Finland spytter den ene gotiske musiker ud efter den anden, hvilket The 69 Eyes er et glimrende eksempel på. Har de, efter tyve år på scenen, noget at byde på, som alle de andre langhårede, skrigende musikere ikke har?

Af Emilie Bregendahl Johansen,

Helsinki, 1990. Dybt nede i undergrundens rockklubber blev bandet The 69 Eyes dannet. Jyrki, Archzie, Bazie, Timo-Timo, og ikke at forglemme Jussi, bandets maskot, var de fem, som med årene skulle blive lige så berømte som det succesfulde finske band HIM. I løbet af de tidlige 90’ere spillede de fem finner rundt om i Helsinki og blev hurtigt samlet op af pladeselskabet Gaga Goodies, hos hvem de udgav deres fire første albums. Lige fra starten var The 69 Eyes en succes hos det sortklædte publikum.

Den gotiske rock

Gotisk rock eller goth rock som er den genre The 69 Eyes er kendt for at spille, udsprang fra punk-genren sidst i 70’erne. Den blev formet af bands som Bauhaus og Joy Division. Til forskel fra andre genrer, kører den gotiske rockguitarist kun på nedslag, i stedet for både op- og nedslag. Gotisk rock indeholder som regel også meget bas og en dyb mandevokal.

UNICEF-ambassadør og metalhead

Forsanger Jyrki er i virkeligheden slet ikke så hård, som man skulle tro, når man ser
ham til koncerter iført stramme læderbukser, sorte solbriller og nitter over det hele. Udover at have en universitetsuddannelse som analytisk kemiker, er Jyrki også Finlands UNICEF-ambassadør, og hjælper i den anledning til med en kampagne for bedre levevilkår for vestafrikanske børn.

DISKOGRAFI – THE 69 EYES

† Bump ‘n’ Grind (1992)
† Savage Garden (1995)
† Motor City Ressurection
† Wrap Your Troubles In Dreams (1997)
† Wasting The Dawn (1999)
† Blessed Be (2000)
† Paris Kills (2002)
† Devils (2004)
† Angels (2007)
† Goth ‘n’ roll – Box Set (2008)

Rock ’n’ roll spirit

Jyrki er på mange måder helt sin egen, men skulle man give en beskrivelse af ham ud fra andre stjerner gennem tiderne, ville en god kombination være: Elvis’ stemme, Nikki Sixx’ frisure, Gerard Ways tøjstil, og selvtillid og rock ’n’ roll spirit som alle metalheads gennem tiderne – tilsammen. Som han selv siger det: ”Yes ma’am… I do believe in that god damn rock ’n’ roll!”

Helsinki Vampires

Navnet Helsinki Vampires, som bandet også bruger, kommer ikke af ingenting. I et interview, hvor Jyrki blev spurgt om, hvem fra bandet, de ville spise først, hvis de strandede på en øde ø uden mad og drikke, svarede han, gravalvorligt: ”We would drink each other’s blood. That’s what we do everyday anyway.” Et band, som i forvejen er goth, er altså meget mere interessant, hvis medlemmerne lader som om, de er vampyrer.

Killed by the death

Engang i et interview blev den lille trommeslager Jussi spurgt om, hvad der skulle står på hans gravsten, når han engang døde. ”’He rocked’,” svarede han, ”or ’Killed by the death’.” Én ting er i hvert fald sikker: The 69 Eyes er med til at holde gang i vampyrmyterne. Og selvom de måske ikke selv er udødelige, så er deres musik det.

“Yes ma’am …
I do believe in that god damn rock ‘n roll!” – Jyrki

Et unikt band

The 69 Eyes kan med lethed slå de fleste gotiske musikere fra Finland. Hvor de andre finske grupper ligner hinanden meget, skiller The 69 Eyes sig ud med deres unikke sange, fede sceneoptræden og evnen til at få publikum til bare at ville have mere og mere … På trods af mine fem ynglings-finners lidt skræmmende udseende, er deres musik ikke så metalagtig, som man skulle tro, mere hård, melodisk rock; det, de selv kalder for goth ’n’ roll.

De er her endnu

Efter at have været on stage i snart tyve år lader det ikke til, at The 69 Eyes er trætte af livet i musikbranchen. De har udgivet cd’er og turneret verden tynd, endda før nogle af de nuværende fans blev født. I løbet af forårsmånederne 2009 tager det finske band endnu engang på turné, og deres seneste udgivelse, et box-set ved navn Goth ’n’ Roll, er kun få måneder gammelt. Alt tyder på, at vi kommer til at høre meget til dem i fremtiden. The 69 Eyes are alive!

5 ting du ikke vidste om The 69 Eyes

1. Jyrkis mor ville helst have haft, at han skulle have været tandlæge.

2. Cd’en ’Blessed be’ fra 2000 vandt prisen ’The Unbeating Heart’.

3. Jussi var den sidste, som kom med i bandet.

4. Jyrki sagde i et interview, at det han helst vil huskes for, er ærlighed.

5. The 69 Eyes medvirker i Bam Margeras nye film ”Where the #$&% is Santa!?”.

Mere The 69 Eyes:

www.69eyes.com
Knægtene præsenterer sig, www.youtube.com