Huskeliste for Kultur For Unge



Når du skriver en boganmeldelse for Kultur For Unge, er der nogle faste ting, du skal huske at have med, før du afleverer:

Hovedrubrik
Det er det samme som overskriften, blot på typografisprog. På Kultur For Unge er det fast, det er nemlig altid titlen i apostroffer efterfulgt af seriens navn og bogens nummer i parentes, og endelig forfatternavnet. Eksempel: ‘Urværksprinsen’ (Djævelske Mekanismer 2) af Cassandra Clare.

Underrubrik
Underrubrikken er teksten under billedet på Kultur For Unge. I journalistisk forstand er det en tekst under rubrikken, og rubrikken er altså det samme som hovedoverskriften på en artikel. Så man kan sige, det er en under-overskrift, som uddyber overskriften.

Hos os, er det en lille appetitvækker til din anmeldelse. Det er egentlig ikke en reklame for bogen, for det kan jo godt være, du ikke bryder dig om bogen, og så skal læseren jo have lyst til at læse din anmeldelse alligevel. Det kan jo også være interessant at læse, hvorfor du ikke synes en bog er god, da man så enten kan identificere sig med din mening eller tage afstand fra den. Så du må godt være lidt hemmelighedsfuld i underrubrikken, så læseren får lyst til at læse videre og finde ud af, hvad det er for en hemmelighed, du gemmer på.

Det vigtigste i underrubrikken er et ultrakort resume af, hvad det er for en bog, samt en lige så ultrakort kommentar om, hvad du samlet set synes om bogen.

Samlet karakter mellem 1 og 6
Som samlet karakter, giver vi vores boganmeldelser en karakter mellem 1 og 6 stjerner. Vi giver ikke halve stjerner. Karakteren skal være den samlede følelse du har i maven eller i hjertet for bogen.

Manchet
Det er typografsproget for den lille infoboks vi har helt til højre på vores anmeldelser. Du skal huske at angive alle informationerne til manchetten.

  • Bogens titel.
  • Seriens navn og bindets nummer, hvis det er en serie.
  • Forfatternavn.
  • Bogens titel på originalsproget, hvis bogen ikke er dansk.
  • Hvem, der har oversat bogen til dansk, hvis den er udenlandsk.
  • Sidetal
  • Udgivelsesdato (står ofte på det pressepapir du får med bogen).
  • Forlag.
  • Følelsesbarometer – Romantisk – karakter mellem 0 og 6
  • Følelsesbarometer – Erotisk – karakter mellem 0 og 6
  • Følelsesbarometer – Hyggelig – karakter mellem 0 og 6
  • Følelsesbarometer – Uhyggelig – karakter mellem 0 og 6
  • Følelsesbarometer – Morsom – karakter mellem 0 og 6
  • Følelsesbarometer – Sørgelig – karakter mellem 0 og 6
  • Følelsesbarometer – Lærerig – karakter mellem 0 og 6
  • Følelsesbarometer – Spændende – karakter mellem 0 og 6

Mellemrubrikker
Det er små mini-overskrifter til dine læsevenlige afsnit. Mellemrubrikkerne må også gerne være lidt skægge eller hemmelighedsfulde, så man får lyst til at læse afsnittet. Du skal faktisk forsøge at gøre læserne nysgerrige, at de slet ikke kan lade være med at læse dit afsnit.

Resume
Se vejledningen ovenfor i punkt 4 Resume.

Analyse
Se forklaringen ovenfor i punkt 3 Disposition.

Perspektivering
Se forklaringen ovenfor i punkt 3 Disposition.

Konklusion/Vurdering
Se forklaringen ovenfor i punkt 3 Disposition.

Uddrag fra bogen
Brug uddraget til at understrege pointerne i din anmeldelse. Hvis du elskede bogen, så find et uddrag, du elsker. Hvis der var ting, der irriterede dig i bogen, og du generelt syntes, den var dårlig, så find et eksempel på, hvor du synes, det er værst. Hvis du hverken var glad eller irriteret, men lå et sted midt i mellem, så find et uddrag, der afspejler den følelse.

Tema-ord og korte udtryk
Wordpress og Google bruger i høj grad ord, som beskriver en artikel. I vores tilfælde med boganmeldelser, skal det være tema-ord, der beskriver bogen så præcist som muligt.

Du skal forsøge så godt som muligt at skrive mindst syv ord eller vendinger, der beskriver historiens tema. I den socialrealistiske bog ‘Sorte Svane’ har jeg for eksempel valgt temaordene: døden, forældresvigt, gideon samson, gruppepres, hakkeorden, mobning, selvtillid, veninder.

For ‘The Book Theif’ har jeg valgt ordene: anden verdenskrig, bogtyven, hitler, jødeforfølgelsen, jøder, kommunister, markus zusak, nazismen, politikens boghal, random house, stalin, tyskland

Det er meget vigtigt, at du gør det lige så grundigt, som var du en bibliotekar, så du også husker at tage de emner med, som du normalt ikke lige ville skrive eller tale så meget om i din anmeldelse. Det, man er lidt genert omkring: sex, den første gang, menstruation, voldtægt, ikke glad for sit udseende, og så videre, hvis det er bogens hovedtemaer.

For dine søgeord bliver genbrugt, så at sige, for andre bøger. Det vil sige, at hvis nu du har læst en bog om en piges første gang, og du så skriver emneordet ‘den første gang’ for bogen. Så vil læseren kunne søge på netop det emne og kunne klikke på ‘den første gang’ neden under anmeldelsen og dermed finde frem til alle de bøger, vi har anmeldt om ‘den første gang’. Og det jo guld værd, hvis det er det, man gerne vil læse om.

Det er jo super smart, for så kan WordPress anbefale bøger, der minder om den, man lige har læst om. Og hvis elever har opgave for i skolen og skal finde romaner om et bestemt emne, fx hash eller pillemisbrug eller cutting, så kan vi med tema-ordene hjælpe dem til at finde bøger om det.

Så jo flere temaord, du har, desto bedre kan vi foreslå bøger. Hvis du ikke kan sige det med ét ord, så forklar det kort, for eksempel: problemer med sin far, mor der drikke, mister sin søster i trafikuheld, kan ikke lide alkohol, forelsket i en engel, pige med overnaturlige kræfter, og så videre.

Hvis du blot forklarer det på den måde, kan jeg måske lige præcis finde det tema-ord, vi plejer at sætte på den slags bøger.

Så de her tema-ord bestemmer egentlig i grove træk, om de unge kan finde din boganmeldelse ud fra deres søgeord. Har man ikke lavet tema-ord, finder de måske slet ikke din boganmeldelse, selv om den lige passer til det, de søger efter. Så hvis du er rigtig grundig med tema-ord, får du også mange læsere.