‘Et frækt væddemål’: Kedelig, almindelig pige, møder høj, tatoveret bad boy. Hun vil ikke have ham, men han vil have hende. Præmisset kender vi ligeså godt som vores egne bukselommer, og der er da heller intet nyt at komme efter i ’Et Frækt Væddemål’.

Af Signe, 23 år

Titel:

‘Et frækt væddemål’

Forfatter:

Jamie McGuire

Originaltitel:

‘Beautiful Disaster’ (Beautiful #1)

Oversat af:

Stig W. Jørgensen

Sider:

364

Udkom:

15. oktober 2013

Forlag:

Politikens Forlag

Følelses-barometer:


Abby Abernathy er en fuldstændig almindelig pige. Hun er netop startet på college, da hun møder Travis Maddox. Travis er både stærk, høj, tatoveret og lidt af en bad boy, og han er alt det Abby ved, hun burde holde sig væk fra. Men Travis får øje på Abby og bliver lokket af hendes mangel på respons, og inden længe lokker han hende til at indgå et væddemål med ham. Hvis han taber, må han ikke gå i seng med nogen i en måned; hvis hun taber, skal hun bo sammen med Travis i lige så lang tid.

’Et Frækt Væddemål’ spiller på alle de klicheer vi kender fra film og tv. Et opsat væddemål, to mennesker der ikke burde passe sammen, men alligevel gør det og ikke mindst den ”kedelige pige”, der alligevel bliver bemærket af alle fyrene.

Hvis man er til den slags, burde ’Et Frækt Væddemål’ lige være sagen, men det er den ikke. For forholdet mellem Travis og Abby er alt andet end romantisk, sødt og sundt.

Travis er jo sindssyg!

Som den rå type Travis er, er han lige det, alle pigerne vil have. Han er flot, tatoveret og lidt farlig, så de føler de kan redde ham. Det er en ting man ofte oplever i romantiske komedier og bøger, og det er en ting, jeg ikke helt kan lade være med at elske. Når det er sagt, så er det noget ruskravende galt med Travis.

Da han første gang har været sammen med Abby (det kommer nok ikke som den største overraskelse, at det sker) reagerer han så stærkt på, at hun går, at han ødelægger sin lejlighed, slår ud efter sin bedste ven, river lagnerne af sin seng, smadrer et spejl med sine bare hænder og sparker døren af.

Det vil måske blive set som romantisk, at han simpelthen føler så meget for Abby, at han går helt amok da hun går. Men jeg synes hverken det er romantisk eller okay. Travis virker for mig, direkte både farligt og en smule sindssyg. Ja, det er en bog. Men det er ikke et godt budskab at sende til alle de unge piger, der måske læser bogen, og det er ikke et realistisk billede af et sundt forhold.

Urealistisk kærlighedsforhold

Måske er det slet ikke intentionen, at Abby og Travis skal have et sundt, voksent forhold, og det er som sådan okay. Men forherligelsen af farlige, flotte, sexede mænd, der reagerer voldeligt på deres følelser er, for mig, ikke i orden.

Det giver unge piger et billede af, at det er det, man skal stræbe efter i en kæreste. En fyr der, uden du ved han er i rummet, kigger på dig mens du sover, en der elsker dig så meget, at han vil begå selvmord for at sørge for, at du får det godt, eller en der er så jaloux, at han behandler dig som om du er hans – og ikke din egen.

Det er ikke romantisk, det er uhyggeligt.

En tsunami af Erotisk litteratur

De seneste par år har der været, hvad Politiken i sommers døbte ”En tsunami af erotisk litteratur”, og jeg tror på mange måder det er sundt at læse bøger med et seksuelt twist. Det åbner op for nogle ting der kan være svære at tale om, og det er med garanti rigtig godt.

Jeg forstår også godt hvis man har lyst til at læse sådan nogle bøger, for det er sådan set også lidt spændende, og føles næsten lidt forbudt, når man åbner en erotisk roman. Og det er da helt klart også en af grundene til, at det er blevet så stort!

Mit problem med genren er dog, at jeg sjældent synes de erotiske bøger kan noget litterært. Og det er da også et af de største problemer med ’Et Frækt Væddemål’. Jeg synes ikke den kan noget sprogligt. Historien holder et jævnt tempo, og der er nogle udmærkede passager, men på intet tidspunkt tænker jeg: Det er virkelig godt skrevet, det her! Og det synes jeg er super ærgerligt. For jeg ved der findes forfattere derude, der formår at kombinere erotikken med godt indhold og flot sprog.

Archiveofourown.org

Faktisk er det sådan, at når jeg har lyst til at læse noget ”smudsig” litteratur (som min gamle lærer beskrev det), så besøger jeg hjemmesiden archiveofourown.org. Dér skriver folk på alle aldre både noveller, romaner og ”one-shots” (meget korte historier, der ikke engang helt kan betegnes som noveller), og du kan næsten selv bestemme indholdet, hvis du søger rigtigt.

Ofte er historierne baseret på tv-serier, film eller bøger, og genbruger karaktererne derfra, men der findes også originale universer. Faktisk var det et sted á la archiveofourown, at ’Fifty Shades of Grey’ oprindeligt blev udgivet – nemlig som en historie med Edward Cullen og Bella Swan fra Twilight som hovedroller. Det er selvfølgelig ikke alt der er godt, men jeg har læst mange historier der var bedre – både sprogligt og indholdsmæssigt – end ’Et Frækt Væddemål’.

Sidst, men ikke mindst

På trods af min irritation er jeg sikker på at ’Et Frækt Væddemål’ nok skal drage kvinder i alle aldre alligevel. Jeg må bare indrømme, at bogen simpelthen ikke tiltaler mig, hverken på den ene eller anden måde.

Uddrag af ‘Et frækt væddemål’

Jeg satte mit vindblæste hår om bag ørerne. Pludselig blev jeg forlegen over mit udseende. “Kommer du her tit?” spurgte jeg syrligt.
Travis lænede sig frem med albuerne hvilende på bordet og så lige på mig med sine brune øjne. “Hvad er så din historie, Pidge? Er du generelt mandehader, eller hader du bare mig?”
“Det er vist bare dig,” knurrede jeg.
Han lo og morede sig over mit humør. “Jeg kan ikke finde ud af dig. Du er den første pige, der nogen sinde har væmmedes ved mig før sex. Du bliver ikke fuldstændig forfjamsket, når du snakker med mig, og du fisker ikke efter min opmærksomhed.”
“Det er ikke nogen fidus. Jeg kan bare ikke lide dig.”
“Du ville ikke sidde her, hvis du ikke kunne lide mig.”
Mod min vilje blev min barske mine glattet ud, og jeg sukkede. “Jeg siger ikke, at du er et dårligt menneske. Jeg bryder mig bare ikke om at blive taget for givet, bare fordi jeg er udstyret med en vagina.” Jeg rettede blikket mod saltkornene på bordpladen, indtil jeg hørte lyden af et kvælningsanfald henne fra Travis.
Han spærrede øjnene op og skælvede og skreg af grin. “Åg gud! Du tager livet mig! Det afgør det. Vi er nødt til at blive venner. Jeg vil ikke acceptere et nej.”
“Jeg har ikke noget imod at være venner, men så skal du heller ikke prøve at komme i trusserne på mig hver femte sekund.”