Mens vi venter på ‘The Hunger Games’: Katniss Everdeen er navnet på vores elskede, stærke, utrolig seje og røvsparkende heltinde i Suzanne Collins ’The Hunger Games’-triologi, men hvad nogen har lagt mærke til er, at hun hedder noget andet i de danske udgaver af bøgerne. Her har hun fået navneforandring og bliver kaldt for ‘Kattua’. Men hvorfor er det sådan? Det har jeg prøvet at undersøge.

Af Rebecca Johansen, 16 år
Navnet Kattua minder skræmmende meget om ’katteurt’, der er navnet på en på en plante, der kan bruges inden for lægevidenskaben. På engelsk kaldes planten for ’catnip’, som også er dét kælenavn, Katniss ven Gale giver hende, da han hører forkert første gang, hun præsenterer sig selv. En katteurt er god til at tiltrække dyr, hvilket passer godt til Katniss personlighed, da sladderdroslerne (’mockingjays’ på engelsk), som hun synger med i bøgerne, kun svarer dem, de kan lide.

Bueskytte på latin

’Katniss’ er også navnet på en plante, der tilhører arten ’pilblad’ også kaldet ’sagattaria’. Artens navn betyder ’bueskytte’ på latin og dens blade er formet som små pile.I ’The Hunger Games’ besidder Katniss et kæmpe talent indenfor bueskynding, hvilket siger noget om, at det ikke er helt almindeligt, at hun har fået det navn, hun har.

Som en sidste ting er pilblad en vandplante, hvis rødder kan spises. “Så længe du kan finde dig selv, vil du aldrig sulte,” er desuden dét, som Katniss far fortæller hende og som hun tager til sig.

Peeta betyder glæde

Men det er ikke kun Katniss’ navn, der er blevet tænkt over. For eksempel betyder Peeta glæde og succes men også sten, mens Gale betyder munter og vittig. Planten Primrose (på dansk: Kodriver), som Katniss lillesøster er opkaldt efter, er et symbol på tidlig ungdom.

Af andre navne kan der nævnes Flavia, Octavius, Brutus og Enobaria fra distrikt 1, der alle er romerske navne og dermed viser, at Capitol er lidt ligesom det romerske kejserige. Her havde man også et slags dødspil i Coliseum, hvor folk også skulle kæmpe til døden og der kun var én overlevende.
‘Rue’ (‘Rude’ på dansk) er også en blomst. Denne symboliserer død og sorg.

Er det noget, I tænkte over, da I læste bøgerne?

Der er altså tænkt rigtig meget over navnene, og hvis man bare har en lille smule nysgerrighed i sig (eller ved lidt om blomsterriget for den sags skyld), så er det faktisk ikke særlig svært at finde ud af, hvordan de forskellige personers karakteristika er.

Er det noget, du tænkte over, da du læste bøgerne? Og i så fald, tror du, det ville give dig et andet syn på bogen, hvis karaktererne for eksempel hed Katja og Peter i stedet for Katniss og Peeta?