Ungdomsanmeldelse: “Karla og Katrine” er mest af alt en pigefilm, hvor mændene er sat lidt i bagrunden. Den er sjov og den tager nogle vigtige emner op. Vigtigst af alt: hvor meget det betyder af have en bedste-veninde, når man på vej til at blive teenager.

AF ANDREA DUE, 15 ÅR

Filmen handler om Karla, hvis familie skal i sommerhus i sommerferien. Karla vil så gerne have en veninde med og spørger sin gamle bedsteveninde Katrine i håb om, at de kan blive bedsteveninder igen. På ferien møder de både den søde institutionsdreng Jonas og opklarer et butikstyveri.

“Karla og Katrine” handler især om de to pigers venskab på godt og ondt. Lillebrødrene og fædrene i filmen er blevet en smule sat til siden, for at vise pigernes og kvindernes venskab, så jeg synes mere det er en pigefilm.

Minder lidt om “De 5”

Tyveriopklaringsdelen mindede mig om Enid Blyton’s historier om “De 5”. De fantastiske bøger hvor Anne, Dick og Julian, og deres kusine Georgina, samt Georgs hund Tim, også hver sommer opklarer et mysterium.

Den første Karla-film, “Karlas Kabale”, tog problemet op om skilsmissebørn, stresset hverdag og alkoholproblemer. Jeg tror 2’eren her rammer et lidt bredere publikum, da børn forhåbentlig kan relatere mere til venindeproblemerne end alkoholproblemerne.

Der var en del skægge scener, som blandt andet da morens lidt uudholdelige veninde Dolly siger: ”Leif, hør her, jeg synes du er rigtig sød, men jeg har det bare lidt svært med mandlige energier lige nu, okay?”

Problemer med bedste-veninden

“Karla og Katrine” tager et godt emne op, nemlig problemer med bedste-veninden, som jeg tror mange, piger i hvert fald, vil kunne genkende. Jeg kunne genkende det rigtig godt fra mig selv og syntes derfor, at det var en ret fed film.

En film der tager nogle gode emner op

Der var en del skægge scener, som blandt andet da morens lidt uudholdelige veninde Dolly siger: ”Leif, hør her, jeg synes du er rigtig sød, men jeg har det bare lidt svært med mandlige energier lige nu, okay?”.

Og da skuret, som Leif er ved at rive ned, vælter ned over ham, og han sætter sig lige ned i en fyldt vaskebalje, hvorefter han råber ”Jeg er OKAY!”, i håb om at nogen vil få medlidenhed med ham.

Alt i alt synes jeg, at det er en film, der tager nogle gode emner op, og som er værd at se.

Karla og Katrine

Foto: Jens Juncker Jensen
Foto: Jens Juncker Jensen
Foto: Jens Juncker Jensen
Foto: Jens Juncker Jensen
Foto: Jens Juncker Jensen
Foto: Jens Juncker Jensen
Foto: Jens Juncker Jensen
Foto: Jens Juncker Jensen

– Hvad synes du om “Karla og Katrine”?

Johanne, 7 år, Roskilde

Jeg synes det var en rigtig god film og jeg kunne allerbedst lide det hele.

Det allersjoveste, hvor jeg grinede mest, var da Lillebror kiggede ind til faren, da han var på toilettet. Jeg grinede også, da de to drenge sad fast i mudderet med motorcyklen.

Jeg synes ikke rigtig, at der var noget der var uhyggeligt, men jeg blev forskrækket der med hånden oppe i vinduet, jeg tror det var de der to dumme drenges.

De sagde også mange grimme ord i filmen. Der da faren væltede i baljen med vand og fik helt våde bukser, der sagde han noget grimt også. Der hvor Karla og Jonas kyssede, ”ad!” det var også sødt, men det var altså også lidt klamt! Det var godt at Karla og Katrine blev bedsteveninder igen, og jeg synes den endte godt, der hvor de hoppede i vandet sammen og Mads-Morten fangede Kurt!

Andrea, 11 år, Birkerød

Jeg synes at det var en rigtig rigtig god og sjov film. Den var spændende, og sjov.

Jeg fik et kæmpe chok da tyvene inde i kiosken pludselig stak deres hånd op i ruden.
Det var også nogle rigtig sjove personer der var med, fx lillebroderen der hele snakkede og sang om lort, og også hendes anden lillebror Mads-Morten som hele tiden prøvede at fange en stor gedde og var lidt forelsket i Katrine.

Den var rigtig god fordi Karla og Katrine, selvom de havde været uvenner, blev bedstevenner til sidst.

Det var også enormt sjovt da Karlas rigtige far kom ud til sommerhuset, og Karlas papfar bare blev så glad for at se et ”ordentligt mandfolk” efter al den tøsesnak.

Jeg synes ikke at der var noget dårligt ved filmen, kun at Jonas ikke havde nogle forældre, det var rigtig synd for ham!

Mikkel (Andreas storebror), 17 år, Birkerød

Sikke man følte sig malplaceret, som man sad der i biografen omgivet af 8-12-årige piger og deres mødre. Og det gik hurtigt op for mig at, jeg så absolut faldt uden for målgruppen til denne film.

”Karla og Katrine” er så afgjort en pigefilm! Pigesnak, kampen for at blive bedsteveninder, intriger og mænd med dårlig aura, er hvad denne film er bygget op omkring. Og ja, bevares, filmen indeholdt skam både flotte billeder, dygtige skuespillere og et drys morsomme scener, men jeg må ærligtalt indrømme at filmen endte med at køre lidt i samme spor.

Den stereotype fremstilling af stort set alle hankønsvæsnerne i filmen som enten dumme bøller eller håndværkstosser blev en anelse for meget. Selve historien var fattig, og jeg må ærligt indrømme at jeg kedede mig undervejs.

Men som sagt er jeg ikke målgruppen, og at dømme ud fra de øvrige kvindelige biografgængeres latter og begejstring så rammer filmen vel egentlig plet. Den glemte bare os andre i forbifarten.

Instruktør: Charlotte Sachs Bostrup, Genre: Familiefilm, Længde: 88 minutter, Land: Danmark, Distributør: Nordisk Film, Premieredato: 6. februar 2008