I øjeblikket søger vi unge anmeldere mellem 15 og 25 år, der gerne vil anmelde engelske Young Adult-romaner (YA’s).
Er du også blevet helt vild med engelske YA’s, fordi de giver så mange fordele? 😀
- Du kan nu låne alle de YA’s, der eksisterer på danske biblioteker via bibliotek.dk — og der er kommet temmelig mange.
- Hvis du vil eje dine YA’s, er de virkelig billige på nettet!
- Når du læser på originalsproget, slipper du for at kæmpe dig igennem dårlige oversættelser, som du i øvrigt skal vente evigheder på.
- Der er tusinder af romaner at vælge imellem, uanset genre og uanset hvilket emne, du ønsker, bøgerne skal handle om.
Historien om Kathrines ‘car crashes’
Vi har for eksempel en ungdomsskribent, der hedder Kathrine, der elsker at læse bøger, der begynder med et ‘car crash’, og hvor hovedpersonen så skal bearbejde chokket og omstille sig til krisen bagefter. Kathrine har allerede læst fem Young Adult-romaner med det specielle tema, og hun kan nærmest vælge og vrage imellem nye med samme tema, indtil hun bliver mæt. 🙂
Du er opdagelsesrejsende i bøgernes verden
Så de engelske romaner giver dig altså frihed til at læse om præcis dét, du selv har lyst til. Du bliver opdagelsesrejsende i bøgernes verden, og hver måned – når der udkommer hundredvis af nye YA’s – kan du drage ud på flere spændende eventyr.
Hvorfor i det hele taget anmelde Young Adult-romanerne?
Ja, hvorfor læser vi ikke bare de lækre engelske romaner, stiller dem tilbage på hylden igen eller afleverer dem på biblioteket og går i gang med næste bog? 😉
Svaret ligger nok i en indre drivkraft, som vi alle besidder, men som vi dårligt nok selv kan kontrollere: Vi må bare tale, tale og tale om vores allerbedste bogoplevelser og om vores elskede hovedpersoner, fordi vi slet ikke er parate til at slippe dem, blot fordi vi har læst romanerne til ende.
Når dine venner begynder at lide, er det tid til at skrive
Har du for eksempel også oplevet, at du har talt så meget om dine favoritromaner og -forfattere, at dine venner begynder at bløde ud af ørerne nede i kantinen — mens de selvfølgelig forsøger at opretholde forstående, men efterhånden lidt anstrengte, smil?
Ja? Så er det tid til at skrive om bøgerne eller at tale om dem foran videokameraet i stedet for. Og inden du ser dig om, har du skrevet din første engelske anmeldelse eller indspillet din første BookTube, og du er lysår nærmere andre unge ude i verden — who doesn’t blead from their ears, but ask for seconds(!), when you first start BookTubing.
Hvordan vi begyndte at anmelde YA’s på engelsk
Når vi skriver boganmeldelser og laver BookTubes, er det bedste at blive læst og set af andre danske unge. Og følelsen bliver endnu bedre, når de også kommenterer vores anmeldelser og fortæller om deres egne oplevelser af bøgerne.
Farvel, Brian!
Men vi må også være realistiske og sige, at vi ikke kan blive ved med at læse danske socialrealistiske såkaldte ungdomromaner om Brian, der kører galt på sin scooter i en hashrus, fordi hans far kæmper med … et eller andet traumatisk (du bestemmer selv). De bøger har vi læst, for dem forsøgte vores dansklærere i folkeskolen at kvæle vores læselyst med (Undskyld, dansklærere, vi ved, I gjorde det i den bedste mening, men altså …).
Og farvel ventetid
Vi kan heller ikke blive ved med at vente i halve eller hele år på, at de danske forlag oversætter 2’eren og 3’eren af en vildt god amerikansk YA-serie til dansk. Eller endnu værre: at vente en hel gymnasietid på, at forlagene ikke oversætter 3’eren til dansk, fordi de ikke lige syntes, de første bind solgte godt nok i Danmark. (Støn!)
