‘Matched’: Jeg må desværre sige, at jeg har min tvivl på, at ‘Matched’ vil blive den næste ‘Twilight’. Den kedelige trekant og besættelsen af en karakter er der, men – og det kommer fra en tidligere fan af ‘Twilight’ – ‘Matched’ er langt dårligere end det er gået op for mig at ‘Twilight’ er. Jeg ville supergerne holde af denne bog, også fordi jeg har ventet i evigheder på dens udgivelse, men den var en skuffelse. Men jeg har alligevel fået en lille lyst til at læse den næste i serien.

Af Majasol Meisling Ryberg, 17 år

Titel:

‘Matched. Cassias valg’

Forfatter:

Ally Condie

Oversat af:

Marie Kopp

Sider:

318

Udkom:

29. april 2011

Forlag:

Cicero

Følelses-barometer:


På sin 17 års fødselsdag bliver Cassia Reyes ‘matchet’. Cassia har altid stolet på Samfundet og aldrig sat spørgsmålstegn ved dem før. Samfundet tager beslutninger for alle og hvordan de skal lever deres liv – hvad de skal læse, hvad de skal se, hvad de skal tro på, og hvem de skal giftes med. Så da hendes bedste ven Xander vises på skærmen ved den ceremoni, hvor hun skal matches, er Cassia helt sikker på, at han er hendes ideelle partner. Det er dog indtil hun ser en dreng ved navn Ky Markhams være synlig et sekund på skærmen for derefter at blive sort. Samfundet fortæller hende, at det er en sjælden fejl, og at hun skal glemme alt om det. Men som Cassia begynder at tilbringe tid med Ky, begynder de langsomt at blive forelsket.

Filmatisering på vej

Selvom ‘Matched. Cassias Valg’ lige har ramt de danske butikker, er der allerede en stor fremtid i sigte for den planlagte trilogi. I september sidste år – blot en måned efter dens udgivelse på originalsproget – skabte det store overskrifter, da Disney havde valgt at købe filmrettighederne til hele trilogien. Disney har udtalt, at de tror på, at trilogien vil blive deres svar på ‘Twilight’. Med disse store ord fra et så kendt og succesfuldt selskab, kan jeg kun tage kasketten af for Ally Condie. Så selvfølgelig var mine forventninger tårnhøje, da jeg gik i gang med denne bog.

Greb mig aldrig helt

‘Matched. Cassias Valg’ fik min opmærksomhed efter at jeg havde læst det unikke resume og super flotte cover, men desværre levede den slet ikke op til, hvad jeg havde regnet med. Jeg havde virkelig besvær med at komme igennem hele romanen. Der var gange hvor jeg var nødt til at tage pauser fra bogen, og det var kun andre folks opfordring til at læse videre, som drev mig videre. Der var mange dele af bogen som jeg kunne lide, men mit problem var, at jeg igennem hele bogen egentlig bare følte at den var en smule kedelig.

For stor besættelse

Cassia er ærligt talt en temmelig irriterende hovedperson. Hun ser den forkerte fyr på sin skærm, og pludselig er hun helt besat af ham. Hun kommer frem til, at hun er forelsket i ham, et sted hvor det slet ikke giver mening. Cassias besættelsen af Ky begynder som en nysgerrighed efter hans mystiske fortid. Med andre ord aner Cassia ikke hvordan han er som person, men alligevel vælger hun at kaste alt overbord for ham. Hun hopper ind i en stribe af oprør utrolig let, set i forhold til, at hun som person havde et så stort behov for at tilpasse sig reglerne i starten af bogen. Det overbevidste mig slet ikke, og at en så stor del af Cassias fortælling cirkler rundt om Ky gjorde, at jeg nåede til det punkt, hvor jeg simpelthen bare fik nok af hende.

Hver gang Xander kom ind i billedet, blev jeg bare direkte sur på Cassia. De har været venner siden barndommen, de er blevet matchet, og så dukker der en ny dreng op og så er Xander luft. Jeg kunne dog godt lide mit førstehåndsindtryk af Ky. Han var en smule sær, men sød. Desværre fik jeg også bare nok af ham, på grund af at Cassia ikke lavede meget andet end at tænke eller drømme om ham. Det synes jeg er virkelig synd, for jeg tror, at bogen kunne have været god, hvis deres forhold havde fået en redigering.

