Foto: Claus Christensen/WWF

Lørdag den 28. marts opfordrer Verdensnaturfonden os til at slukke lyset en enkelt time. Flere og flere deltager, men hvorfor er det nu vi slukker lyset, og hvad hjælper en enkelt time, set i forhold til resten af året?

Sluk lyset Danmark foregik første gang lørdag den 29. marts 2008, og fik stor opbakning fra befolkningen. På opfordringen om at vise engagement i klimasagen, valgte tusindvis af danskere sammen at slukke lyset en time.

En del af Earth Hour

Sluk lyset Danmark er den danske udgave af den globale event Earth Hour. Klimaeventen startede i Sydney i Australien i 2007 med opfordring om at slukke lyset en time. I 2008 udviklede Earth Hour sig til en global begivenhed med deltagelse af over 30 lande, hundredvis af byer, 20.000 virksomheder og millioner af mennesker verden over. Alle deltog med fælles ønske om, at der skal gøres noget mod den globale opvarmning.

Fra 18 til 55 kommuner på et år

18 danske kommuner valgte sidste år at slukke lyset på centrale pladser, torve, rådhuse og kommunale bygninger i Sluk lyset-timen. I år har mere end 55 kommuner allerede tilmeldt sig kampagnen, og der kommer stadig flere til.

Masser af kulturelle aktiviteter

Byerne summede sidste år af kulturelle aktiviteter, arrangementer og events rundt om i landet, og vi har god grund til at tro, at der bliver endnu mere liv i gaden i år. Arrangementerne fra sidste år, spændte lige fra ghostwalking på Sønderborg Slot og akustisk koncert på café Nordkraft i Aalborg til Sluk lyset Festival på Vesterbro i København, med akustiske koncerter og sessions på bydelens trendy barer.

Storbyerne er med

Storbyer der deltager i Earth Hour 2009 er for eksempel London, Beijing, Rom, Moskva, Los Angeles, Rio de Janeiro, Hong Kong, Dubai, Singapore, Athen, Buenos Aires, Toronto, Sydney, Mexico City, Istanbul, København, Manila, Las Vegas, Bruxelles, Cape Town og Helsinki. Desuden bliver belysningen på flere store bygningsværker også slukket. Det gælder blandt andet Kristus-statuen i Rio de Janeiro, Table Mountain ved Cape Town, Merlion i Singapore, Operahuset i Sydney, CN tårnet i Toronto, Cardiffs Millennium Stadium og verden højeste bygning, Taipei 101.

Deltager du?

Vær med når mennesker på tværs af landegrænser, religion og kulturer sammen sender et signal, der ikke er til at tage fejl af. verdens politikere skal handle – nu.

Se nedenfor hvordan du kan tilmelde dig, eller deltage i de kulturelle “Sluk lyset”-aktiviteter.

Foto: Claus Christensen/WWF
Foto: Claus Christensen/WWF
Foto: Claus Christensen/WWF

– Hvad synes du om sluk-lyset kampagnen?

Andrea, 15 år, Valby

Sluk lyset året rundt!

Jeg synes Sluk Lyset er en rigtig god happening, hvor vi alle kan stå sammen og vise vores holdning.

Sæt fokus med en hyggelig event

At sætte fokus på problemet er en god ide, og jeg synes det er rigtig fedt at lave det til en event. Der er cafeer, som holder akustiskguitar-og-levende-lys koncerter og der er fakkeloptog. Vi kan jo nemlig lave det til en rigtig hyggelig event som samtidig har en godt formål; den minder os alle om, at vi skal gøre hvad vi kan i hverdagen.

Sluk Lyset er en event hvor vi alle står sammen og viser hvad vi mener, en opfordring til at politikerne skal handle, samtidig med, at det skaber opmærksomhed omkring miljøet.

Lad sluk-lyset minde dig om dit daglige forbrug

Der er en del der siger, at én time jo ikke hjælper i det store billede, og selvfølgelig skal vi også tænke på det i hverdagen! Sluk Lyset skal jo ikke være en time hvor vi gør vores miljøsamvittighed ren, slukker lyset og tænker: ”Nu har jeg gjort mit.” Meningen er jo, at vi skal lade det minde os om, og at vi skal minde hinanden om at gøre noget hver dag.

Derfor skal vi huske, at Sluk Lyset ikke kun er én gang om året, men at vi hele året rundt skal tænke på det. Det er derfor jeg slukket lyset, så vi i fællesskab kan vise hvad vi mener og huske på det i hverdagen!

Andrea Due

Tanja, 23 år, Valby

Tænd lyset med god samvittighed …

“Sluk lyset efter dig!” har min mor fortvivlet råbt efter mig, et utal af gange gennem min barndom. “Du glemmer det altid … dét lys, og se nu brænder pæren igen!”

Den findes i mange varianter – den ene mere irriterende end den anden!

Lys skaber liv

Men jeg brugte det jo, lyset! I den store villa, hvor vi boede da jeg var barn, føltes det somme tider tomt og uhyggeligt. Derfor yndede jeg, når jeg var alene hjemme, at tænde lys overalt, så jeg ikke skulle føle mig ensom. For lys skaber liv. Det er også derfor folk lader lyset være tændt, når de er på ferie – så tyvene skal tro, at der stadig er nogen hjemme. Lys skaber liv.

Men lys belaster også livet – i form af ubehagelige konsekvenser for miljøet (som det jo ikke går så godt med for tiden). Og det skal vi naturligvis gøre noget ved.

Det synes Verdensnaturfonden også. Derfor har de søsat en kampagne, der skal gøre opmærksom på problemet, ved at opfordre alle til at slukke lyset en time den 28. marts. Og det står jo så frit for, om man vil deltage.

Endags-taktikken hopper jeg ikke på

Personligt er jeg ikke stor fan af den slags kampagner. Skulle én time på én dag nu hjælpe noget? Og hva’ så indtil da? Kan vi så bare lade det brænde? Og hvad med selve dagen? Skal vi så bruge lommelygter med batterier (som jo heller ikke er så godt for miljøet) eller brænde stearinlys af (som jo heller ikke er så godt for miljøet).

Nej, endags-taktikken hopper jeg ikke på! Den er alt for let. Den gør det alt for let at snyde sig til lidt god samvittighed. Jeg er i hvert fald bange for, at når elpæren igen bliver tændt, vil opmærksomheden omkring problemet fordufte, som dug for solen. Og hvor står vi så?

Sluk også lyset på hverdagene

Jeg skal nok slukke lyset den 28. marts og lade mørket, og klimabudskaberne sænke sig over byen. Men allerhelst vil jeg fortsat øve mig i at slukke lyset til hverdag og støtte arbejdet med at skabe bedre energikilder, der skåner miljøet.

For kampen for klimaet foregår hver dag – især de dage, hvor der ikke er nogen, der klapper af os eller holder stearinlyskoncerter for os, fordi vi husker at slukke det lys ude i entreen, som vi alligevel ikke bruger. Hvis kampagnen kan minde nogen om dette, er det glimrende. For det er fandme vigtigt!

Lev i balance med miljøet i stedet for

For mig handler det især om at skabe en balance. En balance mellem det liv som lys er med til at skabe, og det liv, som et for højt elforbrug er med til at skade – livet i vores natur. For mig er fokus derfor snarere, at vi i fremtiden skal kunne tænde lyset med god samvittighed, end at snyde os til god samvittighed, ved at slukke det en enkelt time.

Tanja Kjeldgaard