20. marts 2016

Kære bibliotekar

‘Kultur For Unge’ er skriftligt arbejde som igennem årerne er blevet udført af én redaktør og mere end 50 unge mellem 11 og 25 år fra hele landet. Vi er nu blevet 9½ år, for vores første fotoreportager blev lagt op den 14. september 2006.

De første år arbejdede vi næsten kun fotojournalistisk. Vi besøgte museer og ungdomsarrangementer og interviewede en masse spændende mennesker. Så havde vi en del år, hvor vi anmeldte utrolig mange biograf- og dvd-film og -tv-serier.

Endelig blev vi grebet af de danske bøger for unge omkring 2010, og det nyeste er, at vi nu er hoppet over til også at anmelde engelske Young Adult-novels. Vi skriver dog ikke kun om bøger, for når der kommer nogle vigtige ungdomarrangementer, teaterforestillinger eller lignende, så overvejer vi altid at dukke op.

Bibliotekarerne har hjulpet os videre

En helt masse bibliotekarer rundt om i landet, har bakket os virkelig godt op. Flere har også fortalt, at vi hjertens gerne må låne vores engelske Young Adult-romaner hos dem på bibliotekerne.

Det har været så rart med den støtte, fordi vi jo har lagt temmelig mange års frivilligt arbejde i vores ungeboganmeldelser, og så ville det være temmelig ærgerligt at smide det hele i skraldespanden.

Så vi har sagt et stort JA-TAK til hjælpen fra bibliotekarerne, og de har allerede hjulpet os med at købe de første 10 engelske YAs hjem, til de danske unge, og som vi så som bonus også kan få lov til at anmelde. At man nu kan låne fra hinandens biblioteker via bibliotek.dk har også gjort alting meget lettere! 🙂


Stemningen er positiv og kreativ

“Hey, skulle vi ikke lave et projekt med nye plakater om gode engelske serier!?”

“Jeg kunne godt tænke mig at lave en bookhaul-video med bibliotekets nye YAs – kan man ikke det?” 🙂

I det sidste halve år har vi allerede fået så mange gode reaktioner på vores Young Adult-anmeldelser, at vi har besluttet at kaste ud i endnu et projekt, nemlig de såkaldte Young Adult-kort, som er plakater af udvalgte anmeldelser, som bibliotekarerne kan vælge at udskrive og hænge op på biblioteket.

Hele konceptet med et plakat-system, hvor bibliotekarerne selv kan vælge, hvad de vil sætte op, ser ud til at virke temmelig godt, og det bliver kun bedre, jo flere engelske anmeldelser – og dermed plakater – vi får lavet.

Du kan se alle plakaterne her: Young Adult-plakater

Håbet er lysegrønt

Vi ser foråret og sommeren i møde med stor glæde! Vi er selv blevet meget gladere, og der begynder at dukke ansøgninger op fra nye unge, der ønsker at blive Young Adult-anmeldere (og vi kan rigtig godt bruge flere fra JERES kommune/bibliotek), og endelig fortæller flere og flere bibliotekarer, at de vil begynde at købe flere engelske bøger hjem, fordi efterspørgslen fra de unge stiger.

Så når I bibliotekarer pludselig en dag har en af Kultur For Unges unge skribenter stående foran jeres skrivebord, fordi de ønsker hjælp til en reservation eller måske har bogønsker til nye engelske Young Adult-bøger, så håber vi, at I vil huske på det store frivillige arbejde, de laver for ungdomsbøgerne i det daglige, og for alt det trælse kritik, de har været unødigt igennem.

Giv lige de unge et par minutter, lyt til dem, når de vil vise jer deres nye Young Adult-plakater eller blot vil fortælle jeg, hvilken serie, de virkelig brænder for nu. 😀

Alt, hvad I giver dem af tid og interesse, får I helt sikkert 100 gange igen i bibliotekets ungdomshjørne, hvis I forstår at gribe deres kreativitet, og deres enorme glæde for romanerne og jeres bibliotek, som de jo også føler er deres bibliotek, fordi de er kommet der lige siden … ja, før de overhovedet kan huske. 😀

Young Adult-kort i praksis på bibliotekerne:

SKIVE BIBLIOTEK


RANDERS


11. marts 2015 Randers bibliotek udskrev vores bogmærker og tog dem med til reception/messe for det lokale ungeråd.