Så er der endelig noget for jer drenge, og måske kender du allerede Enyo, for TV2 begyndte at vise serien lige inden jul. Det er animeret forhistorisk fantasy med gode historier og flotte tegninger. Og så har Enyo vundet en australsk pris som bedste tv-serie.

Af Peter Kock Henrichsen

Titel:

“Legenden om Enyo, afsnit 1-5”

Instruktør

Kevin Wotton, Mark Sonntag

Land:

Australien/Tyskland/ Danmark

Distributør:

SF Film

Udgives:

14. december 2010

Enyo er egentlig navnet på en gammel græsk krigsgudinde, men i den her serie er Enyo en 12-årig dreng i en forhistorisk fantasy-verden, der som spæd blev efterladt ved en oase af Aclulu-folket, men fundet og adopteret af Doodjie-stammen. Enyo ved egentlig godt, at han er lige så god som de andre Doodjier, men alligevel føler han nu hele tiden, at han skal bevise det. Enyo vil aller helst være en dygtig jæger, så han kan skaffe mad til Doodjie-stammen, men ofte må Enyo sammen med stammens øvrige medlemmer og kæleøglen, Pango, kæmpe mod De stammeløse og De stammeløses høvding, Quag Nage.

Bedste tv-serie

Enyo vandt i august i år prisen for bedste TV-serie ved AEAF (Australian Effects and Animation Festival) og slog dermed Tom Hanks & Steven Spielbergs storproduktion ”The Pacific”.

Spændende og stemningsfyldt

Episoderne i Enyo er ret spændende og stemningsfyldte og de forhistoriske omgivelser og karakterern passer rigtig godt sammen. Personerne er også flot tegnet, men når vi kommer til selve animationen, altså bevægelserne, er de ret gummiagtige og grove, og ligner lidt et computerspil sammenlignet med standarden man kan se i de store biograf-animationsfilm for tiden (fx Megamind, Uglerne fra Gahoole). Men når man først lever sig ind i de gode historier i Enyo, lægger man knapt så meget mærke til det.

Uhygge på en gysende måde

Min favorit-episode på denne dvd er helt klart afsnittet Tågen. Der var virkelig uhygge på en gysende god måde, man sjældent oplever i TV-animationer. En anden rigtig god ting ved Enyo, er, at tingene ikke går så pokkers hurtigt hele tiden – der er ro på, og man kan nyde historien uden at hjertet sidder oppe i halsen. 🙂

DVD’en indeholder følgende afsnit:

En ny vej

Fortiden haler ind på Enyo – en aglulo-dreng som doodjie-stammen mange år tidligere har taget til sig og opdraget som en af deres egne. Werlog’en der reddede Enyo fra Quag Naga da han var helt lille, vender tilbage, og det får Shamani til at indse at Enyos amulet er nøglen der kan åbenbare den sagnomspundne Glemte Dal. Werlog’en (den sidste af sin art) hjælper Enyo med at redde sin nye stamme fra Quag Naga og skænker ham en gave. Den vækker Enyos medfødte evner – evnen til at se og tale med alle verdens ånder. Shamani er nu overbevist om at skæbnen vil føre doodjierne til den Glemte Dal.

Jorden skælver

Rejsen mod den Glemte Dal fører stammen til et øde klippeområde hvor en lusket sten-ånd får jorden til at skælve. Som resultat bliver Enyo og Ito fanget i en grotte, og for at komme ud må Enyo løse en gåde. Imens bliver Agaya taget til fange af Quag Naga der truer med at ødelægge åndens atwah-sten. Enyo redder dem, og som tak skænker ånden Eyno evnen til at se sandheden, til at se væsner og tings sande natur og til at se ind i fremtiden.

Tågen

I et mærkeligt, nyt område fanges stammen i en tåge der stivner som cement. Enyo får skylden for den knibe de er havnet i, men han finder ud af hvordan de kan kommer ud af tågen, og befrir dem. Men netop som de er på vej ud af området, vender tågen tilbage. Denne gang lægger den sig over deres hoveder. Hvis den stivner, er det ude med dem. Enyo må mildne væsnet der styrer tågen.

Udyret

En mystisk pige opsøger Enyo i et syn og beder ham om hjælp. Hun lover at hun vil gøre ham til en helt. Enyo følger kaldet og finder et gammelt tempel hvor pigen, Elenna, er fanget. I virkeligheden er Elenna et ondskabsfuldt væsen der ene og alene er ude på at ødelægge alt og alle omkring det. Enyo finder ud af at der er tale om det væsen Quag Naga i sin tid slavebandt for at udslette Enyos stamme. Quag Naga kommer uden at ville det til at hjælpe Enyo der nød og næppe slipper væk med livet i behold.

Fortabte sønner

Stammens rejse fortsætter, og Ito laver et nyt skjold til Hunga. Agaya bliver misundelig at laver en ny jakke til Hunga. Enyo føler sig udenfor. Hans far er død. Han misbruger derfor sin evne til at se sandheden og får et syn af sin far for mange år siden, før Enyo blev født. Ito kommer til skade på noget som Enyo finder, så nu må Enyo bruge sine evner til at redde sig selv og sin ven ud af en glasstorm.