Ungdomsfilm: Når man ikke engang har kunnet nøjes med 24 dage, men har ligget i kramper i sofaen i hele 25 dage over, hvor dårligt castede de unge var i Wikke-Rasmussens julekalender ‘Julestjerner’, så er det et mirakel større end Jesu fødsel at sætte ‘You and Me Forever’ i dvd-afspilleren!

Af Peter Henrichsen

Titel:

‘You and Me Forver’

Instruktør:

Kaspar Munk

Land:

Danmark

Distributør:

SF Film

Udgivelsesdato:

15. januar 2013

Følelses-barometer:

Det er ikke skæg og ballade eller i mangel på bedre, at Julie Brochorst Andersen nu er Bodil-nomineret til ‘bedste kvindelige hovedrolle’ for Laura og at Frederikke Dahl Hansen (som Maria) og Emilie Claudius Kruse (som Christine, og som du også kender fra ‘Frit Fald’) begge er Bodil-nominerede til ‘bedste kvindelige birolle’. Det er indtil dato det bedste skuespil, jeg har set udført af danske unge – bum!

Faktisk føles det helt utilstrækkeligt at omtale de tre unge damers præstationer som skuespil i ‘You and Me Forever’, for jeg var – og er stadig – overbevist om, at Laura, Maria og Christine eksisterer.

No way, at det er to almindelige, unge piger, der blot har spillet skuespil!‘ Min hjerne lagde armene over kors og nægtede at bryde illusionen, da jeg efterfølgende – på dvd’ens virkelig gode ekstramateriale – så Julie og Emilie blive interviewet om filmen.

Det er ligesom, når Bambi’s mor dør: Der er ikke nogen, der skal komme og trøste dig med, at det bare er en virkelig dygtig tegner hos Walt Disney, der har fundet på det hele. Du har lige følt smerten helt ned i maven, og så kan oplevelsen altså ikke ændres!

Kaspar og Julie fungerer virkelig godt sammen

‘You and Me Forever’s manuskriptforfatter og instruktør, Kaspar Munk, har tidligere instrueret Julie i ‘Hold om mig’ — hendes debut på det store lærred. Dér fungerer Kaspar og Julie mindst lige så godt sammen, men der var flere elementer i Jannik Tai Mosholt’s historie i ‘Hold om mig’, der gjorde, at jeg ikke kunne tage den til mig. Det dystre budskab om, hvad mobning kan føre til, blev kørt helt ud til en skræmmehistorie, som blev belærende på en pædagogisk måde: ‘Se, hvor galt det kan gå – hold så op med at mobbe!”.

Jeg er overbevist om, at unge kan lugte den slags løftede pegefingre på flere kilometers afstand, og derfor er det en virkelig glædelig overraskelse, at Kaspar Munks eget manus til ‘You and Me Forever’ ikke har belærende, voksne moraler hængende over én, som sure drengesokker.

Plads til unge, improviserede dialoger

Hvor man aldrig kom ind i Saras følelser i ‘Hold om mig’ — fordi man ikke kunne læse hendes følelser i alle de mange alene-scener — er det lige modsat i ‘You and Me Forever’. Her er det pigernes indbyrdes realistiske og ærlige dialoger, der skaber den store oplevelse og giver indblikket i pigerne sårbare følelser.

Kaspar har virkelig arbejdet meget med, at Julie, Frederikke og Emilie kunne improvisere dialogerne, og det har virkelig lønnet sig at vise den tillid til de unge skuespillere. Ikke siden Lukas Moodysons geniale svenske klassiker ‘Fucking Åmål’, har jeg følt, at en ungdomsfilm virkelig var de unges egen.

Gør man det modsatte som instruktør — som Nils Malmros’ unge dialoger i ‘Kærestesorger’, hvor Malmros’ dikterede både replikker og tonefald til de unge, og først når det lød, som Nils har tænkt sig, blev scenen godkendt — ja, så får man et stift resultat. Mange af de unge seere ytrede også efterfølgende, at det snarere lød som teater-dialoger, som de ikke kunne identificere sig med.

