Tarzan: ’Tarzan’ – historien om menneskedrengen der vokser op som abe, er nu ude på blu-ray.

Af Kathrine, 16 år

Titel:

‘Tarzan’

Spilletid:

1 time og 28 minutter

Land:

USA

Produktionsår:

1999

Distributør:

Disney

Udgives:

3. oktober 2013

Følelses-barometer:Gorillaen Kala tager Tarzan til sig allerede, da han er spæd. Hun har lige mistet sin egen unge, og Tarzan har mistet sin mor og far. Alle tre dræbt af leoparden Sabor. Kala tager Tarzan med til de andre gorillaer, men Kerchak, Kalas gorilla-partner og flokkens leder, vil ikke acceptere Tarzan som sin egen søn.

Hurtigt bliver Tarzan venner med gorillaungen, Terk, og elefantungen, Tantor. Disse tre vokser op sammen, og Tarzan er nu blevet en mand. Men Kerchak har svært ved at acceptere, at Tarzan er en del af flokken, og dette tager hårdt på Tarzan, der godt ved, at han er anderledes end gorillaerne. Men hvis han ikke er gorilla, hvad er han så?

Det finder han ud af den dag, hvor han i junglen møder Professor Porter og Jane, en far og datter, der er interesseret i gorillaer og deres adfærd. Med sig har de manden Clayton, der skal beskytte dem. Tarzan er meget interesseret i Jane, for pludselig har han fundet én af sin egen slags.
Men kan Tarzan stole på, at Jane, Professor Porter og Clayton ikke vil gøre hans familie noget ondt?

Edgar Rice Burroughs

Manden, der skabte Tarzan, er Edgar Rice Burroughs. Tarzan optrådte i 1912 for første gang i et blad, og den første bog om Tarzan udkom i 1914, og efterfølgende har Edgar skrevet mere end 20 bind om abemanden.

IMDb angiver, at der mellem 1918 og 2008 skulle være lavet 89 film med navnet Tarzan i titlen, så Disney er altså bare én i rækken af mange, der har lånt historien og lavet deres egen version af filmen. For tegnefilmen om Tarzan er nemlig ikke identisk med bøgerne om ham.

I Disneys udgave bliver Tarzans forældre dræbt af leoparden, Sabor, men i bogen dør Tarzans mor af naturlige årsager, og aberne slår hans far ihjel. Og det er heller ikke Sabor, der slår Kala og Kerchaks unge ihjel i bogen, som det er i tegnefilmen. Kerchak slår selv ungen ihjel.

I bogen har vi den mandlige gorilla, Terkoz, som er Tarzans fjende. I tegnefilmen er Terkoz dog lavet om til den kvindelige gorilla Terk, som er Tarzans bedste ven.

Og ’Tarzan’ er jo ikke det eneste tilfælde, hvor Disney vælger at ændre på historien. Vi ser det også i ’Den lille havfrue’. Et eller andet sted synes jeg, at det er lidt underligt, at man skal ændre på historien. Jeg er vokset op med Disney, og jeg troede egentlig, at jeg kendte den rigtige historie om Tarzan – men det gjorde jeg jo så åbenbart ikke. Samtidig kan jeg også godt se, at det er nødvendigt. Gorillaerne skal jo i tegnefilmen være de ’gode’, og det kan de ikke være, hvis de slår Tarzans forældre ihjel – eller hvis Kerchak slår sin egen unge ihjel.

Musikken

Det der gør ’Tarzan’ til min yndlings disney-film er helt klart musikken. På originalsproget engelsk er de fleste af sangene sunget af Phil Collins, men i den danske udgave er det Stig Rossen, der har fået denne opgave. Og dette gør han rigtig godt.

Sangene er oversat, så de passer rigtig godt til det, der sker i filmen, og hver sang fortæller en historie i sig selv. Stig Rossens stemme passer godt til Disney-genren, og jeg bliver glad af at lytte til musikken. Uden musikken ville filmen på ingen måde være den samme. Men det tror jeg ikke, at der er nogen Disney-film, der ville.

