Rammstein blander de stolteste traditioner inden for tysk musik: klassisk, opera og heavy metal. Nu slår forbrøler Till Lindemann til igen, sammen med de fem andre marcherende, ildspyende herrer fra Tyskland. ‘Liebe ist für alle da’, det længe ventede sjette album, er endelig blevet udgivet.

AF EMILIE BREGENDAHL JOHANSEN

4 år er der gået siden udgivelsen af det seneste album, ‘Rosenrot’. De tre første udgivelser er nærmest definitionen af Rammstein, men så kom ‘Reise, Reise’ og ‘Rosenrot’. Det virkede som om Rammstein var løbet tør for inspiration. Men jeg blev glædeligt overrasket med ‘Liebe ist für alle da’. Dette er efter min mening Rammsteins bedste cd siden ‘Sehnsucht’ for 10 år siden!

Mere stille poet end farlig fører

‘Liebe ist für alle da’ er et meget varieret album, hvor især teksterne er helt oppe ved de højder, som Rammstein også rørte i starten af deres karriere. Især sangen Wiener Blut, som handler om Fritzl-sagen, har en utrolig velskrevet tekst, og er i øvrigt et ret så hårdtslående nummer. Den stille ballade Frühling In Paris er at forsøg på en helt anderledes retning, men det virker ikke helt så godt, da det er så stille. Till er mere stille poet end farlig fører – men ikke så stille som Frühling In Paris.

Sang om Fritzl-sagen

Sangen om Fritzl er valgt, fordi verden ikke kan begribe den form for ondskab – at den findes i mennesket. Rammstein udstiller den, og bare dét at have en sang om sagen er så grotesk, at det provokerer. Og det er netop dét, Rammstein vil. Dermed tvinges vi os til at forholde os til nogle mørke sider af mennesket, som vi helst vil lukke øjnene for.

“Det virkede som om Rammstein var løbet tør for inspiration. Men jeg blev glædeligt overrasket med ‘Liebe ist für alle da’. Dette er efter min mening Rammsteins bedste cd siden ‘Sehnsucht’ for 10 år siden!”

Mine favoritter

Der er langt flere højdepunkter end intetsigende sange på det her album. Rammlied, en heftig hyldest til bandet fra bandet, B********, som i den grad sparker r**, og den dystre, men meget Rammstein-agtige Waidmann’s Heil, er blandt mine favoritter. Får du fat i cd’en med de fem bonus-numre, er det heller ikke forgæves. Numrene Führe mich og Donaukinder er det hele værd.

Vurdering

Måske har Rammstein virkelig haft godt af fire års pause, for de har taget et kæmpe skridt både med hensyn til teksterne og musikken. Dette album er provokerende, det har en helhed der ikke har været at finde i de tre sidste albums, og det er utroligt varieret – der er en verden til forskel på Waidmann’s Heil og Roter Sand. Det er der ingen som Rammstein der tør, og det synes jeg er virkelig imponerende.


LIEBE IST FüR ALLE DA (dobbelt disc udgave)

Disc 1
01 RAMMLIED 05:19
02 ICH TU DIR WEH 05:02
03 WAIDMANNS HEIL 03:33
04 HAIFISCH 03:45
05 B******** 04:15
06 FRüHLING IN PARIS 04:45
07 WIENER BLUT 03:53
08 PUSSY 04:00
09 LIEBE IST FüR ALLE DA 03:26
10 MEHR 04:09
11 ROTER SAND 03:59


Disc 2

01 FÜHRE MICH 04:34
02 DONAUKINDER 05:18
03 HALT 04:21
04 ROTER SAND 04:06
05 LIESE 03:56