YA’s er blevet rigtig populære i Danmark
Så selvfølgelig skulle vi læse og anmelde YA’s på engelsk – også selv om det ved første tanke virkede lidt sært, at vi så skulle til at kommunikere på engelsk med vores unge danske læsere.
Men hvorfor egentlig ikke? Hvis man er klar til at læse en roman på engelsk, kan man jo som det letteste i verden komme igennem en boganmeldelse på engelsk. Desuden er Young Adult-romanerne virkelig i vækst herhjemme. Se blot på de få engelske YA-hylder i Arnold Busck-butikkerne, der igennem de seneste år reelt er vokset til mellem tre og 10 bogreoler – kun med YA’s.
Og med en ny folkeskolereform, hvor eleverne nu har engelsk fra første klasse, bliver engelsk-færdighederne større, og lysten til engelske YA’s vil – forhåbentlig – vise sig endnu tidligere.
Ikke ‘Hej Matematik’, men ‘Hi YA’
Så fra først at være lidt afskrækkede af de engelsksprogede anmeldelser og BookTubes, kom vi frem til, at der jo rent faktisk netop er brug for en “‘Hi YA’-webside” til børn og unge, hvis læselyst er lige ved at gå ud, fordi — den kun er blevet vandet med de forfattere og ungdomsbøger, som voksne synes er vigtige.
Det er her, du kan hjælpe! For du kan stadig huske, hvad der pludselig satte skub i din læselyst. Du ved, der virkelig er en hemmelig dør i garderobeskabet ind til uforglemmelige oplevelser i de engelske bøgers gigantiske verden. Du ved, der er et læseliv efter den deprimerende oplevelse i 8. klasse, hvor I alle sammen kæmpede i tre uger med at læse den socialrealistiske roman om Brian, som din dansklærer fik julelys i øjnene over, og som I i øvrigt fik middelmådige karakterer for, fordi din dansklærer så ikke lige syntes, I havde forstået Brians fars bevæggrunde rigtigt i jeres bograpporter.
Du hjælper andre unge
Du har temmelig sikkert været igennem de ting, og derfor er du den perfekte til at lave førstehjælpskittet til unge, der rigtig gerne vil kastes rundt i de vildeste rutsjebaneture i fantasiens verden, men som er ved at opgive bøgerne for altid.
Ingen har vist dem vejen ind til den gigantiske forlystelsespark det er at læse Young Adult-romaner, som de selv kan vælge og indenfor præcis dét emne og den genre, som de selv brænder så meget for.
Som ungdomsanmelder er du med til at opbygge dén forlystelsespark med dine passionerede anmeldelser og BookTubes. Og du har det ikke kun sjovt for din egen skyld, fordi du elsker bøgerne, forfatterne og forsiderne så meget. Du hjælper rent faktisk også andre unge!
På med den engelske tunge!
Det første store skridt blev taget i efteråret 2014, hvor vi oprettede et rent engelsk website, som supplement til det danske Kultur For Unge, der snart har kørt i 9 år.
På Youth Culture Denmark, som det hedder, skriver og taler vi kun engelsk, og genvinsten er, at både YA-forfatterne og alle de engelsktalende læsere over hele verden, pludselig kan forstå os!
“Who? Me? I’m from Denmark in Scandinavia. You love her series, too? You’ve what? Shut uuup. You’ve MET HER!?? Oh wow, can’t tell you how glad I am to finally meet one like you, Allison! Can I ask you something about …” 😀
Følelsen i maven var lidt ligesom at træde inde i ‘Wizarding World of Harry Potter’ i Orlando i Florida efter at have travet ‘JOBOLAND’ på Bornholm tyndt gennem 10 år, fordi ens mor og far synes, det stadig er ‘Åh, så hyggeligt!’. 😉
Hvor får vi Young Adult-romanerne fra?
