Sørøvere: Piratpigen Mary Read, er en realistisk historie, og mange af personerne fra bogen har levet rigtigt. Samtidig med at historien var spændende, var den også ret lærerig.

Anmeldt af Helene Zenia Liv Lauritzen, 13 år

Titel:

‘Piratpigen Mary Read’

Forfatter:

Cæcilie Lassen

Illustrator:

Per Jørgensen

Sider:

109

Udkom:

2010

Forlag:

Borgen

Følelses-barometer:Året er 1690. Styrmand Read skal ud og sejle i et år. Aftenen før har mrs. Read, hans kone, fortalt sin mand at hun er gravid. Styrmand Read glæder sig til når han kommer hjem og hans lille dreng for længst er blevet født. Styrmand Read og mrs. Read aftaler at den lille dreng skal kaldes Mark.

Tiden går og mrs. Read skal føde. Jordmoderen og nabokonerne kommer og hjælper. Mrs. Read spørger nervøst, hvordan hendes lille søn ser ud. Men får at vide at hendes lille dreng er en pige. Nu må mrs. Read kalde det lille barn Mary i stedet for Mark.

Tiden går og går men lille Marys far kommer ikke hjem. En dag kommer der en underofficer fra ‘Den kongelige flåde’ og fortæller mrs. Read, at hendes mand er død. Mrs. Read får nu enkepension fra flåden. Hun begynder at spare sammen til, at hun og Mary kan tage til London. For Marys farmor gerne vil betale sit barnebarns skolegang, men kun hvis barnet er en dreng. Nu bliver Mary klædt ud som en dreng. Mark Read. Mary får besked om aldrig at afsløre sin hemmelighed. Mary kommer i latinskole. Men Marys farmor dør og Mary ikke vil med sin mor hjem til deres hjemby Plymouth. Hun bliver page hos Madam de Clerck, som Mark. Mary kommer til at gøre noget hun ikke må og bliver fyret. Hun går ned i havnen og bliver skibsdreng for et skib. Men så kaprer sømand Calico Jack Marys skib.

En realistisk historie

‘Piratpigen Mary Read’, er en realistisk historie. Mange af personerne fra bogen har levet rigtigt. Mary Read er en af de eneste kvindelige pirater, man kender til. Hun levede cirka fra 1690 til 1721. Det er planlagt, at der skal komme to bind i serien om Piratpigen Mary Read. Sproget er let at læse. Historien er i tredjepersons fortæller og foregår jo i gamle dage, så der er også nogle svære ord. Det er skibs- og sømands-ord jeg ikke kendte, men så læste jeg bare videre, i stedet for at tænke mere på det.

Pirater er det ikke for drenge?

I starten tænkte jeg lidt, Pirater er det ikke for drenge? Men det kan jo også være til piger, specielt når det er en piratpige. I starten synes jeg den var lidt kedelig, men så blev den bedre, da den først rigtig kom i gang. Jeg synes det var ret irriterende, da jeg fandt ud af at bagsideteksten afslører lidt for meget. Så jeg vil anbefale at man lade vær med at læse bagsiden, selv om det jo er svært når man gerne vil vide hvad historien handler om. Men udover det, var det meget spændene hvad der skete Mary Read. Jeg synes at samtidig med at historien var spændende, var den også ret lærerig. Samtidig med at den både var spændene og lærerig var den også sørgelig, da der er nogle der dør.

Uddrag af ‘Piratpigen Mary Reen’

En Vestindienfarer. Mary smagte på ordet. Hendes far havde sejlet på Ostindien, havde farmoren fortalt, og hans far før ham, men øst eller vest, det kom vel ud på ét. Mary gik forbi de vuggende skibsstævne med galionsfigurerne. Den på fregatten var meget smuk med nymalede blå øjne, og hun nåede at tænke, at så længe den var der, ville hun alligevel ikke blive den eneste pige ombord. Så råbte hun som før: ”Mangler i en skibsdreng?” Og denne gang var hun heldig.

Mary minder lidt om Hannah

Hvis jeg skulle sige noget Piratpigen Mary Read minder om, skulle det nok være Disney Channel-serien ‘Hannah Montana’. Slet ikke genren eller noget mere det, at Mary Read lever et dobbelt liv lige som Hannah Montana. Mary Read er både Mary og Mark Read. Det er Marys hemmelighed.

Konklusion

Jeg har bestemt mig for at give piratpigen Mary Read 5 stjerner ud af 6 stjerner. Piratpigen Mary Read er meget lærerig fordi den forgår i gamle dage. Hvis Piratpigen skulle have haft 6 stjerner skulle den nok være lidt mere underholdende, samtidig med at man lærer noget.

Jeg tror at historien er rettet mod cirka 10-14-årige. Men man sagtens kan læse bogen selvom at man er ældre. Jeg tror at drenge også kan læse denne serie selvom, at det er en pige der er hovedpersonen, for Mary Read er jo samtidig en dreng. Hun jo lever lidt et dobbeltliv som Mark Read.

Hvis du godt kan lide realistiske bøger, som også er rigtig lærerige anbefaler jeg ‘Piratpigen Mary Read’. Specielt hvis du gerne vil være klogere på gamle dage.