Teenager på 200 kilo: Den amerikanske ungdomsbog ’Butter’ charmerer sig lige ind i hjertekulen.

Af Signe, 23 år

Titel:

‘Butter’

Forfatter:

Erin Jade Lange

Sider:

294

Udkom:

7. marts 2013

Pris:

£8,30 (74,74 kr)
Paperback

Forlag:

Fabers Children’s Books

Følelsesbarometer:


Træt af sit tilnavn beslutter den 200 kilo tunge ‘Butter’ sig for at tage sit liv i egne hænder. Han vil æde sig selv ihjel live på internettet.

I stedet for forventet medlidenhed bliver Butter dog mødt med nyfunden popularitet. Og pludselig er han ikke længere så sikker på sin morbide beslutning.

Med en sikker hånd guider Erin Lange læseren igennem en nuanceret fortælling om mobning, fedme og vigtigst af alt, en teenagers kamp mod sig selv.

Når man er 16 år og vejer 200 kilo, er det sjældent popularitet, der står øverst på programmet. Når man samtidig spiller saxofon i skolebandet, har været på ’fat-camp’ flere gange og ens bedste ven er skolens musiklærer, hjælper det sjældent på problemet. Så Butter har givet op, og hans morbide beslutning er svær at vende ryggen til.

I vores tid er der blevet skrevet mange udviklingsromaner, dog sjældent én med et præmis ligeså absurd som i ’Butter’. For selvom problemerne er set før, er de modsvarende handlinger anderledes end tidligere oplevet. ’Butter’ fungerer derfor som en forfriskende ny slags udviklingsroman. Selvom helten ikke just er en normal teenager, er han nemlig stadig nem at identificere sig med. Hans problemer sætter måske endda ens egne lidt i perspektiv.

Troværdig tone

Den litterære kvalitet er helt i top. Sproget flyder elegant og efterlader læseren med en god smag i munden. Sammenspillet mellem bogens teenagerne fungerer desuden også fint og virker troværdigt. Det kommer aldrig til at virke som en ’voksen’ der fortæller, men som en 16-årig dreng. For bare at tage bogens bagsidetekst er man ikke i tvivl om hovedpersonens alder.

Bagsideteksten lokker desuden nogle forventninger frem, der i den grad bliver indfriet. Men på en helt anden måde end ventet. Det seriøse emne bliver behandlet med en sofistikeret form for humor, der konstant kræver læserens fulde opmærksomhed. Har man medlidenhed med Butter? Eller er man i virkeligheden, ligesom resten af hans klassekammerater, en lille smule nysgerrig? Ofte overraskes man endda over sin egen reaktion på de alvorlige indslag.

Blurb from `Butter´

“You think I eat a lot now? That’s nothing. Tune in December 31st, when I will stream a live webcast of my last meal. I can’t take another year in this fat suit, but I can end this year with a bang. If you can stomach it, you’re invited to watch … as I eat myself to death.”

Tragisk komik

Det tragikomiske element sender mest af alt tankerne hen på Erling Jepsens ’Kunsten at Græde i Kor’. Og den personlige kamp Butter går igennem, minder meget om Charlies anstrengelser i Stephen Chboskys ’The Perks of Being a Wallflower’.

’Butter’ er simpelthen noget så sjældent som en medrivende, sjov og sørgelig ungdomsroman. Præmisset er nyt og spændende, og selvom tankerne ledes hen på andre udviklingsromaner, er ’Butter’ simpelthen anderledes. Fortællingen er fængslende, og man kan ikke andet end at forelske sig helt og holdent i både sproget og bogens karakterer. Og Butter selv? Han gør mig blød som smør.