Vi låner de fleste på biblioteket, men samtidig arbejder vi intenst på at skabe kontakt til udenlandske forlag og forfattere hver eneste dag.
Efter websitet bibliotek.dk er blevet lanceret, kan man pludselig låne bøger fra alle Danmarks biblioteker, som man så blot afhenter på sit eget lokale bibliotek.
Bibliotekarerne hjælper os
Med bibliotek.dk er de forholdsvis få engelske Young Adult-romaner – som ens eget kommunebibliotek tidligere har begrænset én til at kunne låne – nu blevet mangedoblet.
Det betyder, at det faktisk kun er de allernyeste YA’s, som vi ikke lige kan finde på bibliotek.dk. Men vent! Også for nyhederne har vi fundet en løsning. For en flok virkelig søde bibliotekarer rundt om i landet, har lovet at hjælpe os med at bestille nyudgivne YA’s hurtigt hjem, hvis vi selvfølgelig blot fortæller dem, hvilke titler vi savner, samt at vi gerne vil anmelde dem. Bedre kan vi ikke rigtig få det.
Dine egne YA’s
Har du selv nogle dejlige YA’s stående på reolen, må du selvfølgelig også rigtig gerne anmelde dem, for det giver altid nogle skønne og passionerede anmeldelser at anmelde sine favoritter.
Vi skaber kontakter i udlandet!
Det er lidt svært at få tilsendt de såkaldte Advance Reading Copies (ARC’s, altså anmeldereksemplarer) fra de engelske og amerikanske forlag, men vi arbejder hårdt på at skaffe udenlandske kontakter hver eneste dag.
Sjovt nok, kan de engelske forfattere ret godt kan lide os. 😉 Det må være noget med, at Danmark kun ligger et langspyt fra England, og flere af de engelske forfattere skriver til os, at de har været på dejlige ferier i Danmark eller har danske venner. Og det giver altså bonus, når man sender en pæn forespørgsel til dem om at anmelde deres nye bog.
Vi har modtaget anmeldereksemplarer fra den irske horrorforfatter Darren Shan og andre britiske forfattere. Og jo flere engelske anmeldelser vi tilsammen får skrevet til Youth Culture Denmark-websitet, desto lettere bliver det at få ARC’s i fremtiden.
Så håbet er virkelig lysegrønt, hvis du kan lide engelske forfattere.
En amerikansk forfatters mor skrev til en ungdomsskribent
De amerikanske forfattere er vi jo også særdeles varme på. Vi bliver ofte favorited og retweetet på Twitter af forfatterne selv, når vi slår anmeldelser eller BookTubes op om deres bøger, og det er jo en rigtig god start.
Vi har tilmed oplevet, at en amerikansk forfatters mor har skrevet til en af vores ungdomsskribenter og sagt tak for den pæne anmeldelse af hendes datters Young Adult-roman. 🙂 Det varmer virkelig, og så får man for alvor lyst til at anmelde engelske bøger. 😀
Fra anmeldelsen af ’Lovely, Dark and Deep’ af Amy McNamara
Vores nye såkaldte Young Adult-kort
Har du skrevet en rigtig god anmeldelse og taget et smukt foto af bogen, så laver vores redaktør Peter måske en plakat til bibliotekerne af alt dit materiale.
Den layoutede plakat, som det rent faktisk er, bliver lagt som en grafisk fil på vores webserver, og så kan bibliotekarer over hele Danmark downloade de anmeldelser, de gerne vil lave udstillinger med, udprinte dem i farver og hænge dem op på biblioteket.
Som en lille ekstra feature, har plakaterne QR-koder, som de unge lånere så kan scanne med deres mobil for at komme hurtigt ind på din anmeldelse, mens de står på biblioteket.
Hele konceptet med et plakat-system, hvor bibliotekarerne selv kan vælge, hvad de vil sætte op, ser ud til at virke temmelig godt, og det bliver kun bedre, jo flere engelske anmeldelser – og dermed plakater – vi får lavet.
Du kan se alle plakaterne her: Young Adult-plakater
Hvad kræves der af dig?
