhyller Easton Academy. Reed, der modsat de andre Billings-piger, er nødt til at gå i sin gamle, plettede vinterfrakke, er ufrivilligt blevet skolens midtpunkt på grund af Thomas’ mystiske forsvinden. Rektor Marcus præsenterer ved en morgensamling, eleverne for politichef Sheridan fra Easton Politi, som han har sat på Thomas-sagen. Reed føler sig på samme tid svigtet og mistænkeliggjort og i afmagt drikker hun alt for meget til de hemmelige fester, som skolens mest populære elever afholder i hemmelighed ude i skoven. I en brandert kommer hun til at kysse med den kraftige men søde Walt Whittaker, som Noel bevidst har forsøgt at parre hende med, i den korte stund hvor Thomas formentlig er væk.

Vinduesslikkers liv som Askepot

Selvom Reed er blevet Billings-pige, har hun stadig status som “Vinduesslikker” og Billings-pigernes Askepot, som de sætter til at redde senge og pudse vinduer i en uendelighed. Hver gang Reed er ved at opgive Noelle, Ariana, Kiran og Taylor, er der nye ting der lokker hende til at fortsætte. Efterårets store samtaleemne er nemlig Arven, en lukket fest, der afholdes på Halloween og som man kun kan deltage i, hvis man bliver inviteret af en VIP, der har slægt i lige linje helt tilbage fra Eastons oprindelse. Reed vil gøre alt for at komme med, men det betyder at hun kommer til at gøre endnu flere af de ting hun ikke bryder sig om – og denne gang handler det om drenge.

Nervepirrende spændende

Lukket fest er absolut lige så nervepirrende spændende som første bog i serien, Private. Reed bliver kastet rundt mellem alle de udspekulerede piger og charmerende lækre fyre, og samtidig har hun alligevel så meget personlighed, at hendes indre selvironi gør hver eneste episode utrolig morsom at læse. Det er hyggeligt morsomt på en genkendelig måde, fordi alle jo kender til den teenage-usikkerhed som Reed gennemlever. Kate Brian er helt formidabel til at jonglere med 4-5 personer samtidig i en scene, og det gør dialogerne helt utrolig spændende og giver en realistisk dynamik i for eksempel en katine-scene, hvor alle påvirker alle.

Uddrag af Lukket fest

Kom nu. Åbn den,” sagde Whittaker.
Hvis jeg strittede imod, ville det bare tiltrækkke endnu mere opmærksomhed. Og lige nu kunne den eneste, der slet ikke havde brug for at overvære det her, ikke se os.
“Helt ærligt, Reed, hvorfor tøver du?” spurgte Kiran. “Det er smykker.”
“Giver du hende smykker,” sagde Josh irriteret.
“Det er ikke noget særligt,” sagde Whittaker. “Luk den nu bare op, Reed.”
Jeg smilede til Whittaker, flov på vores begges vegne, og tog imod æsken. Jeg skyndte mig at åbne låget og tog den lille fløjlsæske ud, der var indeni. Med rystende hænder prøvede jeg at lukke den op. Endelig klappede den op med et smæld, så jeg fik et chok. Jeg havde nær tabt æsken, men greb den i sidste øjeblik.
“Hold da kæft,” fór det ud af mig.

Romantik mens Thomas er væk

Det er stadig så utrolig spændende at opleve studiemiljøet på Easton. Man føler, at man selv er Easton-elev mens siderne forsvinder som Matadormix i en børnehaveklasse. Det bedste er nok de mange spredte sidehistorier. Lukket fest kommer nemlig aldrig til at handle om kun én ting, for Reeds hverdag er spækket med så mange vigtige, romantiske, chokerende og fascinerede begivenheder, at hun dårlig har tid til at læse lektier. Som læser er det også ligesom at blive præsenteret for det store kolde bord med 100 lækre retter, med det dilemma, at man kun får 5 minutter til at spise. Udover spænding oser det af romantik, selv om Thomas er væk. Reeds flirt med Josh og et stævnemøde med Whit, er helt klart dét alle piger drømmer om. For slet ikke at tale om Arven!

Plottet i Lukket fest er så fascinerende og gennemtænkt, at jeg nemt forstår den store velfortjente succes Private-serien har fået.

PRIVATE – Den officielle amerikanske hjemmeside