I sommeren 2013 valgte jeg at bruge tre uger af min ferie på at rejse på sprogrejse til New York med EF en international uddannelsesorganisation. Det blev tre lærerige uger, jeg aldrig vil glemme med masser af spændende oplevelser og nye venner for livet.

Af Kathrine


1
New York! Allerede, da vi fløj ind over byen, og jeg kunne se Empire State Building, og alle de andre flotte skyskrabere, var jeg solgt. Det var kærlighed ved første blik. Allerede dér vidste jeg, at det her ville blive én af de bedste rejser, jeg nogensinde havde været på, hvis ikke den bedste. Og jeg tog ikke fejl.2
Det tager ikke meget længere end 40 minutter med tog at komme til den lille by Madison, som ligger i staten New Jersey. Det var i denne by universitetet, jeg boede på, ligger. Byen er ikke ret stor, sammenlignet med andre byer i USA, men den er virkelig hyggelig, og helt sikkert et besøg hver, hvis man er i nærheden. Der er en hyggelig lille gågade med forskellige små butikker, og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er gået op og ned ad den gågade for at komme til det lokale supermarked.3
Efter en meget lang rejse var det dejligt endelig at ankomme til vores EF campus. Vi boede på Drew University i Madison. Campusset var virkelig hyggeligt, og når man gik fra residence-bygningen til kantinen en tidlig morgen, kunne man både møde egern og dådyr.4
Jeg er simpelthen forelsket i ’One Way’ skiltene… og jeg har ingen idé hvorfor! Men det faktum, at mange af vejene på Manhattan er One Way, gør det i hvert fald meget nemmere at færdes i byen til fods.
Og hver gang vi kom forbi et skilt, kunne jeg da ikke lige lade være med at bryde ud i sang: ”One way or another, I’m gonna find ya…”5
Når man, ligesom jeg, elsker shopping, så er det her virkelig en drøm. Palisades Center skulle selvfølgelig også bare besøges! Og jeg blev bestemt ikke skuffet. Jeg har aldrig været i et shoppingcenter så stort som dette, og jeg kunne sagtens have brygt meget længere tid, end de 5 timer vi havde. Der ligge alle slags butikker, og der findes noget for enhver smag! Jeg var i himlen. Nå ja, og i det såkaldte food court var da både en karrusel OG et pariserhjul. Standard…6:
JEG ELSKER TIMES SQUARE! Jeg elsker livet, jeg elsker lysene, jeg elsker butikkerne… ja jeg elsker det bare! Times Square er jo selvfølgelig nok et af de steder i New York City, hvor du finder flest turister samlet på sammen sted, men det gør ikke mig noget. Det var lidt overvældende at stå og bare kigge rundt på alle reklamerne og alle menneskene, men samtidig også bare helt vildt fedt.7
En ting er Times Square om dagen – en anden er Times Square efter mørket har meldt sin ankomst! Jeg lagde nærmest ikke mærke til, at det var mørkt. Med alle de lys, bliver der aldrig mørkt på Times Square.8
Der er et pariserhjul INDE i butikken! Det er da lidt blær’! Så var jeg lige Kathrine 5 år igen, da jeg rendte rundt blandt legetøjet og skulle røre ved alt. Jeg beherskede mig, men det var tæt på, at jeg også havde haft legetøj med hjem i kufferten.9
En butik på Times Square, som helt sikker er et besøg hver, er M&M’s World. Herinde kan du købe alt fra t-shirts til slips med de velkendte M&M’s figurer på. Og har du altid tænkt over, hvordan M&M’s med hindbær eller peanutbutter smagte? Så er du også kommet til det rigtige sted. For du kan bare blande din egen M&M’s, og så bliver de vejet ved kassen. Selv forelskede jeg mig i M&M’s med mørk chokolade indeni, og nu går jeg bare og håber på, at de en dag finder vejen til Danmarks butikker.10
Vi aflagde også lige byen Boston, der ligger i staten Massachusetts, et besøg. Og den by er helt bestemt et besøg hver, hvis man står og skal til USA. Når man går ned gennem gaderne virker det slet ikke som om, at man går i én af USA’s større byer. Der var simpelthen sådan en dejlig stemning.11
I Boston skulle Hard Rock Café da lige besøges. Og nøj, hvor får man god mad der! Deres Bacon-Cheese Burger kan i hvert fald anbefales, og bare det at være på restauranten er en oplevelse i sig selv.12
Dette billede er taget fra toppen af Prudential Center, som har et ’skywalk observatory’. Her kommer man op i et meget højt tårn, hvor man kan gå hele vejen rundt og på den måde se hele Boston fra oven. Det var virkelig smukt, og jeg følte, at man bare fik et endnu bedre indtryk af, hvor hyggelig byen egentlig er med grønne områder og ældre bygninger.13
Jeg elsker simpelthen brandtrapperne, som man ikke kan undgå at ligge mærke til, når man går rundt i New York’s gader. Jeg synes der er et eller andet vildt charmerende over dem, så selvfølgelig skulle de også lige med.14
