At glemme argumentationen


“Bogen var god og spændende.”

Det passer på rigtig mange bøger. Og derfor står det også i de fleste boganmeldelser. Desværre.

Det er jo dejligt, hvis din første indskydelse er, at bogen var god og spændende, problemet er bare, at de to plusord “god” og “spændende” ikke dækker over de samme oplevelser hos alle læsere.

Nogen synes en bog om en kræftramt pige er rigtig god, mens andre får det dårligt af at læse om sygdom. Nogen synes vampyrbøger er gode, mens andre meget hellere vil læse socialrealistiske bøger om unge i det virkelige liv.

Derfor siger plusord i boganmeldelser kun noget om din oplevelse af bogen, og da de fleste læsere ikke kender dig personligt og ikke ved, hvilken smag du har, kan de ikke bruge det til noget. Derfor er du nødt til at argumentere. Du skal altid begrunde, hvorfor du mener, som du gør.

Andre plusord er for eksempel “Cool, fed, fantastisk, skøn, dejlig, perfekt”, og hvis de står alene i din anmeldelse og ikke er efterfulgt af et “fordi”, så er der fare for, at din anmeldelse er blevet overfladisk og ikke informerer din læser særlig godt, fordi argumentationen mangler.

Eksempel 1:

James er bare en dejlig karakter, og jeg elskede ham fra første side.

James er bare en dejlig karakter, fordi han hele tiden tænker på Simones behov og lytter til hende, når hun er ked af det. Det er lige sådan en betænksom fyr, en pige har behov for, og derfor elskede jeg også James fra første side.

Eksempel 2:

Bogen er bare helt og aldeles fantastisk. Intet mindre.

Bogen er helt og aldeles fantastisk, fordi den handler om de samme ting, som jeg har oplevet, når et kæresteforhold begynder at gå galt. Og det er virkelig dejligt at kunne identificere sig med Maja i den situation, så man ikke føler, man er den eneste i verden, der har været ude for den oplevelse.