Jeg befandt mig i filmen

Filmens handling vil jeg ikke kommentere i denne anmeldelse. Enten har man allerede set den i biografen og glæder sig til at genopleve den, eller også skal man have ‘sin første gang’ med ‘You and Me Forever’ og skal overraskes. Dog skal det siges, at den er så sindssygt flot fotograferet, at jeg blev grebet af den visuelle nærhed fra første scene. Sammen med musikken, smeltede det hele så hurtigt sammen, at jeg ikke sad og kiggede filmen, men befandt mig midt i den. Specielt undervandsscenerne i svømmehallen er så smukke, at de suser lige forbi alle barrierer og ind i følelserne.

Gode biroller, men det er en ‘pigernes film’

Cyron Melville (som mange faldt i svime over i december måned, hvor han spillede Balder i ‘Jul i Valhal’) og Allan Hyde spiller også virkelig godt, men deres karakterer er og bliver halvflade biroller, men sådan skal det også være i denne ‘pigernes film’. I ekstramaterialets interviews får vi også fremragende eksempler på, at Alan, Cyron og Benjamin (Wandschneider) oplever historien og karaktererne på et plan, der måske ikke stikker så dybt følelsesmæssigt, som Julie og Emilies oplevelser; en virkelig morsom bekræftelse på, at filmen netop har ramt de realistiske og særlige kendetegn i forskellen på at være dreng og pige.

Skøn ekstra ungdomsfilm på en suverænt vellykket dvd

Endelig rummer ekstramaterialet en række ‘deleted scenes’, som er ret spændende at se, fordi de viser flere ‘takes’ af samme scene, men som man også godt kan forstå er klippet fra.

Den helt store belønning får du dog i en ekstra — gratis, så at sige — ungdomskortfilm: ‘Forsvunden’. Hovedrollen Christine spilles fænomenalt af Marie Søderberg, og årsagen til at du skal have ‘Forsvunden’ med på ‘You and Me Forever’ skyldes — næsten selvfølgeligt — at det også er Kaspar Munk, der har skrevet og instrueret den.

Temaet er faktisk dejligt forfriskende, for det er ikke ‘den første kærlighed’, men derimod, ‘hvordan man sørger efter bruddet med sin første kærlighed’. I særdeleshed, hvor svært det er, at skulle se ud, som om ‘man er ok’ blandt klassekammeraterne på en hyttetur, når ok rent faktisk er det allersidste, man er.

En virkelig aktuel og vigtig film, der danner en smuk afslutning på en suverænt vellykket dvd for unge.

‘You and Me Forever’-dvd-konkurrence

Konkurrence: 5 dejlige ‘You and Me Forever’-dvd’er signeret af hovedrolleindehaverne Julie Brochorst Andersen, Frederikke Dahl Hansen og Emilie Claudius Kruse har vi fået foræret til en konkurrence for DIG! Deltag ved at løse konkurrenceopgaven nedenfor. 😉

Konkurrence-regler:

  • Konkurrencen er for børn og unge til og med 25 år.
  • Du deltager ved at svare på konkurrence-opgaven nedenunder.
  • Du skal skrive fornavn, efternavn og alder i din besvarelse, ellers deltager du ikke! (Har du glemt at skrive nogle af oplysningerne, efter du har sendt kommentaren ind, må du gerne skrive det som underkommentar til din egen kommentar. Det gør du ved at trykke på ‘svar’ under din egen kommentar.)
  • Du må kun skrive én kommentar og deltage én gang.
  • 23. januar 2013 kl. 14 trækker vi lod blandt dem, der har besvaret opgaven og har skrevet alle deltageroplysningerne korrekt. Vi har 5 dvd’er, og vi slår de 5 vindernavne op på denne konkurrence-side, du læser på nu, og vi sender en vindermail til hver vinder.
  • Hvis vinderne ikke har svaret på den vindermail, vi sender til dem, eller på anden måde ikke har fået etableret kontakt til os senest 30. januar 2013, via vores kontakt-e-mail som kan findes via menu’en, bortfalder præmien!

Konkurrencen er slut!

Opgave:

  • Fortæl i en kommentar nedenfor, hvad det betyder for dig, at have en bedste-veninde eller en bedste-ven (BFF)?
    (husk også at skrive fornavn, efternavn og alder)

Lodtrækning


Vindere:

Så er klokken 14 her 23. januar 2013, og vi har trukket lod og har fundet de 5 vindere: Sharon Voldby Nielsen, Linn Hinrichsen, Kathrine Jensen, Anna Mohr og Sara Lange. Tillykke til jer! 🙂 De fem vindere skal skynde sig at svare på vindermailen, som vi allerede har sendt til dem. 🙂