Kaptajn Blodskæg-serien: Kong Pakals Kranium er 5. og sidste bind, der afslutter Jacob Weinreichs sørøverserie om Robert og Silva.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Kong Pakals Kranium (Kaptajn Blodskæg 5)”

Forfatter:

Jacob Weinreich

Sider:

87

Udkommer:

1. april 2011

Forlag:

People’s Press

Følelses-barometer:
Vi er næsten ved vejs ende, og det kan gå to veje. Den britiske kaptajn Falcon ligger ude i bugten med sine krigsskibe og er klar til at angribe med kanonild, når Robert og Silva giver signal. Men inden da, skal Silvas søster befries, så hun undgår ægteskab med Kaptajn Blodskæg. Sidstnævnte er imidlertid ved at lugte lunten, og dræber alt og alle, der kommer ham nær.

Begynder godt og slutter godt

Vi er i 5. og sidste bind af ‘Kaptajn Blodskæg’-serien, og endelig får vi svar på alle de løse ender, der er blevet oparbejdet igennem serien. Bind 4 var specielt irriterende, for der var ingen forløsninger overhovedet, og det virkede mest af alt som om tiden skulle trækkes ud, indtil vi kunne få slutningen i dette sidste bind. Kaptajn Blodskæg begyndte rigtig godt (i bind 1 og 2) og slutter godt, men selv om historien af gode årsager er skrevet med store typer og letlæselig for drenge (som vi alle jo gerne vil have læser lidt mere ;-)), ville serien have givet meget mindre frustration, hvis den kun var blevet splittet i 3 bind.

Der var simpelthen ikke spænding og action nok til 5 bind, så anbefalingen bliver derfor, at man (desværre?) skal købe/låne 2-3 bind af gangen, for ikke at tabe tråden og lysten helt.

En drenget sørøverhistorie

Skal vi have en endelig opsummering, er hovedpersonerne som tidligere fortalt, hyggelige, søde og morsomme. Det er en rigtig drenget sørøverhistorie som i gamle dage, beskrivelserne er gode og man kan lugte tovværket på dækket, og de fordrukne sørøveres sprit-ånde. Der kommer en lille gnist af ‘Indiana Jones’ over kampene med skurkene, men så fascinerende som ‘Pirates of the Caribbean’ bliver det dog ikke helt.

God til højtlæsning

Fortællingen egner sig rigtig godt til højtlæsning, og som jeg skrev i anmeldelsen af første bind, kan jeg næsten høre Carsten Overskov læse historien op på dramatisk vis, med sin fantastiske intonation og smittende entusiasme. Er der en gemt skuespiller i én og er man samtidig far, klasselærer eller “babysitter” for nogle unge knægte, kan man helt klart få nogle gode timer sammen ved højtlæsning – eller skal vi sige optræden – med ‘Kaptajn Blodskæg’

Succesoplevelser til drenge

Endelig kan ‘Kaptajn Blodskæg’-serien give nogle gode succesoplevelser til de drenge, der har lidt svært ved at læse. Vi ligger ganske nær læse-let-bøgerne, men indholdet er en del mere spændende og dramatisk, end mange af de traditionelle bøger som kvindelige forfattere netop har skrevet som læse-let-bøger. Og i stedet for at læse 5 forskellige læse-let-bøger med korte afsluttende historier, kan det pludselig blive en fordel, at Jacob Weinreichs historie fortsætter med såkaldte cliffhangers, så drengene får lyst til at læse mere om Silva og Robert. At man samtidig lærer lidt faktuelt om sørøvere bag i hvert eneste bind, kan nok også få de fleste historie- og dansklærere til at juble.

Uddrag af ‘Kong Pakals Kranium’

Sira begyndte at græde. “Blodskæg er et monster. Måske slår han mig ihjel allerede i aften. På en måde håber jeg det.”
“Sådan må du ikke sige,” hviskede Silva. “Vi er kommet for at hjælpe dig. Ikke, Robert?”
“Øh, jo.” Robert nikkede forvirret.
“I forstår det ikke.” Sira rystede på hovedet. “ingen kan hjælpe mig. Blodskæg er så grufuld, at … jeg kan næsten ikke fortælle, hvad jeg har set.”
Sira var igen ved at græde. “Nogle af fangerne er blevet mishandlet på en måde, der trodser enhver beskrivelse. Jeg begynder at tro på dem, der siger, at han er Djævlen selv.”