En dreng, en test, en kostskole, en hel masse livsregler og nogle mystiske mænd med sorte kasketter. Sådan starter ’Paladin-profetien’, der er en utrolig spændende bog spækket med action, som med garanti vil efterlade dig med vidtåben mund.

Af Stine, 15 år

Titel:

‘Paladin-profetien’ (Paladin-profetien 1)

Forfatter:

Mark Frost

Oversat af:

Louise Ardenfelt Ravnild

Originaltitel:

‘The Paladin Prophecy’ (The Paladin Prophecy #1)

Sider:

485

Udkom:

7. juni 2013

Forlag:

Høst & Søn

Følelses-barometer:
Will West er 15 år gammel og bor i Californien. Han er med på et crosscountry-hold (crosscountry er bedre kendt som terrænløb) og elsker at løbe. Og han er god til det – virkelig god. Han har et venligt sind og elsker sin familie. Hans far har en liste, som hedder ‘Fars Liste over Livsregler’. Will lever praktisk talt efter denne liste og kan de 98 regler udenad. Reglerne handler om, hvordan man skal leve sit liv, hvad man skal gøre, hvis man komme i en uventet situation, og egentlig bare alle de råd og regler, man kan have brug for i sit liv.

Så da Will bliver forfulgt af en sort bil, følger han selvfølgelig også sin fars regler. Og de hjælper ham igennem det hele. I hvert fald indtil han kommer over på sin skole og bliver sendt ind på rektors kontor. Her venter dr. Robbins fra ‘Center For Integreret Lærdom’ (også bare kaldt Centeret), som vil snakke med Will om hans usædvanlige høje resultater i en national test.

Will får tilbudt et fuldt stipendium til Centeret, men skal han sige ja? For det første så har Will lært, at han ALDRIG skal henlede opmærksomheden på sig selv, så han forstår slet ikke, at han har fået så gode resultater, da han aldrig gør sig umage i skolen. For det andet, så virker det hele lidt mystisk, og da Will vil snakke med sin mor om det, er hun virkelig mærkelig. Hvad er det, der sker? Har det noget med de sorte kasketter at gøre?

Mystik og et godt grin

Der er rigtig meget mystik med i ’Paladin-profetien’. Jeg kan ikke afsløre så meget af det, men jeg kan sige, at der vil være en masse med de sorte kasketter. En gang imellem blev jeg en smule træt af al den mystik – det var kun få steder – men det gik hurtigt væk, som regel på grund af Nick.

Nick er min yndlingsperson i bogen. Han er bare super cute, og så har han den fedeste form for humor! Han kommer med en masse dejlige og seje kommentarer, og han var tit med til at få både mig og personerne i bogen til at komme i bedre humør. Flere steder grinte jeg ligefrem, når han fyrede nogle spydige, dumme eller morsomme kommentarer af. Det skal også lige siges, at resten af bogens karakterer – og Will – skam heller ikke er kedelige.

’Paladin-profetien’ var ret nem at komme i gang med, den har en flot forside og en spændende bagsidetekst. Da jeg slog op på første side, blev jeg bestemt ikke skuffet. Bogen springer lige ind i handlingen med det samme, og man finder hurtigt ud af, hvem Will er, og hvordan han opfører sig. Desuden kan man med det samme fornemme, hvor godt Mark Frost skriver. Mark Frosts sprog er varieret, levende, livligt og fyldt med beskrivelser af både følelser, tanker, personer og steder. Sådan er bogen hele vejen igennem; Spændende, aktion præget og fyldt med gode kommentarer og bemærkninger.

Den minder om …

Noget af det ’Paladin-profetien’ minder mig lidt om, er serien ’Mørkets Kræfter’. Jeg kan ikke nævne det punkt, hvor de minder mest om hinanden, da det vil afsløre alt for meget, men jeg kan sige, at jeg elsker begge bøger/serier. De er begge gode, har spændende handlinger, og så er de rigtig godt skrevet.

I begge bøger er der fantasy/science fiction-monstre og -væsner, men der er dog flere monstre med i ’Paladin-profetien’ end i ’Mørkets Kræfter’.

Der er selvfølgelig et par punkter hvor ’Paladin-profetien’ og ’Mørkets Kræfter’ ikke ligner hinanden. ’Paladin-profetien’ foregår i nutiden men med fremtids-ting, og i ’Mørkets Kræfter’ er der ikke fremtids-ting i.

’Paladin-profetien’ har en meget bred målgruppe. Noget af det yngste jeg synes man skal være for at læse den, er nok omkring de 12 år. Men ellers synes jeg faktisk, at stort set alle kan læse den. Både teenagepiger og -drenge, folk i 20’erne og voksne; mest på grund af alle de gåder og mysterier der er med i.

Uddrag af ‘Paladin-profetien’

Uddrag: #46: HVIS FREMMEDE VED, HVAD DU FØLER, GIVER DU DEM EN FORDEL.

Will var den høje, ranglede dreng, der altid sad ned bagi og sank sammen for at skjule sin højde og ikke gøre noget væsen af sig. Det var den måde, han klædte sig på, den måde, han talte på, den måde, han bevægede sig gennem livet på: rolig, behersket, usynlig. Præcis sådan som hans forældre havde lært ham.

#3: HENLED ALDRIG OPMÆRKSOMHEDEN PÅ DIG SELV.

Men en dundrende basgang af bekymring dunkede stadig i brystet. LØB, WILL. DU MÅ IKKE STOPPE. Kunne timingen af fars sms’er – det øjeblik den sorte bil fik øje på ham – være et tilfælde?

#27: DER FINDES INGEN TILFÆLDE.

Alt i alt

Jeg elsker virkelig ’Paladin-profetien’. Da jeg læste den, havde jeg det som om, at Will tog mig i hånden og trak mig ind i bogen. Det var som om, at jeg var ham – eller i hvert fald en person, som stod lige ved siden af ham – og oplevede, følte og tænkte præcis det samme som han gjorde.

Bogen er som en skattejagt, et fantastisk eventyr, som jeg hjalp Will med at løse. Han slap først min hånd, da jeg var færdig med sidste side, og selv nu kører den rundt i mit hoved. Alt dette skete fordi Mark Frost skriver helt vildt godt.

Alt dette er med til skabe et dejligt og spændende eventyr fyldt med skønne og elskværdige personer, sjove og mystiske bemærkninger samt monstre og helte. Så hvis du kan lide ’Mørkets Kræfter’, monstre, mystik og bare eventyr generelt, vil jeg helt klart anbefale dig at læse ’Paladin-profetien’.

Den amerikanske bogtrailer