Debutalbum: Det er meget svært ikke at blive fascineret af de fem unge norske gutter fra Skien, der i deres hjemmestudio har indspillet et brag af et progressivt debutalbum

AF PETER HENRICHSEN

Moderne teknologi gør det mere og mere udbredt at bands producerer deres album hjemme i stuen. Det er lige før det kun kræver nogle gode mikrofoner, en masse programmer til PC’en, og så selvfølgelig instrumenter. Det betyder at de helt unge også kan få råd til at være med.

Indspillet i hjemmestudio

De norske drenge i Aspera (tidligere Illusion) har netop valgt at optage deres debutalbum ”Ripples” i et hjemmestudio. Den svenske producer Jens Bogren, der tidligere har produceret navne som ”Opeth”, ”Paradise Lost” og ”Hammerfall”, har så til gengæld fået ørerne op for Aspera, og har mixet og mastered Asperas hjemmeoptagelser.

Strejf af Stage Dolls og Toto

Ved første gennemlytning troede jeg det var løgn, at det var optaget i et hjemmestudie. Jeg insisterede nærmest på at det skulle lyde mere af skibsbriks, kakkelbord og have mystisk rumklang, men jeg kan ikke finde noget at udsætte på resultatet – tværtimod.

Aspera er dejlig melodisk progressiv metal, med et strejf af 80’er glamrockbandet, Stage Dolls (også fra Norge). Min første favorit blev ”Do I dare”, hvor omkvædet pudsigt nok synges af et unisont kor. Sindssygt lækkert, utraditionelt og meget Toto-agtigt. ”Traces Inside” er også en utrolig iørefaldende komposition, hvor der tilmed er et break med en enkelt guitar udelukkende i højre kanal, og intet andet overhovedet – frækt!

”Ripples” titelnummeret, har suveræne riffs, ”strygere” i baggrunden, guitarer i stereochorus, og en fed orgelsolo til slut. Atles til tider lidt hæse rockstemme blev jeg betaget af med det samme, og de brede keyboardharmonier og kor bliver benyttet til at skabe fylde – det er det der giver Toto-lyden.

“Når man ved at Atle, Robin, Rein, Nickolas og Joachim alle sammen var 18-19 år under indspilningerne, kan man klø sig lidt i nakken af beundring over at så stor en lyd og professionalisme kan opnås i så ung en alder.”

Vil tage de unge metalfans med storm

Når man ved at Atle, Robin, Rein, Nickolas og Joachim alle sammen var 18-19 år under indspilningerne, kan man klø sig lidt i nakken af beundring over at så stor en lyd og professionalisme kan opnås i så ung en alder. Aspera vil give mange ældre bands baghjul, fordi de netop vil charmere sig ind på teenagepublikummet til koncerterne. Er man i tvivl, kan man blot se YouTube-klippet fra Sluserock 2009 (nedenfor), der er Telemarks største rockfestival for unge.

Er du selv netop blevet teenager og fuldstændig betaget af metal, er det altså nu du skal til at øve på øksen mindst 3 timer dagligt. Ellers når du ikke at blive lige så dygtig som drengene i Aspera inden du er 18 år!


ASPERA – “Ripples”
01. Intro (1:30)
02. Ripples (6:33)
03. Do I Dare? (5:31)
04. Remorse (6:21)
05. Between Black & White (8:12)
06. Catatonic Coma (5:44)
07. Torn Apart (4:58)
08. Traces Inside (7:51)
09. Reflections (2:03)
10. The Purpose (5:58)

Besætning

Atle Pettersen – Vokalist
Robin Ognedal – Guitar
Rein T. Blomquist – Bas
Joachim Strøm Ekelund – Trommer
Nickolas Main Henriksen – Keyboards