Ingen heftig romance

Denne bog kan læses af godt og vel alle som holder af bogens genre. Fortællingen er indviklet nok til en lidt ældre læser, og alligevel er romantikken sat i en afstand, nok til at yngre læsere kan følge med. Hvis vi nu skal sammenligne med ‘Twilight’, som stort set alle har en ide om hvordan det ser ud, så er romantikken ikke så heftig i ‘Matched’ som I ‘Twilight’. Lysten rækker ikke meget længere end til at enkelt kys, hvor der i ‘Twilight’ er stor fokus på at tage skridtet videre. Det har jeg et meget ambivalent forhold til. På sin hvis er det da godt, at Ally vil skrive en roman som yngre læsere også kan få glæde af, men hovedpersonen Cassia er 17 år, og jeg synes det virker utrolig urealistisk at hun er så langt bagud på det område.

Bogen største styrke

Bogens bedste evne ligger i teksten. Det var en af de første ting som slog mig, da jeg begyndte at læse bogen. Jeg synes virkelig, at hun skriver godt. Visse passager var så smukt skrevet, at det næsten kunne læses som poesi. Det er en stærk start på serien, og jeg havde ikke gættet at det var Allys første dystopi, hvis jeg ikke havde lavet lidt research på hende først. Derfor blev jeg meget bedrøvet, da Ally ikke forklarede og beskrev dybere end hvad hun gjorde.

Uddrag af ‘Matched. Cassias valg’

I dag er det søndag. Det er farfars 80-års-fødselsdag, så i aften dør han.
Før i tiden vågnede folk måske op om morgnen og tænkte ”er det slut i dag?” eller de lagde sig til at sove uden at vide, om de ville komme ud af mørket igen. Nu ved vi, hvilken dag lyset slukkes, og hvilken aften der vil være den lange, og sidste. Den sidste banket er den ene luksus. En triumf for planlægningen, for Samfundet og for menneskelivet og livskvaliteten.

Mere som Kenneth Bøgh Andersen

Selvom jeg har fremhævet ‘Twilight’ til at sammenligne kærligheden i bogen, så vil jeg bestemt ikke kunne sammenligne dem på andre punkter. I stedet vil jeg vende mig imod Kenneth Bøgh Andersens ‘De Hvide Mænd’. Begge fortællinger foregår i en anderledes hverdag end den vi er bekendt med, og der er nogle overhoveder som tager alle beslutningerne for alle indbyggere, som bygger på at nogen er mere værd end andre. Dem der styrer fra toppen, laver deres egne regler, og leger med en indbygger som det passer hende/ham. Det er et virkelig uhyggeligt samfund at kaste på papir, så det overraskede mig meget, at jeg egentlig ikke blev så grebet af det.

Manglende detaljer af samfundet

Som sagt, er skelettet i samfundet utrolig godt, men jeg længtes efter langt flere detaljer. Jeg vil gerne vide hvordan livet var før, og hvad der gjorde at samfundet er som det er nu. Jeg mener selv, at jeg fik en god ide om hele samfundet, men jeg ville have sat pris på en langt mere fast fortælling om hvordan landet ligger og hvorfor. Da jeg endelig måtte indrømme, at jeg nok ikke fik flere detaljer om samfundet, så forsvandt min interesse for bogen, da den kun indeholdt Cassias besættelse af Ky derfra. Med andre ord, ville samfundet med gode beskrivelser med stor sandsynlighed have gjort min endelig vurdering af bogen langt bedre.

Forbedring sidst i bogen

Jeg kom ikke godt nok ind på hverken karakteren eller samfundet til, at jeg begyndte at bekymre mig om nogle af delene. Men de sidste par kapitler fik, af en eller anden grund, gjort mig en smule interesseret, men det var ikke mange sider og det nåede ikke at påvirke min endelig mening om bogen. Det har dog givet mig en lille lyst til at læse videre, bare for at se, om næste bog holder min interesse eller om det går galt igen. Den udkommer til november på originalsproget.