‘Like had luderen’: Efterårets must read-bog! Johanna Nilssons bog om mobning blandt unge, er virkelig noget af en fangende øjenåbner! ‘Like Had Luderen’ er en ungdomsroman, der viser hvor hurtigt bødlen kan blive til offer og omvendt, og hvor forfærdelig stor en rolle de sociale medier spiller i forhold til mobningen.

Af Cecilie, 13 år

Titel:

‘Like had luderen’

Forfatter:

Johanna Nilsson

Originaltitel:

‘Gilla Hata Horan’

Oversat af:

Vibeke Bruun Arildsen

Sider:

201

Udkom:

15. september 2013

Forlag:

Alvilda

Følelses-barometer:

Jonna og Gloria er to helt normale gennemsnitlige piger, der hverken ligger i toppen eller i bunden af popularitetslisten. Til en fest er de så heldige at danse med skolens mest populære fyr, og et øjeblik ser hele deres liv ud til at blive ændret. Det får de også ret i, men deres liv går langt fra i den retning, som de regnede med. Der bliver nemlig oprettet en hadeside på Facebook om en af pigerne, Gloria, så nu beslutter Jonna sig for at tage hævn.

Mere end “bare” en roman

Selvom Johanna Nilsson fik sit gennembrud i 1996 og siden da har skrevet flere prisbelønnede romaner, havde jeg aldrig hørt om hende, før jeg stod med ‘Like Had Luderen’ i hænderne. Da ‘Like Had Luderne’ udkom i Sverige i 2011, blev den modtaget med meget positive reaktioner, ja så positive, at man endda anbefaler lærerne at bruge bogen i undervisningen.

“Åbenbaring”

I løbet ad historiens udvikling, bliver der skiftet synsvinkel to gange, hvilket jeg var meget skeptisk overfor i starten, da en af synsvinklerne er fra mobberens side.

Før havde jeg den holdning, at den der mobber fortjener at prøve det selv, men efter at have læst ‘Like Had Luderen’, har jeg fuldstændig ændret standpunkt. Denne bog har fået mig til at indse, at ingen – uanset hvad de har gjort – fortjener at gå det igennem, som et mobbeoffer går igennem.

Nu vil jeg ikke komme med den helt store prædike om, at man skal huske at behandle hinanden ordentligt, for det er jo ikke derfor, at du er i gang med at læse min anmeldelse, men jeg vil bare sige, at jeg er overrasket over, hvor meget en bog kan få – ikke bare hovedepersonen – men mig som læser, til at indse.

Serveret på et sølvfad

Jeg kunne ikke undgå at bide mærke i den måde, ‘Like Had Luderen’ er skrevet på. Nu har jeg ikke læst andet af Johanna Nilsson, men hun har en meget ligefrem måde at skrive på. Der er knap så meget at finde mellem linjerne, og hvorvidt det er en fordel eller en ulempe, kommer jo meget an på smag og behag og hvor meget, man som læser vil tage stilling til i læsningen.

Selvom jeg personligt godt kan lide de bøger, hvor man som læser lige skal tænke sig om en ekstra gang, så nød jeg virkelig bare nærmest at få hele handlingen serveret på et sølvfad.

Det bliver langt fra den sidste

Det er første gang jeg har læst en bog, der har så meget fokus på mobning, men efter at have læst ‘Like Had Luderen’, skal jeg uden tvivl ud og finde nogle flere bøger med dette tema.

Mobning finder jeg utrolig interessant, da der bliver snakket så meget om det her for tiden. Desværre forholder sig sådan, at de fleste fortalere for de forskellige organisationer, ikke selv ved, hvordan det er at blive mobbet.

Romaner om mobning er som regel meget stærke på den måde, at de virkelig kan vække nogle følelser hos læseren, som man oftest ikke havde regnet med, hvilket også er tilfældet med ‘Like had luderen’. Og det er jo altid rart med en bog, der faktisk får en til at føle noget, og ikke bare er tomme ord på overfyldte sider.

Uddrag af ‘Like had luderen’

“Må jeg have lov, frøken Jonna?”
Han griner. Det gør jeg også. I næste øjeblik danser jeg. Han trykker sig tæt ind til mig og ånder tungt mod min hals. Det føles varmt og fugtigt. Hans øjne glinser, da han ser på mig.
“Altså dig og Gloria er meget sjovere, end jeg troede,” siger han. “Og I er også søde, i hvert fald lidt,”
“Hmm,” siger jeg. “Tak.”
Jeg søger efter Gloria med blikket. Ser hende stå og trykke sig op mod en væg og kigge misundeligt på mig.
“Jeg troede, Tess var cool, men hun er jo det værste fjols,” fortsætter Robin.
“Mm,” siger jeg og mærker et sug i maven, for jeg drøner jo op ad popularitetsskalaen i rekordfart.

Blev suget ind i universet

Hvis du ligesom mig interesserer dig for, hvad der foregår i hovedet på ikke mindst mobberen, men også offeret, og tror, at du ved det hele, så er ‘Like had luderen’ et must read!

Lige fra første side fangede den mig, og de to hundrede sider blev slugt råt i løbet ad to dage. Hvis ‘Like had luderen’ havde været en del af en serie, ville jeg for længst have styrtet på biblioteket og lånt resten.

‘Like had luderen’ passer bedst til piger, da størstedelen af bogen er set fra to pigers synsvinkler, og det som dreng nok er svært at forstå de situationer og følelser, som de to piger Jonna og Gloria står over for.

Så hvis du vælger at hive ‘Like had luderen’ ned fra hylden hos din lokale boghandler eller på dit nærmeste bibliotek, så vær klar på en følelsesmæssig turbulent tur, for romanen vil uden tvivl suge dig ind i sit voldsomme univers.