Inden du læser en ny bog, har du ofte allerede dannet dig et indtryk af, hvad du mon skal til at læse. Du har helt sikkert læst bagsideteksten, som man kalder Blurb, og du har tjekket forsideillustrationen ud. Måske har du også læst omtaler af bogen andre steder eller fået den anbefalet af en veninde.
Du sammenligner en ny bog med bøger af samme genre, som du allerede har læst
Alle disse ting sammenholder du med de oplevelser, du har fået fra andre lignende romaner. Er det for eksempel en eventyragtig fantasyroman, du skal til at læse, vil du automatisk sammenligne den med andre eventyragtige fantasyromaner, du allerede har læst. Og er undergenren Dark Paranormal Romance, vil du allerede inden du har læst bogen, sammenligne den med andre Dark Paranormal Romancer-bøger, du allerede har læst.
Når du bliver glædeligt overrasket, opstår fejlen typisk
Lad os nu sige, at din læseoplevelse af den nye bog slet ikke stemmer overens med det indtryk, du først havde forestillet dig. Så kan vi med god grund sige, at du bliver overrasket.
Når den overraskelse er positiv – det vil sige, at du bliver glædeligt overrasket over, at denne her nye bog er bedre, end du havde regnet med – så er det meget nemt at komme til at skrive alt det i sin anmeldelse, den ny bog ikke er, fremfor at skrive hvad den er.
Lad os sige, at du på en varm sommerdag får foræret en vaffelis af din veninde. Iskuglerne i vaffelisen er sort-grå, og det ligner lakrids-is, men du hader lakrids-is. Da du tager den første bid, bliver du overrasket. De sort-grå iskugler smager af mørk chokolade, og du elsker mørk chokolade. Altså er du blevet positivt overrasket.
De fleste vil udbryde:
“Gud, det smager slet ikke af lakrids. Det smager jo vildt godt!”
Problemet i en is-anmeldelse, vil blot være, at dine læsere stadig ikke har noget indtryk af, hvad isen så smager af, for du har kun skrevet det, som isen ikke smager af.
Hvis du derimod tænker dig godt om og skriver, hvad isen smager af, er du kommet utrolig meget længere en god anmeldelse:
“Isen var dejlig cremet, og den smagte som den mørke chokoladesovs, man hælder på isdesserter.”
Nu springer vi til bøgernes verden. Først kommer man i sin overraskelse til at skrive alt det, som bogen ikke er.
“Bogen var slet ikke som alle andre bøger, jeg har læst, og hovedpersonerne var heller ikke, som hovedpersoner normalt er i andre vampyrbøger, og det kunne jeg rigtig godt lide.”
Et lige så stort problem, er, at man her nævner de vampyrbøger, man har læst, men uden at præcisere, hvilke bøger det er. Med mindre man har synske læsere, ved de ikke, hvad du har læst. Man bør altså skrive alt det, som bogen er, og hvis man sammenligner med andre bøger, bør man skrive, præcis hvilke bøger, man sammenligner med:
“Selvom det er en vampyrbog, mindede den mig slet ikke om ‘Twilight’- og ‘The Vampire Diaries’-serierne, som jeg først havde troet. Det er fordi bogens kvindelige hovedperson, Emma, slet ikke forelsker sig i nogen af de mandlige vampyrer, men kun er interesseret i at passe på sin lillesøster. Den slags girlpower kan jeg meget bedre lide i en bog.”