Guide til landet Anglesey: ‘Skyggernes bog’ er en virkelig flot fold-ud-guide til Jim Lyngvilds fantasyroman ‘Kongen’. De fleste vil virkelig beundre de smukke og fascinerende illustrationer, men spørgsmålet er om børn og unge egentlig ønsker guides til de fantasy-universer, de allerede selv har dannet billeder af inde i hovedet, og om landet Anglesey nu også er kendt nok til at have sin egen guide?

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Skyggernes bog”

Forfatter:

Jim Lyngvild

Sider:

30

Udkommer:

10. november 2011

Forlag:

Carlsen

Følelses-barometer:‘Skyggernes bog’ er en smuk, guldudsmykket guide i storformat. Den er på kun 30 sider, men de fleste af siderne kan foldes ud, så tegninger, kort, stamtræer og andre farvestrålende illustrationer præsenterer sig allerbedst.

På opdagelse i Anglesey

Læseren sendes på opdagelse i Jim Lyngvilds eget univers ‘Landet Anglesey’, og på papir, der er udsmykket som var det gammeldags pergament, med blomster der snørkler sig overalt, bliver vi præsenteret for landkort, historie og definitioner af alt fra kentaurer og amazoner fra den græske mytologi til Jim Lyngvilds selvskabte væsner såsom Kloaksigøjnere og de mere dystre Ligædere. Uanset alder, er det meget fascinerende at bladre rundt i bogen, læse nærmere, folde ud, beundre. Det kan simpelthen ikke gøre smukkere, og det er præcis samme opskrift som Jim Lyngvilds foldeud-bog ‘Nordisk Mytologi – På opdagelse i gudernes verden’.

Det er formentlig også nordisk mytologi-bogen, der har givet Jim inspiration til også at lave en guide til sit eget univers, for ellers virke rækkefølgen, bøgerne er udkommet i, mærkværdig. Guiden til Anglesey burde været udkommet næsten samtidig med ‘Kongen’ og så kunne den nordisk mytologi jo egentlig godt have ventet.

En guide til ‘Kongen’

Fantasyromanen ‘Kongen’ foregår jo netop i Anglesey, og selv om jeg troede at guiden passede lige så godt til børnebøgerne ‘Alfemod og Ulveblod’ og ‘Epos og enhjørningen’, som også foregår i Anglesey, må jeg nu erkende, at guiden er lavet til ‘Kongen – skyggernes bog’ og ‘ Kongen – ‘Urials Krone’.

Svær at placere

Aldersmæssigt er bogen brandsvær at placere, for mindre børn kan få en helt masse ud af at kigge på de virkelig flotte illustrationer, mens man skal op i folkeskolens ældre klasser for at have tålmodigheden til at læse alle anekdoterne og historien fra Anglesey. Da ‘Kongen’ jo helt sikkert også mest er læst af teenagere, bliver jeg pludselig i tvivl om hvorvidt de overhovedet er interesseret i en guide. Når jeg spørger teenagepigerne i vores ungdomsredaktion, elsker de fleste af dem netop romaner, fordi kan få lov til at danne sig deres egne billeder inde i hovedet undervejs. Netop det argument har jeg hørt rigtig mange gange, når jeg forsøger at overtale dem til at anmelde flere film eller graphic novels. Selv med guiden til den ellers højt elskede ‘Twilight’, er de blevet skuffede, fordi de føler, at de får trykket den korrekte billede ned over hovedet, ned over deres egne forestillinger.

Et specialværktøj

Af samme grund, vil det være forkert og umuligt at give ‘Skyggernes bog’ et fast antal stjerner i karakter, udover vores vanlige følelsesbarometer. Bogen kan nemlig ikke være flottere udført, men den bliver et specialværktøj for dem, der elsker landet Anglesey og romanen ‘Kongen’. Nogen vil elske den og blive voldsomt inspireret til at lave deres egen fantasyverden, ligesom Jim har gjort det, mens andre, som jeg, vil nyde at bladre rundt og læse de 30 sider igennem med “Ihh” og “Wow”, for derefter at være i tvivl om, hvad den videre skal bruges til. ‘Nordisk Mytologi – På opdagelse i gudernes verden’ faldt i hak på en meget bedre måde, fordi alle – unge som gamle – kender mange af de nordiske myter, guder og væsner. Der går trods alt lang tid inden landet Anglesey bliver lige så kendt, for mange af væsnerne der er lånt fra både eventyr, nordisk- og græsk mytologi.