- Mit hjerte hoppede helt op i halsen og begyndte at banke meget højt! (Asta beretter levende historien Hundepensionatet)

Her til formiddag var der finale i 5. klassernes ‘Gi’ en historie’-konkurrence på Statens Museum for Kunst.

Femten utrolig dygtige hold fra hele landet dystede i dag i historiefortællingens svære kunst.

(Husk at lytte til historierne, mens du ser på billederne af deltagerne. Lyt Her!)

Spændende, men uhyggeligt

Der er høj til loftet på Statens Museum for Kunst, rigtig højt endda. Klokken er lidt i elleve og Asta og Xenia sidder på forreste række på de mange trappetrin i museets store aula. Udenfor er det regn og rusk, men indenfor er stemningen hyggelig og forventningsfuld. I hvert tilfælde blandt tilskuerne.

Intet passer bedre til denne søndag formiddag, end en masse levende historier om “børn der løser mysterier” – forfattet af børn og selvfølgelig også fortalt af børnene selv.

“Puha, nu synes jeg det begynder at blive uhyggeligt”, siger Asta og knuger hænderne op foran munden.

Det er hende der skal op og fortælle historien “Hundepensionatet”, for alle de mange mennesker som langsomt begynder at ankomme og sætte sig til rette på trappetrinene. Xenia har forfattet historien sammen med Emilie, som ikke kunne komme, så nu er de kun to piger til at repræsentere Hareskovskolen i konkurrencen.

Asta kunne godt sove i nat, men nu begynder nervøsiteten at komme snigende, kan hun mærke. Xenia er knapt så nervøs. Hun skal være sufflør for Asta, og sidde på gulvet foran hende, præcis som i en sufflørkasse på et rigtigt teater. Og når man sidder med ryggen til publikum, slipper man heldigt nok for alle de mange stirrende blikke.

Sommerfugle til alle

Flere og flere af de unge historiefortællere, som alle går i 5. klasse, begynder at dukke op, og sætter sig på forreste række ved siden af Asta og Xenia.

Ud fra de mange trancelignende ansigtsudtryk, har Asta ikke eneret på “sommerfugle i maven” her til morgen. Der kan næppe være spist særlig meget morgenmad i de små hjem.

“Jeg har sat mig tæt på”, siger Asta til Xenia, “så virker det ikke så stort!”

Der er mange gode metoder til at holde nervøsiteten nede, og da Asta og Xenia først skal på som nummer ni, bliver der rigelig brug for alt det man kan berolige sig selv med. Heldigvis dukker Asta’s mor også op for at gi et klap på skulderen, og så vender kampgejsten stærkt tilbage.

Endelig på

Lige efter en kort pause er det Asta og Xenia’s tur. Asta bliver forsynet med et “head-set”, og arrangøren Hans Laurens præsenterer flot de to piger. Xenia sætter sig til rette som sufflør og Asta kaster sig modigt ud i historien om “Hundepensionatet”, på trods at de mange hundrede par øjne der forventningsfuldt hviler på hende.

Alt går lige efter planen. Det er ikke til at se at Asta skulle være nervøs, for hun har tid til at leve sig ind i sin fortælling med fagter og intensitet. Allerede fra første minut fanger hun publikums opmærksomhed med en morsom personkarakteristik af skurken i historien:

“en dame, midt i 50’erne, med stramme sorte læderbukser, og en pink top som var lidt for kort, så der stak en ordentlig delle ud for neden”.

Alle tilskuerne kan straks se det for sig, og bryder ud i latter. Asta og Xenia har allerede vundet. Ikke førstepræmien i konkurencen, men noget der er endnu bedre: selvtilliden og folks anerkendelse af at de sidder over for en historiefortæller af den dygtigste slags. Med et kæmpe bifald afsluttes Asta’s og Xenia’s fortælling. Lettelsen og glæden er allerede at spore i deres ansigter.

Baggrund: Gi’ en historie

‘Gi en Historie’ er en landsdækkende fortællekonkurrence for 5. klasses-elever, som for 5. år i træk sætter fokus på børns formidable evne til at digte og fortælle historier helt frit. De deltagende klasser arbejder med et historiefortælle-forløb, hvorefter de hver udvælger én historie til at repræsentere dem ved en af de 10 semifinaler, der finder sted i 10 forskellige byer landet over. Hver historie skal vare minimum 3 minutter og maximum 6 minutter. Gi en Historie-konkurrencen er organiseret af fortælleren Hans Laurens, BestTellers, i samarbejde med Dagbladet POLITIKEN, undervisningsforlaget Alinea og Statens Museum for Kunst.

Asta og Xenia, Hareskovskolen

Xenia sidder klar som sufflør

Asta morer sig over Antons beretning


Pris: Bedste Sceneoptræden

Holbæk Lilleskole
Holbæk Lilleskole

Pris: Bedste Sprog

Hellerup Skole

3. Plads

Laura og Siri  - Ingrid Jespersens Gymnasieskole
Laura og Siri  - Ingrid Jespersens Gymnasieskole

2. Plads

Anton (til højre) Hellerup Skole igen

1. Plads

Emil, Ida og Camilla - Holmeskolen
Emil, Ida og Camilla - Holmeskolen
1. plads til Holmeskolen

Du kan høre historierne på www.politiken.dk

“Gi’ en historie” hjemmesiden www.gienhistorie.dk