Filmens temaer

Da jeg var mindre var Disney bare Disney. Det var underholdning, men mere var det så ikke. Nu er jeg så blevet ældre, og film er for mig ikke bare underholdning længere. Jeg er også begyndt at tænke over filmens temaer og budskab. Og i Tarzan er jeg vild med temaerne, altså det filmen drejer sig om.

Filmen drejer sig jo om, at Tarzan skal finde sin plads. Han ved godt, at han er anderledes, og nu skal han prøve at passe ind. Og det elsker jeg filmen for. For det er nemlig ikke bare underholdning. Der er en mening med filmen, et budskab. At man godt kan leve sammen, selvom man er forskellige.

Skuffende ekstramateriale

’Tarzan’ må nok være min yndlings Disney-film, og derfor havde jeg også forventet lidt mere af ekstramaterialet. Jeg er ret vild med den alternative indledning, hvor Tarzans far lever alene med Tarzan i junglen, indtil han bliver slået ihjel af Sabor – denne indledning kunne også få tårerne frem. Men det er også det eneste, jeg kan råbe hurra for …
Men resten af ekstramaterialet, musikvideoen og en lille film om livet i junglen, blev jeg temmelig skuffet over. Sangen ’You’ll Be In My Heart’ er god, men var jeg interesseret i at se musikvideoen, havde jeg bare søgt efter den på YouTube.
’At leve i junglen’ er en lille film, der meget kort fortæller om de dyr, vi møder i ’Tarzan’. Havde jeg været 6 år, havde jeg sikkert elsket at høre, hvordan de forskellige dyr lever, men som 16-årig kan jeg finde bedre ting at bruge min tid på. Så samlet set var ekstramaterialet en skuffelse, og jeg kunne egentlig sagtens have undværet det.

Blu-Ray kvalitet

Da de første blu-ray film kom ud, havde jeg virkelig ikke den store tiltro til, at det ville blive det nye. ’Så stor forskel kan der vel ikke være i kvaliteten, ’ tænkte jeg. Men jeg blev hurtigt klogere, og efter at have set en film på blu-ray i stedet for DVD var jeg overbevist. Det ville blive fremtiden det her. Man kan virkelig se forskel på kvaliteten, og jeg synes ikke, man kan se, at tegnefilmen ’Tarzan’ er helt tilbage fra 1999.

Havde jeg udelukkende skulle bedømme filmen, var jeg uden tvivl havnet på 6 ud af 6 stjerner, men min skuffelse over ekstramaterialet, der ikke imponerede, gør, at jeg havner på 4 ud af 6 stjerner. Den knivskarpe kvalitet gør helt klart denne Blu-Ray udgave til et must have for alle, der elsker Disneys udgave af ’Tarzan’.

Bonusmateriale Blu-ray

• Slettet scene: Alternativ indledning
• Musikvideo: “You’ll Be In My Heart”
• DisneyPedia: At leve i junglen

Tarzan-konkurrence

Konkurrence-regler:

  • Konkurrencen er for børn og unge til og med 25 år.
  • Du deltager ved at svare på konkurrence-opgaven nedenunder.
  • Du skal skrive fornavn, efternavn og alder i din besvarelse, ellers deltager du ikke! (Har du glemt at skrive nogle af oplysningerne, efter du har sendt kommentaren ind, må du gerne skrive det som underkommentar til din egen kommentar. Det gør du ved at trykke på ‘svar’ under din egen kommentar.)
  • Du må kun skrive én kommentar og deltage én gang.
  • På Halloween, torsdag den 31. oktober trækker vi lod blandt deltagerne og finder fem vindere blandt dem, der har besvaret opgaven. Vi slår vindernavnene op på denne konkurrence-side, du læser på nu, og vi sender en vindermail til hver vinder.
  • Hvis vinderne ikke har svaret på den vindermail, vi sender til dem, eller på anden måde ikke har fået etableret kontakt til os senest 14. november 2013, fx via vores kontakt-e-mail som kan findes via menu’en eller på vores side på facebook, bortfalder præmien!

Konkurrence-opgave:

Fortæl os, hvorfor du gerne vil vinde ‘Tarzan’ på blu-ray. 🙂

Vindere: Tillykke til Simone Hagemann, Maria Hvolbek, Anna Hansen, Trine Brødsgaard og Stine Gregersen