Bogen om Gregor i Underlandet er nu udkommet på dansk. En bog for alle `The Hunger Games´-elskere og flere til. `Gregor i Underlandet´ er en den første bog ud af fem i Suzanne Collins’ fantasyserie.

Af Stine, 15 år

Titel:

`Gregor i Underlandet´

Forfatter:

Suzanne Collins

Originaltitel:

Gregor the Overlander (Underland Chronicles, #1)

Oversat af:

Thomas Munkholt

Sider:

271

Udkom:

13. juni 2013

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:Gregor forsvinder en dag ned i Underlandet sammen med sin lillesøster Boots. De kom derned gennem en åbning i deres vaskekælder. Nede i Underlandet finder han både kryb, der er meget større, end dem han er vant til, og mennesker, som heller ikke er helt, som dem han kender.

I Underlandet finder Gregor også ud af, at han har stor betydning for landets fremtid, men Gregor er ligeglad. Det eneste han tænker på, er at komme hjem. Senere prøver han at flygte, for han er sikker på, at der findes en vej op, men han finder ud af, at det måske ikke var så smart alligevel. Selvom Gregor finder ud af, at han ikke kan flygte, tænker han ikke på andet. Det er først, da han finder ud af, at hans forsvundne far befinder sig i Underlandet, at han bestemmer sig for at blive og hjælpe landet og hans far.

God bog

`Gregor i Underlandet´ er en fantasybog for børn fra 8 års-alderen og op. Bogen er skrevet i 3. person, men jeg kom alligevel ind og hørte, hvad Gregor følte og tænkte. Der er mange som siger, at man kommer tættere ind på personerne hvis bogen er skrevet i 1. person, men jeg tror, det kommer an på hvor god forfatteren er til at beskrive, og måske også hvad man er vant til at læse. For i den her bog kom jeg også tæt ind på personerne.

Jeg kunne godt mærke, at `Gregor i Underlandet´ er skrevet til børn fra 8 års alderen. Fordi handlingen er lidt mere eventyrlig end for eksempel `The Hunger Games´. Men selvom at bogen er skrevet til en yngre målgruppe, kan bogen sagtens læses med største fornøjelse af unge såvel som voksne.

Der er personer for alle

Personerne i bogen er meget forskellige. De har deres egen personlighed og hver deres historie. Det er ikke sådan, at det personerne gør, det gør de, fordi de har lyst til det. Eller det har de jo nok, men der ligger en historie og forklaring bag deres handlinger. Hvilken person, du så er mest til? Tjaa, det må du selv finde ud af. Selv har jeg én af hunkøn, fordi hun er viljestærk, laver nogle ikke så kloge ting, tror hun er bedre end andre, men mest på grund af hendes fortid. Jeg ville gerne kunne fortælle hendes navn, men det ville nok spolere for meget, og så kan i selv danne jeres eget indtryk af hende.

Uddrag af ‘Gregor i underlandet’

Det mindede ham om en rædselsfuld drøm, han sommetider drømte: Han befandt sig et sted højt oppe, hvor han ikke burde være, typisk på skolens tag. Mens han gik langs kanten, gav den faste grund under hans fødder pludselig efter, og han faldt. Alt andet forsvandt, og kun fornemmelsen af at falde – af rædsel – blev tilbage. Og netop som han ramte jorden, vågnede han med et sæt, gennemvædet af sved og med hamrende hjerte.
En drøm! Jeg faldt i søvn i vaskekælderen, og det her er den samme dumme drøm! tænkte Gregor. Selvfølgelig! Hvad ellers?
Tanken om at han stadig sov, beroligede ham, og Gregor begyndte at måle sit fald. Han havde ikke noget armbåndsur, men alle kunne tælle sekunder.

Alice i Eventyrland

Før jeg begyndte at læse `Gregor i Underlandet´, læste jeg, den skulle minde om `Alice i Eventyrland´. Jeg har så aldrig læst `Alice i Eventyrland´, så jeg vidste ikke, hvad jeg skulle forvente. Men alligevel ved jeg, at der i `Alice i Eventyr´ er noget med, at Alice falder ned i en anden verden, ligesom Gregor gør.
Bogen minder også om `Narnia´, hvor de igen forsvinder til en anden verden.

Suzanne Collins

Jeg ved ikke, om der er tænkt over det, men i både `The Hunger Games´ og `Gregor i Underlandet´ forsvinder hovedpersonerne til en anden verden. I `The Hunger Games´ er den anden verden spillearenaen, og i `Gregor i Underlandet´, er det Underlandet.

Det virker godt i begge bøger, og jeg hørte om nogle kulturer, der er helt anderledes fra den ellers ”almindelige” verden i bøgerne. `The Hunger Games´ er også bygget op på samme måde som `Gregor i Underlandet´. Der kommer nemlig flere problemer, hvor jeg ellers troede, at bogen var slut. Det skaber mere spænding og gør, at bogen bliver mere utilregnelig.

Har smagt den næste bog

Til sidst i bogen bliver der lagt godt op til den næste bog. Det var som om, at jeg fik lov til at smage en appetizer og i næste bog vil jeg få lov til at smage alle de andre retter. Jeg tror, jeg ved, hvad næste bog vil handle om, men jeg ved ikke så meget, at jeg kan fortælle handlingen præcist, eller … det håber jeg ikke, at jeg kan.

Så hvis du kan lide `Alice i Eventyrland´, `The Hunger Games´ eller `Narnia´, vil du sikkert også kunne lide `Gregor i Underlandet´.