Da vores redaktør Peter kommer til at bruge rigtig mange timer af sin fritid på at lære dig op, give dig feedback på dine videoer og tekster og på at lave plakater om dine anmeldelser, er der selvfølgelig også nogle krav, du skal opfylde, så samarbejdet bliver godt og kommer til at fungere effektivt.
Du skal have god tid
Du skal først og fremmest have tiden. Du skal som minimum aflevere én anmeldelse om måneden, men hvis du ikke får skrevet mere end det, bliver det aldrig en rigtig god oplevelse at være skribent.
Som så meget andet, bliver det først rigtig sjovt, når man har “skrevet sig varm” og har set den positive respons læserne og bibliotekerne giver én. Så får man appetit på at lave mere! 🙂
Afleverer man ikke noget i en måned, er man automatisk ikke med længere, og en anden ung skrive- og Young Adult-interesseret pige eller dreng, får lov til komme ind og give det et skud i stedet for.
Du skal holde kontakten vedlige
Et af de basale krav er, at du selv skal sørge for at holde kontakten til vores redaktør Peter. Det vil sige, at du blandt andet skal installere Google Hangouts på din mobil og minimum tjekke den hver aften og svare på beskederne. For når vi alle sammen bor spredt ud over hele Danmark, er vi bare nødt til at have en klar kommunikationslinje, som vi bruger til at bevare kontakten med hinanden.
Du skal kunne lide at tale i telefon om opgaverne
Endelig er det rigtig, rigtig vigtigt, at du er telefonglad og er frisk på at modtage meget feedback til din tekst over telefonen fra vores redaktør Peter.
Telefonen er vores vigtigste måde at kommunikere på, fordi man nemt misforstår hinanden på tekst og fordi det sparer os for utrolig meget tastetid, for noget man kan chatte om i en time, kan man ofte tale sig frem til på 5-10 minutter, så vi har ganske simpelt ikke tid til kun at chatte.
Så hamrer dit hjerte i brystet og får du svedige hænder, når du skal tale i telefon med ”fremmede”, så vil det heller ikke blive en sjov oplevelse for dig at være skribent.
Vigtigt, at du har lyst til at lave en Bookstagram-profil
Vi bruger primært Instagram – som vi blot kalder Bookstagram, når vi kun skriver om bøger – til at slå alle vores skriftlige anmeldelser og BookTubes op til vores udenlandske venner og forfatterne.
Derfor gør vi os også umage med at tage nogle lækre fotos af Young Adult-romanerne, vi låner, så vores opslag kommer til at tage sig rigtig godt ud på Bookstagram og tiltrækker læsere.
Du skal have lyst til skrive med udenlandske Bookstagram-brugere
Så en stor del af at være ungdomsskribent er ikke kun at læse og skrive og måske filme, men også dét at ”sælge” sine fine anmeldelser på de sociale medier.
Hvis du synes, det er spild af tid at kigge på og kommentere andres fotos af YA’s, vil du ikke selv ”komme ud over kanten” med dine anmeldelser og dine videoer, og så bliver det nok ikke et godt match for dig at begynde hos os. Vores grundlæggende idé er jo netop, at vi gerne vil i kontakt med så mange unge som muligt og tale gode bogoplevelser med dem, uanset hvor i verden de Bookstagrammer, BookTuber eller blogger fra.
Hele idéen med internettet og de sociale medier handler også om, at man får den opmærksomhed igen, som man giver andre. Og man kan ikke påtvinge sig selv en kunstig interesse for andre; altså, hvis man kun kommer med høflige spørgsmål, for selv at få noget igen, siger det næsten sig selv, at det heller ikke kommer til at fungere.
Så du skal være typen, der får det dér lækre sug i maven, blot ved tanken om, at du kan komme til at skrive om de dejlige YA’s med en tysk, irsk eller måske en amerikansk pige eller dreng på din egen alder. 😀
Hvad får du ud af at skrive og anmelde på længere sigt?