Og sådan her ser man så ud, når man render rundt i én af USA’s mange fantastiske og flotte forlystelsesparker… uden en fortand. Ja min tur bød også på en oplevelse, jeg sagtens kunne have været foruden. Jeg var så uheldig at knække min fortand, og det kostede lige 24 timer uden en fortand og 3 timer i tandlægestolen. Dog er de amerikanske tandlægeassistenter meget snakkesalige, og med både TV og musik er en rodbehandling faktisk slet ikke så slem, som den lyder.15
Brooklyn Bridge. Desværre fik vi ikke mulighed for at køre over den, da det ville tage for lang tid pga. trafik! Men det var fedt at stå på den og kigge på alle bilerne, der kører forbi under en.16
Køb en sandwich og noget koldt af drikke hos et af de mange små spisesteder og find så Bryant Park. En lille hyggelig park, ikke så langt fra Central Park. Det var ren afslapning at sidde der med en lun sandwich og iskold smoothie. Og så blev fødderne også lige hvilet, så vi var klare til mere shopping og sightseeing.17
Man kan jo ikke tage til NYC uden at havne på 5th Avenue mindst én gang. Så vil jeg i hvert fald sige, at der er et eller andet galt! Jeg kunne sagtens have brugt mange flere timer, men det tillod hverken tidsplanen eller pengepungen. Desværre.
Men det er til gengæld også ligeså hyggeligt bare at stikke sit kort i lommen og så ellers gå ned ad en eller anden lille sidegade. Det gjorde vi, og man fik set et helt andet New York end man oplever ved alle turistattraktionerne. Der var mere stille og roligt, og jeg kunne have brugt timer på en af de mange små caféer der ligger rundt omkring i de knap så travle gader.18
Det pissede ned, jeg blev gennemblødt og der er regndråber på halvdelen af min billeder. Men det var stadig en vildt fed oplevelse at se Manhattan fra båd. At se, hvordan bygningerne tårnede sig op i de mørke skyer var vildt fascinerende. Og vi havde det jo faktisk sjovt nok – 4 mennesker på en lille bænk. 2 under samme regnslag og 2 under samme paraply, der flere gange var ved at blæse væk. Men ude skulle vi sidde, og udsigten var det hele værd.19
Ja, hun er overvurderet. Jeg blev nok en lille smule skuffet, da vi kom ud til hende, for hun er mindre end man lige går og tror. Men hun er da flot, og man kan ikke tage til New York uden at se hende. Jeg var ikke op i hende, men det gør mig nu heller ikke rigtig noget, for det virker ikke som om, at man kommer synderlig højt op.20
Men Manhattan er nu også flot i solskin. Her ses jeg med Manhattan og det, der skal være det nye World Trade Center, i baggrunden.21
Man er så tæt på Manhattan, og alligevel er her så roligt. Vi havde tid til at dalre rundt i Hoboken en times tid, og da køen ind til et meget kendt bageri var liiidt for lang, købte vi i stedet sushi og satte os og nød udsigten. Det var faktisk helt rart med lidt ro og afstand fra NYC’s travle gader.22
Det smukkeste jeg oplevede i New York city var dog helt sikkert udsigten fra Empire State Building. Jeg fik virkelig et godt indtryk af, hvordan New York er bygget op. Det var lidt ærgerligt, at vejret var gråt og koldt, for man kunne ikke rigtigt stå og nyde udsigten så længe, fordi man bare skulle indenfor igen. Men så har jeg jo en undskyldning for at vende tilbage – for det var helt sikkert ikke sidste gang, at jeg besøgte New York City.23
På vores weekendtur til Boston var der den første aften arrangeret et ’boat-party’. Vi sejlede rundt i Boston Harbour nogle timer, og selvfølgelig skulle vi lige være Jack og Rose for en stund. På billedet ses en af de lokale ledere sammen med den spanske leder.24
Vi var ikke de eneste, som boede på Drew University, så vi havde ikke kantinen helt for os selv. Der var altid mange mennesker, og det var med at komme tidligt op om morgenen, så vi kunne komme forreste i køen til morgenmaden. Vækkeuret kunne godt ringe før klokken slog 7 – det var ikke søvn, jeg fik mest af, men når man i ny og næ havde mulighed for det, var der også tid til afslapning enten på værelset eller på campusområdet.25
Prom skulle vi ikke snydes for. Vi fik taget fine prom billeder, der blev danset, snakket og selvfølgelig blev der også kåret prom queen og prom king.
På billedet er jeg sammen med en af de andre danske piger og tre piger fra Tunesien. Jeg havde skrevet med de tre tunesiske piger allerede inden vi skulle afsted, så da vi mødtes vidste vi på forhånd lidt om hinanden, og det var meget rart, for så vidste jeg bare en lille smule om, hvad det var for en slags mennesker, jeg skulle tilbringe 3 uger af min sommer med.26
Der bliver altså hurtigt rodet, når man bor i en kuffert, og det ikke lige er oprydning, man vælger at bruge sin sparsomme fritid på. Vi boede i små lejligheder, hvor der var tre værelser med to senge i hver, en lille stue og et badeværelse med to toiletter. Ikke meget plads, når man bor 6 piger under samme tag, men det var heller ikke så meget tid vi tilbragte på værelserne, for der var altid sørget for aktiviteter.


