Når modighed går hånd i hånd med perfekt filmteknik og skuespil i en blanding af kunst, politik, etik og menneskelige relationer, kan en film som denne ikke undgå at blive en uforglemmelig oplevelse.

Anmeldt af Andreas Beyer Gregersen, 16 år

Titel:

“Buried”

Instruktør:

Rodrigo Cortés

Land:

Spanien, Australien, USA

Distributør:

Scanbox

Premieredato:

7. oktober 2010

Paul Conroy (Ryan Reynolds), som er lastbilchauffør for sikkerhedsfirmaet CRT i Irak, vågner en dag op til sit værste mareridt: Han er blevet levende begravet i en kiste i ørkenen. Men Paul giver ikke så let op og da han ser en mobiltelefon i enden af kisten, sker der noget. Men hjælp er lettere råbt end gjort, for hverken hans kone eller børn er til at få fat i.

Blandede forventninger

Jeg havde en fornemmelse af, at der var to muligheder for mig og denne film, da jeg satte mig i biografsædet. Enten ville det blive en opreklameret film altså en film med ikke andet på sinde end det koncept, at det skulle foregå i en kiste – en film man havde glemt morgenen efter.

Eller også kunne det blive en film, som ville forandre ens perspektiv på politik, moral, etik, menneskelige relationer og først og fremmest den menneskelige psyke. Altså en film, der ville én mere end bare at give underholdning og en film der havde mod til at give en anderledes og uforglemmelig filmoplevelse med stof til eftertanke. Buried viste sig som uforglemmelig!

Modighed tæller

Det blev en hæsblæsende og nervepirrende omgang, og man skulle tro, at det fantastisk originale koncept med kun at se på en mand begravet i en kiste i en hel spillefilm ville blive kedeligt i længden, men overraskelser, twists og et velspekuleret og tankevækkende manuskript blandet med Ryan Reynolds i hans efter min mening bedste rolle, bærer denne film hele vejen og jeg er virkelig glad for at Buried ikke blot er blevet en kunstfilm, men er nået ud til et bredere publikum, som trænger til at blive udfordret og provokeret midt imellem en endeløs række af film, der ikke vil andet end at underholde.

En filmoplevelse af de få

Det er en af de film, som formår at fortælle så meget på kort tid uden at man bliver forvirret af irriterende sceneskift, dårligt skuespil eller rent og skært elendigt manuskript. Jeg følte mig draget til hvert øjeblik, fanget i sædet i en fornemmelse af, at dette var en filmoplevelse af de få.

Jeg kan kun anbefale alle og enhver at tage ind og se Buried. Uanset om du er interesseret i Irak, politik, terrorisme, Ryan Reynolds, filmteknik, menneskelige relationer/konflikter eller bare elsker film, er jeg sikker på, at denne film vil gøre et stort indtryk.

Kristina, 17 år, Lynge


Jeg havde store forventninger til Buried. Traileren giver indtryk af en spændende handling men afslører ikke så meget, så jeg var spændt på at se filmen.
jeg vil helt klart sige at mine forventninger blev opfyldt. Begyndelsen af filmen var lidt langtrukken, men når man kommer ind i handlingen bliver den rigtig spændende og Ryan Reynolds spiller utrolig godt. Det er først når filmen er færdig at det egentlig går op for én at hele filmen er blevet optaget i en trækasse, og at der kun er én skuespiller med. Jeg vil give filmen 5 ud af 6 stjerner, da jeg som sagt mener at det er en rigtig spændende thriller med en meget original opsætning. Dog vil jeg sige at jeg savner et point of no return. Men alt i alt en rigtig god film som jeg helt klart vil anbefale folk at se.

Marie, 16 år, Birkerød

Min veninde og jeg havde glædet os meget til at se Buried, men have nok fået et lidt forkert forhåndsindtryk. I traileren virkede det som en gyser, men det vil jeg sige den langt fra var. Derudover levede spændingen til fulde op til hvad jeg havde forventet og jeg sad helt ude på spidsen af stolen til sidste sekund. Efter de første 10 min. Af filmen var jeg egentligt parat til at gå og tænkte at halvanden time mere i en mørk kasse ikke var noget jeg gad bruge tid på, men så tog filmen fart og jeg glemte helt at kigge på uret til rulleteksteren gik på og lyset atter tændte. Jeg vil også gerne fremhæve Ryan Reynolds præstation, han gjorde det fortræffeligt, hvilket også har været ekstremt vigtigt da han jo, som ene skuespiller, har skullet bære hele filmen.

Redaktøren

2 stjerner

Virkelig sløv start. Kedeligt at se en mand ligge og puste i 15 minutter inden der sker noget. Så tog filmen fart og jeg blev fanget. Men da vi var kommet lidt mere en halvvejs, rummede manuskriptet ikke flere idéer, og derfor blev det til gentagelser. Jeg troede det var en gyser, og var ret skuffet over at det “kun” var en thriller. Det politiske emne der var den røde tråd, fangede mig heller ikke som hørespil. Jeg var rigtig glad da jeg som publikum blev lukket ud af biografkisten til sidst. Et spændende filmforsøg, det havde bare ingen effekt på mig, selv om jeg har masser af klaustrofobi!? En beskrivelse af den redningstunnel de chilenske minearbejdere bliver hevet op igennem i disse timer, får mig til at gyse mere.