Sværdet i stenen”: 20 år skulle der gå, før Walt Disney kom i tanke om at han havde købt filmrettighederne til T.H. Whites romanserie om Kong Arthur. Første bind hedder “Sværdet i stenen” og Disney-holdet gik i gang med tegnefilmen i starten af 60’erne. Set med moderne øjne er resultatet stadig betagende, og vi bliver mindet om at mange af de tegnefilm vi betragter som “rigtig Disney”, netop er de tegnefilm der blev produceret i 40’erne, 50’erne og 60’erne.

AF PETER HENRICHSEN

I middelalderens England står landet uden konge og arvinger, men et sværd er stukket ned i en stor sten ved en katedral i London.

På sværdet står der: ”Den som trækker sværdet op af stenen, er den retmæssige konge af England.” Sværdet bliver derfor mødt af mange hænder der forgæves hiver og slider i det, men det forbliver i stenen.

Heldigvis er der krummer i den lille og spinkle våbenlærling Prås, og troldmanden Merlin beslutter sig for selv at uddanne den unge dreng, så England kan få sig en rigtig konge.

Den go’e gamle Disney-stemning

Det første der møder én, når man blænder op for ”Sværdet i stenen”, er den klassiske, romantiske Disney-stemning vi alle kender fra Jesper Fårekyllings juleshow ”Fra alle os, til alle jer.”

Masser af eventyrstemning, funklende stjerneglitter og smukke kompositioner spillet af et rigtigt symfoniorkester. Jo, der var stil over det i 60’erne.

Af gode grunde er lyden dog ikke i stereo. Danmarks Radio begyndte for eksempel først at udsende stereo-radio i 1966, så man havde formentlig endnu ikke teknikken til at indspille de danske sange til ”Sværdet i stenen” i stereo.

”Sværdet i stenen” starter med en smuk overture og en sang. Og når man ved hvor meget børn elsker at synge med i dag, er det bestemt ikke forældet, tværtimod.”

Musikken og sangene er en stor fornøjelse

”Sværdet i stenen” starter med en smuk overture og en sang. Og når man ved hvor meget børn elsker at synge med i dag, er det bestemt ikke forældet, tværtimod.

Dernæst lægger man mærke til hvor tydeligt et dansk man talte for 50 år siden. Nu har Disney altid gjort meget ud af korrekt intonation, og de helt rigtige stemmer til deres figurer, så man falder hurtigt ind i den charmerende udtale.

“I 1963 skulle tingene ikke gå så pokkers hurtigt som i dag, hvor man konstant skal bombarderes med indtryk.”

God tid til romantikken

Specielt i scenen hvor Prås bliver forvandlet til et egern, og et lille sødt hun-egern bliver forelsket i ham, er der Disney-romantik for alle pengene. Og der er tid til det. I 1963 skulle tingene ikke gå så pokkers hurtigt som i dag, hvor man konstant skal bombarderes med indtryk, så den bedårende kærlighedsscene med Prås og hun-egernet får lov til at vare hele otte minutter. Helt fantastisk!

Inden England får sin konge, kommer vi også en hyggeligt tur under havets overflade, og vi bliver for første gang introduceret til heksen Madam Mimm, som vi alle kender fra Anders And-bladene, men som sjældent optræder på tegnefilm. Og med det omfattende ekstramateriale er der endnu en times underholdning til ungerne.

Vurdering

Selv om ”Sværdet i stenen” er fra 1963, er hverken historien eller oplevelsen ringere af den grund. Faktisk synes jeg der er mere kvalitet og charme over datidens tegnefilm i 2-D. Ingen tvivl om at børnene vil elske denne klassiker, og for forældre er ”Sværdet i stenen” endnu bedre medicin mon stress, end lange vandreture ved havet.

Allermest holder jeg af Merlins vrisne ugle, Archimedes, og Walt Disneys helt eget trylleshow i ekstramaterialet – altså manden Walt, med efternavnet Disney, for du ved vel godt at det er ham der står bag hele Disney-fænomenet, gør du ikke?

“Sværdet i stenen”

Disney-klassiker nr. 18

Spilletid: 76 minutter

Ekstramateriale

• Merlins Magi-skole spil
• Syng med på sangene med danske tekster
• Magisk Musik: The Sherman Brothers
• Walt Disneys eget trylleshow
• “Ridderturneringen” med Fedtmule, 7 min.
• “Den Tapre lille skrædder” med Mickey, 9 min.