AVATAR: En unik film som de fleste heldigvis fik set i biografen, og tilmed med 3D-brillerne på. Nu er den her på Blu-ray og DVD, og det har virkelig mange fans ventet meget længe på. Men hvor er ekstramaterialet?

‘AVATAR’

Instruktør: James Cameron

Genre: Action-Eventyr

Spilletid: 162 minutter

Distributør: 20th Century Fox

Premieredato: 27. april 2010

Af Peter Kock Henrichsen

Jake Sully (Sam Worthington) er invalid eks-marinesoldat og ankommer til planeten Pandora, for at overtage en kontrakt fra sin nyligt afdøde bror. Broren styrede en såkaldt avatar, en fjernstyret biologisk krop, udelukkende med sine tanker, og da avataren var specielt tilpasset ham, passer den også til Jake.

Hvide imperialister vil have fat i mineraler på Pandora, men Na´vi-folket der lever i harmoni med naturen, er i vejen. Jake bliver derfor sendt ind som en spion, for at lære Na´vi-folket at kende, og dermed også deres bløde punkter, så imperialisterne kan slippe af med dem på den letteste måde. Selvfølgelig går det ikke efter planen, for der går ikke lang tid inden Jake bliver fascineret af naturen, dyrelivet, og ikke mindst kvinden Neytiri (Zoë Saldana) – og det er svært at udrydde noget man er kommet til at holde af.

“Flottere og mere realistisk sci-fi-miljø har jeg ikke set siden Alien-filmene. “

Revolutionerende effekter, kendt plot

Avatar er en revolutionerende film i forhold til computeranimationerne, men plottet er nok det der er blevet beskyldt for at være mindst originalt. En moderne udgave af ”Pocahontas” eller ”Danser med ulve” er den blevet kaldt, og det har bestemt noget på sig.

Avatar er den klassiske historie om den imperialistiske hvide mand, der kun ønsker at slippe af med den indfødte etniske befolkning, for at udvinde landets rigdomme. Og i sådan en historie er der jo egentlig kun to mulige slutninger: enten lykkes overtagelsen af Pandora eller også lykkes den ikke. Det, i sig selv, synes jeg gøre filmen en anelse forudsigelig. Men derfor alligevel en utrolig flot og gribende rejse, når der bliver spillet på alle tangenter med computereffekter og filmmusik.

Unikt Sci-fi univers

Mange er nok mest fascineret af den smukke natur og det rige dyreliv på Pandora, og mange af væsnerne er også virkelig troværdige. Alligevel er jeg aller mest vild med udformningen af rumskibene og laboratoriernes interiør, cockpits i de mindre helikoptere, og ikke mindst våbnene. Flottere og mere realistisk sci-fi-miljø har jeg ikke set siden Alien-filmene. Apropos Alien, synes jeg stadig at Sigourney Weaver gør en helt formidabel karakter: sød, skarp og chamerende. Oberst Miles Quaritch, der bliver spillet helt exceptionelt af Stephen Lang, vil jeg også sent glemme, især hans ar ned gennem hovedbunden, fra noget der ligner en klo fra en dinosaur.

“Men hvor meget ekstramateriale er der så? Intet! Intet overhovedet!”

Ekstramaterialet som alle fans har ventet på

Men filmen, skuespillerne og effekterne, er jo blevet anmeldt så mange gange, at det ikke er det mest spændende læsestof ved en DVD/Blu-ray-udgivelse af Avatar. Derimod er ekstramaterialet noget af det Avartar-fans vel nok har været aller mest spændt på. At se en dokumentar bag kameraet, med James Cameron der instruerer skuespillerne i disse flotte scf-fi-kulisser.

At få lov til at se hvordan man på computere har skabt Pandora og Ne´ri-folket, og et indblik i hvor meget der er fotograferet på green-screen, og hvor meget der er virkelighed. Alt dette er jo guld værd for film-freaks, sci-fi-fans, og fantasy-elskere.

Men hvor meget ekstramateriale er der så? Intet! Intet overhovedet! Ingen ‘bag om kameraet’, ingen slettede scener, intet besøg hos animatorerne fra Weta Digital, lydteknikerne hos Skywalker Sound, ingen indblik i James Horners fantastiske kompositioner. Intet kommentarspor hvor James Cameron fortæller om produktionen. Intet!

Vurdering

Avatar er en fantastisk film, på niveau med James Camerons Titanic. En film man bare eje! Men hvor er det en stor skuffelse, at man ikke har pakket en ekstra DVD eller Blu-ray i boksene med oceaner af ekstramateriale. Vi ryger fra 6 stjerner, helt ned på 4.

Store Avartar-fans vil meget forståeligt gerne have filmen lige med det samme, og på første udgivelsesdag solgte den også 1,5 millioner eksemplarer på Blu-ray i USA. Selv om ekstramaterialet skulle blive udgivet om nogle måneder kan det ikke undgå at blive en stor skuffelse, for så har alle store fans jo allerede investeret én gang i filmen.

Der ligger en slip i filmæsken, med en kode så man kan gå på nettet og se nogle hemmelige ting om Avatar – men helt ærligt, hvem gider det, når man har investeret i Blu-ray-afspiller, kæmpe fladskærm og surround-anlæg?