Elsker du at læse? Så skal du da helt klart ha’ en rigtig sød ugle på dit værelse. Den skal ikke kun komme med din post, ligesom Harrys ugle Hedwig, den skal selvfølgelig også sidde på din skulder og læse med i fred og ro og eftertænksomhed, så du ikke føler dig alene, når familien bare er for meget.

Foto og tegning: Peter

Ugler er kloge, og derfor er der også ugler på alt, der har med bøger og læsning at gøre. Boglelskere har ugler på tekrus, på puder, på deres T-shirts og som små figurer på deres bogreoler.

Men det ville jo være ekstra sejt at ha’ en rigtig ugle på værelset, ikke? Så skulle den sidde helt stille på sin pind, og når du så kom hjem fra skole og havde en veninde med, ville hun tro, det bare var et tøjdyr. Og når så kræet pludselig blinkede til hende med det ene øje, ville hun falde bagover af ren forskrækkelse!

Sådan en ugle skulle man ha’!

Der er dog lige fem ting, du skal overveje, inden du styrter ud og køber en ugle eller fanger én i den lokale skov og tager den med hjem på værelset. 😉

Ugler er krævende og lidt overgearede:

Din ugle kræver rigtig meget opmærksomhed, og når du er i skole vil den højest sandsynligt rasere dit værelse til ukendelighed og hive fyldet ud af alle dine tøjdyr. Hvis den kan flyve, skal den også have lov til at tage nogle ordentlige ture, og så er det ikke bare dit værelse længere, men hele huset, der skal fungere som uglebur.

Ugler har skarpe næb og kløer:

Hvis du ikke lige vil have et par piercinger tilfældige steder på kroppen hver dag, så skal du have købt nogle supertykke, langærmede handsker, som din ugle kan sidde på. Og så er det måske ikke lige så hyggeligt længere, for hvordan bladrer man så om til næste side i sin bog, hvis man gerne vil sidde og læse samtidig?

Ugler går amok i parringssæsonen:

Hvis du synes ikke-kastrerede eller ikke-steriliserede katte bliver tossede i bolden, når de kommer i løbetid, så får du en stor oplevelse, når din ugle kommer dertil. Den vil tude så højt hele natten for at kalde på partnere, at selv jeres naboer vil blive irriterede over lyden. Desuden, hvis du er dens bedste ven, vil den gå ud fra, at det er dig, den skal lægge an på, og så forventer den altså, at du tuder tilbage igen!


Du ka’ ikke rigtig ta’ på ferie mere:

Når ugler endelig knytter sig til mennesker, har de det med kun at knytte sig til de få personer, der passer den, for eksempel dig. Mange steder skal du have tilladelse til at tage ugler med, så du kan ikke lige tjekke ind på et hotel med den eller ha’ den i håndbagagen i flyveren. Og hvis du beslutter dig for at lade den blive hjemme, vil den højest sandsynligt overfalde din nabo, når hun kommer forbi og giver den mad, fordi den ikke er tryg ved hende.


Ugler kan blive op til 30 år:

Hvis du er teenager nu, skal du nok lige planlægge et par år eller 30 ind i fremtiden, inden du beslutter dig for at købe din nye læseven, “boguglen”. Vil du virkelig gerne have den med på din første date og når du besøger din svigerforældre for første gang? Vil den opføre sig ordentligt i kirken, når du bliver gift? (åh åhhh), og vil jordmoderen være glad for at du har den med på fødeklinikken, når I skal have jeres første barn?