Flyder din skrivning meget godt derudaf, kan du altid begynde med at skrive et resume til din anmeldelse. Husk at et resume blot er et oprids af set-up’et i bogen. Hvor befinder vi os i verden? Hvem følger vi? Hvor står de i deres liv? Hvor skal de hen? Hvilke konflikter er der i det? etc.
Det er IKKE en bograpport
Selv om mange dansklærere har forsøgt at opdrage deres elever til det i væmmelige bograpporter, så skal du ikke skrive et komplet referat af hele bogen i din boganmeldelse. Et resume er kun en lille smagsprøve. Ingen spoilers er tilladt. Du skal heller ikke lave detaljerede personkarakteristikker af hovedpersonerne, som man også gør i bograpporter.
Skriv resumeet, som du ville fortælle det til din veninde
Tænk på, at du er ved at skrive et lille kunstværk, som skal underholde. Det skal ikke føles, som om du er til eksamen i dansk og skal imponere din lærer. Det skal føles, som når du fortæller din bedste ven eller veninde om en bogoplevelse. De har heller ikke lyst til at høre spoilers eller slutningen, og de har helt sikkert ikke lyst til at høre dig fortælle dine personkarakteristikker af hovedpersonerne.
Resume om at skrive Resume:
- Med mindre det er en historie som alle kender – for eksempel et eventyr, en virkelig historie – bør du altid have et resume.
- Du skal holde resumeet objektivt, altså upartisk og ikke blande det med dine egne meninger.
- Sørg for at dit objektive resume maksimalt fylder 1/4 af hele din anmeldelse og dit eget subjektive meningsstof fylder de sidste 3/4.
- De svageste boganmeldelser har omvendt fordeling: 3/4 resume og kun 1/4 meningsstof eller endnu mindre. Alle kan skrive et langt resume. Alle kan IKKE skrive godt og personligt meningsstof. Derfor skal du holde dig til det sidste. Læserne vil høre din mening om bogen, ikke have genfortalt en historie.