Henning Janbo tester isen på Genforeningspladsen for første gang

Nu ser det pludselig ud til, at julemanden har besøgt hovedstaden en hel måned før tid, for i dag stod skøjtebanen på Genforeningspladsen allerede klar med den bedste is i mange år – inden vi overhovedet nåede at ønske os den!


Hvem har ikke som barn prøvet at gå hele december måned og ønske sig en eneste ting brændende? Alt andet legetøj og alle andre julegaver kunne være helt lige meget, bare den radiostyrede bil, eller Barbie’s hest lå under træet juleaften!

Når det så endelig blev juleaften, havde ens forældre alligevel ikke formået at forklare julemanden det vigtige budskab, og skuffelsen var ubærlig.

Drømmen om en skøjte-jul brast

Mindst lige så stor var skuffelsen sidste år i november og december, da medarbejderne fra Københavns Kommune desperat forsøgte at få is på anlægget i nordvest-kvarteret. Selv om man satte døgnbemanding på når der skulle sprøjtes vand på køleslangerne, kunne man ikke få isen til at blive.

Nu havde københavnerne helt vænnet sig til at have Nordeuropas største udendørs skøjteanlæg lige om hjørnet, og så fik de ikke andet end regn og forårsagtige temperaturer. Ikke engang juleaftensdag kunne man få den traditionelle motionstur på isen, der måske var bedre tjent med at blive kaldt “Slush-Ice”.

lavere temperaturer og bedre nedkøling

Derfor følte de fleste skøjteløbere det nok også som en stor julegave før tid, da de i dag kunne spænde skøjterne på og tage den første tur på den fineste plane is.

Medlemmer fra Hurtigløberforeningen af 1972 (HLF72) var blandt de første på isen, og de fortalte at succesen udover lavere temperaturer også skyldes, at Københavns Kommune har øget effekten på banens køleanlæg.

Man har også opnået større erfaring i at planere banen, inden man lægger køleslangerne ud, og det betyder at isen stort set bliver lige tyk overalt på banen. På den måde undgår man størstedelen af de frygtede vandhuller – heldigvis ikke nogen med sæler i – men steder på banen hvor dybden ned til køleslangerne er så stor, at køleanlægget ikke kan fryse alt vandet til is.

INTERVIEW:
Henning Janbo, HLF72

Hvis man udover at hyggeskøjte på Genforeningspladsen, skulle blive fristet til at bruge mere tid på isen, er der også mulighed for hurtigløb i klub. Henning Janbo startede med at skøjte for over 20 år siden og har været medlem af HLF72 i fire år. Man kunne se begejstringen lyse ud af ham, da han tråde ud på isen her til eftermiddag, for første gang i denne sæson.

“Det er fantastisk, at isen er så fin i år”, beretter Henning. “Vi har haft et svingende medlemstal på grund af den dårlige sæson sidste år. Jeg tror, først isen var acceptabel midt i januar, og så sluttede vi allerede i starten af marts. Det var så ærgerligt, at jeg også selv mistede lysten lidt til at løbe, men nu kan forholdene ikke være bedre. Vi er cirka 200 medlemmer, der holder til hernede, og vi har haft børn lige fra 5 år og ældre helt op til 80 år, så det er altså en sport for alle.”

Hvor meget udstyr kræver det for at komme i gang?

“Umiddelbart ikke noget. Man kan sagtens starte med at løbe i sit joggingtøj eller regntøj, og klubben har skøjter man kan låne, indtil man ved om hurtigløb er noget for en. Eneste krav er at børn og unge under 18 skal løbe med hjelm, men dem kan man også låne hernede.”

Mange af jer løber i træningstøj hvorpå der står “KNSB Gronningen”, hvordan hænger det sammen?

“Ja, det er også lidt pudsigt. HLF72 har en venskabsklub i Holland som hedder KNSB Gronningen, og de er så ambitiøse at de skifter træningstøj næsten hvert år. På den måde har vi været så heldige at kunne aftage noget rigtig pænt brugt tøj, både termodragter, termojakker- og bukser, som medlemmerne så kan købe til en billig penge. Så selv om vi har KNSB på ryggen, har vi altså ikke skiftet navn, det er stadig folk fra Hurtigløberforeningen.”

Hvad er planerne for den kommende sæson?

“Først og fremmest må du rigtig gerne skrive, at vi virkelig brænder for hurtigløb hernede i klubben, og at det er et rigtig socialt sted at komme. Men altså, udover vores træningsdage plejer vi altid at afholde Danmarksmesterskaberne til februar. Og da vi jo som bekendt har den største udendørs bane i hele Nordeuropa, er vi næsten også selvskrevet som værter til Scandinavian Cup. Det sidste håber vi lykkedes, for det kunne være en stor oplevelse at få besøg af hurtigløbere fra Norge og Sverige.”

Henning løsner sine skøjter inde i det varme klubhus, som egentlig blot er en transportabel skurvogn. Nu venter der ham blot en lille cykeltur tilbage til Amager. En afstand han med glæde tilbagelægger for at løbe hurtigløb på een af europas største udendørs skøjtebaner.

Henning Janbo i HLF72s mobile klubhus
låneskøjterne står tæt på klubbens hylder

skøjter til hurtigløb
og noget billigt som ligner et levn fra 70erne


Træningstider
Genforeningspladsen