Vi lærer hinanden engelsk, grammatik, litteraturanalyse, at fotografere, at optage videoer, at skrive manuskripter, at bloggge, og alt det andet der hører til sociale medier og journalistik.
Så du vil helt sikkert lære en masse, du kan bruge i din skole, og mange fortæller også, at de stiger i karakter, når de begynder at skrive på Kultur For Unge/Youth Culture Denmark.
Det giver selvtillid, når man kan se, at den tekst, man virkelig har knoklet med, er blevet så god, at den også bliver læst meget. Og selvtillid betyder, at man får lyst til at kaste sig ud i flere skriveopgaver og måske ligefrem interviews eller kulturbesøg som ungdomsanmelder.
Nogle af vores skribenter ender faktisk med at læse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Men du får absolut lige så stor gavn af din skriveerfaring og din samarbejdserfaring på alle andre boglige uddannelser.
Så du får mange ting igen, men det pudsige er, at du først får rigtige succesoplevelser, når du fordyber dig i læseoplevelserne, og når du brænder for at give det videre i anmeldelser og nyder al den taletid, du får i dine helt egne BookTubes. For det er din passion, der smitter af på læserne og seerne!
Som Blachman ofte udtrykker det i ‘X Factor’: “Giv mere end du tager!”
Eller som Remee siger: “Work Hard — Stay Humble!”
Så kommer du langt!
Vi læser og skriver frivilligt
Alle på Kultur For Unge / Youth Culture Denmark arbejder frivilligt. Ingen af os får løn – eller på anden måde penge – for det, vi laver.
Til gengæld er der heller ikke nogen på Kultur For Unge / Youth Culture Denmark, der tjener penge på siden. Peter, der er redaktør, betaler derimod for webserveren, telefonudgifter og portoudgifter af egen lomme.
Ligesom du selv bruger din fritid på anmeldelserne, bruger Peter sin fritid på at undervise dig og på at give dig feedback på dit arbejde.
En ungdomsanmelder fortæller:
Natacha, 17 år
— har skrevet på Kultur For Unge i 2 år.
“At skrive på ’Kultur for unge’ har nok været det mest lærerige for mig! Jeg har både lært at sætte kommaer, men jeg er også blevet meget mere åben overfor nye boggenrer.
Det, at jeg har fået lov til at læse bøger og derefter fortælle andre unge, hvad jeg synes om dem, er virkelig en fantastisk følelse.
Jeg har altid kunnet spørge om hjælp, hvis jeg har været i tvivl, og jeg har altid bedt om at få feedback på det, jeg har lavet. Det er en super fed måde at lære nyt på, og det har virkelig hjulpet mig meget.
Den konstruktive kritik er ikke noget, der skal træde dig over tæerne eller gøre dig ked af det, det er for at hjælpe. Det, at der er en, der vil bruge tid på at skrive den til dig, gør det endnu mere motiverende.
At skrive på ’Kultur for unge’ er en oplevelse for livet, det er det virkelig.” 🙂
Er du blot blevet ENDNU MERE interesseret?
Er du mellem 15 og 25 år, og synes du, at dét, du lige har læst om os, passer godt til dit temperament og til den type, du er? Så skriv en ansøgning (gerne på engelsk) på mail til Peter, der er redaktør.
Husk at skrive:
- Både fornavn, efternavn, hvor gammel du er og hvor i landet, du bor.
- En præsentation af dig selv.
- Hvorfor du elsker at skrive og arbejde med dine tekster.
- Historien om, hvordan du begyndte at læse Young Adult-novels.
- Hvis du er aktiv skribent på nettet og for eksempel har egen blog eller allerede har skrevet små artikler eller tekster på andre sites, så husk at linke til dem.
- Du skal også vedhæfte en af dine tekster i mailen. (Det er lige meget, hvad det er. Det må gerne være en opgave fra skolen. Det må meget gerne være på engelsk).
Mail det hele til Peter: