Pretty Little Liars: Den populære Young Adult-TV-serie over Sara Shepards bøger – der aldrig blev udgivet på dansk – har nu fået danske tekster på og er udkommet på dvd. Selv om den intet paranormalt har over sig, gav den mig lige så meget underholdning som ‘The Vampire Diaries’, og da jeg ved hvordan Sara Sherpard skriver, er det netop en historie jeg hundrede gange hellere vil se filmatiseret end læse 12 bind af.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

‘Pretty Little Liars: The Complete First Season’

Indeholder

5 DVD’er, 924 minutter

Land:

USA

Distributør:

Warner Bros.

Udgives:

6. december 2011

Fire high school-piger i byen Rosewood udlever deres livs største drama efter deres femte veninde, Alison (Sasha Pieterse), forsvinder sporløst efter en pige-komsammen.

Hver især har pigerne også deres at slås med. Aria (Lucy Hale) er netop hjemkommet fra et år på Island, hvor hun og familien har forsøgt at glemme det hele, ikke mindst farens sidespring. Den første nye dreng Aria forelsker sig i, viser sig at blive hendes nye engelsklærer på gymnasiet — hvor “heldig” kan man være?

Spencer (Troian Bellisario) har både konflikter med sin mor og sin storesøster, og hun har en tendens til at falde for sidstnævntes kærester. Hanna (Ashley Benson) er den mørkblonde og eneste blondine i pigeklikken efter Alisons død. Hanna må finde sig i morens mange forskellige kærester, og spor efter års mobning, gør at hun stadig føler sig som den buttede pige.

Endelig er der Emily (Shay Mitchell), hvis far er udstationeret i Afghanistan. Emily var Alisons nabo, og da smukke Maya flytter ind i Alisons gamle hus, bliver en gnist tændt i Emiliy. Hun kan pludselig ikke finde ud af om hun er til piger, drenge eller måske begge dele.

Ingen ved rigtig om Alisons forsvinden skal efterforskes som et mord eller blot som ‘en pige, der er løbet hjemmefra’. Derfor er pigeklikkens sorg og frustrationer også meget blandede. De forsøger at trøste sig med skolens mange lækre og søde fyre, men hele tiden bliver der kradset hul i såret med Alison. Pludselig begynder der også at dukke breve og sms’er op fra en hvis ‘A’. Er Alison død eller er hun ikke? Hvad skete der den aften hun forsvandt? Er Aria, Hanna, Spencer og Emily fire ofre i et grusomt komplot, eller er de fire små, kønne løgnere?

TV-serier er blevet mere populære end spillefilm

Amerikanerne er bare bedst til at lave TV-serier, og TV-serierne er ved at give spillefilm så meget baghjul at de knapt kan anes i bakspejlet. Hvem gider efterhånden vente et helt år mellem filmatiseringerne af de store Young Adult-bøger, når man kan i stedet kan få en TV-serie med 24 spændende episoder i hver sæson?

I USA ser teenagerne ‘Pretty Little Liars’ hver mandag på kanalen ‘ABC Familiy’, og når man får et afsnit hver uge, er der også masser af ubesvarede spørgsmål at diskutere med veninderne i spisefrikvartererne. I stedet for kun at være hovedkuls forelsket i én enkelt fyr og gennem-Google ham i alle ender og kanter, kan man nu diskutere handling!

Med over 15 timers spilletid bare i første sæson, kommer man også helt anderledes dybere ind i alle karaktererne, end man ville have gjort i en spillefilm. TV-serierne har bestemt fået en varm plads i pigehjerterne, og fordelen ved at Danmark halter bagefter USA er, at vi ofte først lærer en TV-serie at kende, når man man kan købe hele første sæson på DVD. På den måde bliver ventetiden ikke så lang, når man er sulten efter fortsættelser.

De komplicerede følelser til drengene

‘Pretty Little Liars’ er virkelig velkomponeret og vellykket. Egentlig havde filmselskabet forestillet sig, at det skulle være ‘Desperate Housewives’ for teenagere, men jeg synes serien er blevet meget mere end det. Den rummer både spænding og mystik, samtidig med at den holder sig til den realistiske verden, for dem der trods alt har fået lidt for meget paranormal romance i ‘The Vampire Diaries’ og ‘True Blood’.

Hanna, Emily, Aria og Spencer er selvfølgelig nogle utrolig smukke og smarte piger, der bruger mere end en enkelt time foran make-up-spejlet hver morgen. Alligevel er de ikke så ‘high society’-snobbede, som deres udseende kunne have bildt én ind, og de kæmper med mange genkendelige følelsesmæssige problemer omkring selvtillid og brudte familieforhold. Det gør episoderne både nærværende og interessante.

Det bliver det svære hverdagsliv og de komplicerede følelser til drengene (og pigerne for Emilys vedkommende), der kommer til at fylde, i stedet for opklaringen omkring Alisons forsvinden, og det er faktisk en helt fin fordeling, for det er altså lidt svært at få ondt i maven over hvor Alison er blevet af, når man ved at der indtil videre går 24 afsnit gange 3 sæsoner inden vi — måske — får det at vide.

12 bøger af Sara Shepard

Det er den amerikanske forfatterinde Sara Shepard, der har skrevet bøgerne bag serien ‘Pretty Little Liars’. Første bind udkom i USA 1. oktober 2006. Gennem en periode på fem år er ‘Pretty Little Liars’ så fortsat i bogform, og 10. bind – ‘Ruthless’ – blev udgivet så sent som 6. december 2011 og har derfor nok været under mange amerikanske og engelske juletræer for et par dage siden. ‘Stunning’, 11. bind, udkommer 1. juni 2012, og Sara Shepard arbejder nu på at runde serien af med et 12. og sidste bind.

Indtil juni er det dog anden sæson af TV-serien ‘Pretty Little Liars’, der fylder de amerikanske teenagepigers sind. Første sæson blev så populær på kanalen ‘ABC Family’, at de straks bestilte 24 nye afsnit til sæson 2. I begyndelsen af sommeren kom bestillingsblokken dog op af lommen igen, denne gang på et specielt Halloween-afsnit (ABC kører hvert år et ’13 Nights Of Halloween’-tema i oktober, hvor man igennem 13 aftener varmer op til Halloween den 31. oktober). Med denne Halloween-special kom sæson 2 altså op på hele 25 afsnit. Amerikanerne er halvvejs nu, så de har set de første 12 sæson 2-afsnit plus Halloween-afsnittet, og netop nu har de en nedtælling på deres hjemmeside til 2. januar 2012, hvor de sidste 12 afsnit af sæsonen skal fyres af.

Pretty Little Liars blev aldrig udgivet på dansk

Sara Shepard blev i efteråret 2011 for første gang udgivet på dansk med ‘Den enes død’, bind 1 i serien ‘The Lying Game’. Bogen udkom 7. december 2010 i USA og den blev markedsført med Sara Shepard som “succesforfatteren bag ‘Pretty Little Liars’-serien”.

Årsagen til at ‘Pretty Little Liars’-bøgerne aldrig blev udgivet på dansk, kan jeg kun gætte mig til, men som man kan læse i min anmeldelse af ‘Den enes død’ (‘The Lying Game 1’), har Sara Shepard måske evnen til at finde den gode og spændende historie, men en verdensmester i ord og skriveteknik er hun bestemt ikke.

Så hvis der kun var plads til en enkelt Young Adult-serie med pige-intriger til de forholdsvis få danske læsere, forstår jeg særdeles godt, at Forlaget Carlsen for tre-fire år siden valgte at udgive Kate Brians ‘Private’-serie i stedet for. Kate Brian er nemlig lige modsat; så præcis og elegant i sine formuleringer, at man ofte må læse de samme sætninger og dialoger igen — blot for at kunne nyde dem en ekstra gang.

TV-serier og bøger kan dårligt sammenlignes

Én ting er dog bøger, noget andet er TV-serier baseret på Young Adult-bøger. Dét, jeg har set af filmatiseringen af ‘The Lying Game’ ligger virkelig langt fra bogen — selv handlingen er der ændret ved — og her ser det ud til at screenwriteren og instruktøren fuldstændig har dræbts Sara Shepards kedelige sprog og dialoger.

Hvor jeg ikke ville ønske at læse andet bind i ‘The Lying Game’, ville jeg derimod rigtig gerne se TV-serien. Som sagt har jeg ikke læst bøgerne bag ‘Pretty Little Liars’ og det kan måske netop være en styrke, for TV-serien går kapow(!) lige i blodet på mig! For mig at se, er det de dygtige producenter og skuespillere bag TV-serien, der har hjulpet Sara Shepard videre (og ikke omvendt), for da ABC havde sendt de første 10 afsnit af ‘Pretty Little Liars’, var seernes bedømmelse af serien så høj, at Sara Shepard besluttede at udvide den otte binds lang bogserie med yderligere fire bind, så den kommer op på 12 bind.

Mere hvor det kommer fra

Den 29. november 2011 besluttede ABC at forny ‘Pretty Little Liars’ endnu engang. Det vil sige, at der er endnu 24 nye afsnit på vej i en kommende sæson 3. Men indtil videre skal du blot koncentrere dig om allerførste sæson om Aria, Emily, Spencer og Hanna og alle deres lækre fyre. Får du smag for nogen af dem, ved du, at du altid kan tage anden og endog tredje portion. 😉

‘Pretty Little Liars: The Complete First Season’

Disc 1

1. Pilot
2. The Jenna thing
3. To kill a mocking girl
4. Can you hear me now?
5. Reality bites me

Disc 2

6. There’s no place like homecomming
7. The homecoming hangover
8. Please, do talk about me when I’m gone
9. The perfect storm
10. Keep your friends close

Disc 3

11. Moments later
12. Salt meets wound
13. Know your frenemies
14. Careful what u wish 4
15. If at first you don’t succeed, lie, lie again

Disc 4

16. Je suis une amie
17. The new normal
18. The badass seed
19. A person of interest
20. Someone to watch over me

Disc 5

21. Monsters in the end
22. For whom the bells toll

Special Features

  • Pretty Little Liars: Two Truths and a Lie – The girls take turns revealing three things about themselves … Not all of them true
  • It All Started with a Little Lie – The making of Pretty Little Liars
  • Little Secrets from the Set – Learn juicy behind-the-scenes tidbits
  • Unaired Scenes