27
Et eksempel på en aktivitet kunne f.eks. være talentshow. Lederne agerede dommere, og så kunne alle ellers bare stille op med et eller andet. En af de tyske piger, som spillede klaver, løb med sejren. En anden aften var aktivitet waterwar, en aften var der maske-fest, hvor vi kunne lave vores egne maske og en anden aften grillede vi skumfiduser og hyggede.28
Trunte 1 og trunte 2 – på min sprogrejse lærte jeg mange nye mennesker at kende, og man kommer til at dele en masse gode minder. Her ses jeg sammen med en af de andre danske piger, Katrine, på Hard Rock Café i Boston.29
Sightseeing skal der også være plads til. Vi besøgte Harvard og her ses vist nok biblioteket. Det var et meget imponerende campus, som optager en hel by.30
Enten var jeg i skole fra morgenstunden af eller også mødte jeg efter frokost. Når jeg så ikke var i skole, var der også arrangeret aktiviteter. En eftermiddag var vi ude og spille monstergolf. Det var ret skægt, for jeg er helt vild med minigolf, og så fik jeg også prøvet det på en sjov og anderledes måde.31
Undervisning var jo også en stor del af min tur – 4 dage om ugen var vi i skole. Enten var man i skole om morgenen eller også var man i skole om eftermiddagen. Tiden, hvor man ikke var i skole, blev brugt på udflugter eller aktiviteter på campusset. Det kunne være, vi besøgte et lokalt museum, en udendørs pool eller noget helt tredje.
I klasserne var vi inddelt efter niveau, og så vidt det var muligt, var nationaliteterne blandede, så der ikke kun sad danskere i en klasse og spaniere i en anden.32
Og så blev det tid til graduation. Én efter én gik vi op på scenen og modtog vores diplom – selvfølgelig sluttede vi af med at kaste vores hatte op i luften. Det var egentlig en ret vild oplevelse, for det er normalt noget, man kun ser på film, og pludselig er man bare i oplevelsen selv.
En ting er sikker, og det er, at jeg ikke et eneste sekund fortryder, at jeg tog på sprogrejse. Jeg fik nye venner for livet. Måske snakker vi ikke sammen hver dag, måske ser vi aldrig hinanden igen. Men vi vil altid dele mindet om sommeren 2013.

Får du også lyst til at vide mere om sprogrejser til USA nu,
så klik ind på: efsprogrejser.dk


Har du også været på en sprogrejse, du gerne vil fortælle om i en artikel, så kontakt ‘Kultur For Unge’s redaktion. 🙂