Modebranchen: Jeg blev fuldstændig grebet af historien om 19-årige jyske Nina, der kommer i kløerne på de skrappeste kvinder i modebladsbranchen i København. Jeg begyndte at læse roligt derudaf, men pludselig kørte karrusellen hurtigere og hurtigere, og til sidst fandt jeg ud af, at den slet ikke kunne stoppes før der skete nogle grimme ulykker!

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Schyyy…”

Forfatter:

Jim Lyngvild

Sider:

252

Udkom:

2010

Forlag:

Lindhardt og Ringhof

Følelses-barometer:


19-årige Nina er endelig fri. Hendes mor er netop død efter længere tids invaliditet forårsaget af et trafikuheld, og nu kan Nina koncentrere sig om sit eget liv. Hun flytter fra Nibe til København, hvor hun til sin egen store forbavselse, er blevet optaget på Tandlægeskolen.

Piccoline på et modeblad

Inden studiestart har Nina 4 måneder, der ikke blot skal brændes af på ligegyldige ting. Hun finder en annonce for en piccoline-stilling på et af landets førende modemagasiner, og pudsigt nok får hun også et ja til denne mulighed med det samme. Hun finder dog hurtigt ud af, at det ikke just er et drømmejob, for hendes chef, Britt Ekelund, er dominerende, manipulerende og grov. Jo længere tid Nina er på redaktionen, desto mere finder hun ud af, at det er hele branchen, der er gennemsyret af alles kamp mod alle, i forsøget på at opnå størst personlig berømmelse og de største salgstal.

Modelkontrakt

Lige som Nina er ved at fortryde sit nye studiejob, shanghajer et par kvinder – fra et andet modeblad længere nede af redaktionsgangen – hende til at være model. Nina er imponeret og alligevel ikke; hun har i hvert tilfælde aldrig betragtet sig selv som særlig fotogen. Da hun underskriver modelkontrakten, glemmer hun, at hun nu er fuldgyldig deltager i hele branchens syge magtspil om penge, sex og succes. Sammen med bedsteveninden, Marlene, bliver Nina bliver hurtigt viklet ind i nogle voldsomme begivenheder under modeugen, og der er ingen vej tilbage.

Bliver mere og mere spændende

Schyyy… begynder meget langsomt. Der var utrolig mange skiftende synsvinkler og nye personer man skulle lære at kende, før historien rigtig kunne komme i gang. Men efter de første 30-40 sider, får vi dog endelig lov til at koncentrere os om hovedpersonen Nina, og så blev min interesse for alvor fanget. Jo længere jeg kom ind i Schyyy…, jo mere spændende blev den, og det som blot skulle have været en lille hyggetime hvor jeg læste fra side 40 til side 70, endte med, at jeg ikke kunne slippe bogen og simpelthen måtte læse den til ende. Det er længe siden jeg har haft det sådan, og det er en dejlig, dejlig følelse.

Skøn genkendelse

Som tilflyttet “københavner”, kan jeg jo ikke lade være med at nyde, at Schyyy… foregår i København og på Frederiksberg. Genkendelighed giver tryghed og et smil på læben. Jeg får lyst til gå forbi på Falkoner Allé, for at se præcis hvilken blok Nina boede i. Og unge, der bor i Vendsyssel, vil helt sikkert også glæde sig over genkendelsen af alle restaurationerne, i kapitlet hvor Nina og Marlene besøger Skagen under den heftige celebrity-sommerferieuge.

Alle de danske kendisser i samme bog

Og nu vi taler om celebrities, så har Jim husket dem alle. Det er kun lige Ekstrabladet og Se & hør, som er nævnt ved deres rette navne, ellers er det ugebladet “Kig på”, danseprogrammet “Hop og Dans”, sangerinderne “Aurora” og “Lisa Rafl”, skuespillerinden “Julia Ølberg og så videre. Man genkender hver og én, og det er virkelig morsomt, specielt for unge. Tænk, at læse en bog, hvor alle de danske kendisser er med, og man tilmed møder Kronprinsen! Nina møder også en biperson i historien, som jeg genkender som Jim Lyngvild selv, men må du selv finde ud af hvem 😉

Uddrag af Schyyy…

‘Lad mig gå lige til sagen,’ sagde redaktøren, da hun trådte ind i kontoret.
‘Du sagde, at det ikke var dig, der havde åbnet min pakke tidligere, men jeg har et problem’ Hun rakte ned under bordet og trak en parfumeflakon op. Dolce Gabbana Lightblue Summerglow.
‘Er det din?’
Nina stivnede
‘Øh, ja.’
‘Hvor har du fået den fra? Den er helt ny, og plastikken sidder stadig løst rundt om indpakningen. Desuden kan jeg dufte, at du har den på.’
‘Ja, jeg har lige været nede og købe den i Matas,’ sagde Nina fortørnet. ‘Hvor har du fundet den henne?’ Det forekom hende besynderligt, at hun skulle have tabt den.
‘En af pigerne fandt den i din taske.’
‘I min taske. Hvem helvede roder i min taske?’
‘Det er lige meget …’ Britt så udtryksløst på hende. ‘Har du en kvittering på den?’
‘Nej, den lod jeg ligge i butikken!’
‘Nå. pyt. Nu skal du høre noget mærkeligt. Den pakke der lå her på bordet, indeholdt lige præcis denne parfume. Lidt underligt, at den er forsvundet og nu dukker op i din taske.’
‘Jamen, vi kan da gå ned i Matas og spørge! Det er jo mindre end en time siden, jeg købte den,’ udbrød Nina, der var rasende, ikke mindst på sig selv. Hvorfor fanden stod hun der og følte sig skyldig i noget, hun ikke havde gjort?

Burde læses i gymnasiet

Schyyy… er formentlig skrevet til voksne, men det er også blevet en fremragende ungdomsbog for de ældste teenagere, fordi man ikke kan undgå at identificere sig med 19-årige Nina, og med det samme føler og genkender hendes usikkerhed i den store pulserende modeverden, hvor alle på overfladen ser ud som om de har styr på alting. Samtidig skriver Jim i et varieret men ligefremt sprog, hvor en skovl hedder en skovl, og det er både befriende og sjovt at læse. Jeg håber at dansklærere på gymnasierne landet over, vil fristes til at sætte Schyyy… på pensummet, fordi historien på rigtig mange måder lærer de unge hvordan verden ser ud, uden for skolernes trygge vægge. Modebranchen og medieverdenen, som Jim Lyngvild fokuserer på i Schyyy… hører selvfølgelig til den værste af slagsen – velsagtens fordi det er her man finder den største berømmelse – men den barske hakkeorden og den generelt kolde modtagelse Nina får som piccoline, genkender jeg også selv fra mange andre brancher og firmaer, da jeg var på Ninas alder.

Aktuelle og kontroversielle emner

Samtidig får Jim også flettet aktuelle og kontroversielle emner ind, som monarkiet, pressens arbejdsmetoder, prostitution, voldtægt, stofmisbrug og rockermiljøet, som vi alle jo – mere eller mindre – er omgivet af i hverdagen og i nyhederne. Indtryk og eftertanker, som jeg endnu ikke bearbejdet halvdelen af. Det kunne blive en rigtig spændende debat i en gymnasieklasse, hvor alle har læst historien. En debat jeg er helt misundelig på ikke at deltage i, for lige nu savner jeg allermest nogen at fordøje alle historiens spændende detaljer med.

Dit drømmekig ind i modebranchen

Specielt interessant er Schyyy… jo nok for teenagepiger og kvinder, for du bliver straks hvirvlet ind i mode- og modebladsbrachen, hvor du får dræberblikket, hvis du ejer kopivarer, hvor du deltager i voldsomme catfights om goodiebags og VIP-pladser på front row til modeugens store shows, for ikke at tale om adgang til de vildeste afterparties. Det er nok alt det, du har drømt om, men spørgsmålet er om du nu også kan lide hvad du ser, når du finder ud af hvad der er gemt under overfladen!?

Mine største anbefalinger af Schyyy…, der både fascinerede mig, men mest af alt fik mig til at væmmes, gyse og ønske jeg kunne redde Nina ud af det hele.