‘Pixi perfekt’ af Bente Clod
Når man ikke kan lide sig selv: Pixi kæmper en hård, indre kamp, fordi hun synes, hendes bryster er for små og hendes indre kønslæber hænger. Pixis eneste mål er nu at tjene penge nok til de to operationer! Bente Clods ‘Pixi perfekt’ er den modigste ungdomsbog i flere år. Den er ubetinget på pigernes side, og den er på en befriende ligefrem måde med til at fjerne endnu et tabu fra den danske ungdomslitteratur.
Af Peter Henrichsen | ![]() |

Titel:
‘Pixi perfekt’
Forfatter:
Sider:
176
Udkom:
11. oktober 2012
Forlag:
Høst & Søn
Følelses-barometer:
Pixi er den stærke pige i 10.a. Så stærk, at hun kan slæbe rundt med Store Oscar til alles fornøjelse – også Oscars. Det generer ikke Pixi, at hun skiller sig ud på den måde. Men der er noget, Pixi er rigtig ked af. Hun har nemlig kun fået ganske små bryster, og da hun ved, at hun næsten er fuldt udvokset, har hun ikke noget stort håb for, at brysterne pludselig ombestemmer sig og ændrer størrelse.
Nu, hvor Pixi er i gang med det kritiske blik på sin egen krop, så er det faktisk én ting til, som er mindst lige så slemt. Pixis indre kønslæber er nemlig blevet et par centimeter længere end de ydre. Hun synes selv, de hænger, at det er rigtig grimt og så slemt, at kun hendes to bedste veninder, Sanne og Ellinor, har set hende nøgen i omklædningen.
Det hele bliver ikke lettere af, at pigerne i Pixis klasse virkelig er fokuserede på deres udseende. Ellinor overvejer at få en brystforstørrende operation, fordi hun gerne vil studere skønhedspleje og bare ved, at man ikke kan have små bryster i den branche. Og Sanne har netop fået foretaget en intimoperation, som Pixi sådan håber, hun får lov til at se resultatet af. For hun har selv sparet op til en intimoperation, men hun vil først hen på klinikken, når der er råd til at få lavet brysterne samtidig med.
Indtil da er der no future. Pixis liv er kun skole og arbejde som kassepige i Netto – for at spare op. Hun har slet ikke lyst til at lave sociale ting sammen med andre, og selv om hun er småforelsket i Eskil, kan hun bare ikke røre ham eller være det mindste tæt på ham, for sæt nu har opdager, at der ikke er runde bryster indenunder hættetrøjen?
Så godt
Det er så godt, at Bente Clod har skrevet ‘Pixi Perfekt’. For selvom drenge altid har og stadig kigger på hinandens pikke, når de bader efter sport – og der også ligger meget mindreværdsfølelse dér, hvis man ikke synes, man har den perfekte pik – ja, så er der noget, der tyder på, at piger nok er endnu hårdere ved sig selv. Ikke når de bedømmer de andre pigers kroppe, men når de bedømmer deres egen.
I alt for gamle dage
Er du teenager, ved du måske fra dine forældre, at det ikke altid har været lige så hårdt at være pige. For 30 år siden – i gamle dage – hvor man ikke havde internettet og ikke kunne se porno og perfekte photoshoppede modeller og sangere hele tiden, var pigerne ikke helt så selvkritiske. Jeg tror, det er med den erfaring i baghovedet, at Bente Clod har haft lyst til at skrive ‘Pixi Perfekt’.
Men som teenagepige i 2012 kan du intet stille op med, hvad der var godt-nok og i orden for 10, 20 eller 30 år siden. Du lever lige nu og her. Derfor er det så vigtigt, at du føler, du bliver taget alvorligt, når der er nogle ting ved din egen krop, som du ikke kan lide, og du ikke bare bliver fejet væk med et “Det er heeeelt normalt at se sådan ud. Prøv at være glad for sig selv.”
Vigtig at blive taget alvorligt
I ‘Pixi Perfekt’ bliver du taget alvorligt. Bente Clod har netop fanget, at forældre og farmødre – der måske var unge i flower-power-perioden – selvfølgelig ikke synes, man skal barbere sig overhovedet og at alle intim- og brystforstørrende operationer er væmmelige overgreb. Men endnu vigtigere: at den forældreholdning selvfølgelig ikke ændrer nogen følelser hos nutidens unge. Det er nemlig det samme, Pixi bliver mødt med hos sin far og farmor, og selvfølgelig – og heldigvis – bider det ikke på hende. For Pixi går jo ikke i skole med sin farmor eller hippier fra 70’erne. Hun går i klasse med Sanne og Ellinor, som hele tiden er fokuseret på det, som de kalder ‘det perfekte udseende’.
Omskæring og stærke oplevelser
Selvom bogen udelukkende foregår på Indre Nørrebro, kommer vi ud på en lang rejse med Pixi, hvor hun surfer på kirurgiske klinikkers spændende og skræmmende hjemmesider, kommer til at opleve hele problematikken med afrikansk omskæring af kvinder, og endelig får hun nogle stærke oplevelser selv. Oven i al det kropslige, er der også et stærkt tema om sorg, død og ensomhed. Pixi bor nemlig alene med sin farmor, fordi hendes mor er død ved en ulykke og hendes far er flyttet til USA med en ny dame, og dét sætter også Pixis ønske om at være perfekt i perspektiv.
Ingen moraler og hurtige løsninger
Det absolut gode ved denne ikke så tykke roman, er, at Pixi er så dejlig almindelig, at det er utrolig nemt at identificere sig med hende og hendes følelser. Det er en stor sorg ikke at være glad for sin egen krop, og derfor er det dejligt, at Bente Clod tager det seriøst og ikke ser det hele sort/hvidt som en forælder.
Der bliver ikke hevet en hurtig, perfekt løsning op af hatten, men i stedet diskuterer pigerne deres bryster og kusse befriende frit. Det støder måske nogen, at det bliver sagt så direkte, men det er jo det, det handler om, og det befriende er netop, at ‘Pixi Perfekt’ endelig er en bog, der tør tale om størrelsen på bryster og kønslæber uden at skulle finde på alle mulige ‘blomsten og bierne’-sammenligninger.
Kønslæber – stadig et tabubelagt emne i ungdomslitteraturen
Bogen bryder isen til det svære emne, som ikke kun du synes er akavet, men også mange forfattere gruer for — for hvordan pokker skal de dog kunne skildre unge teenagepigers følelser omkring udseende i 2012, når de selv var teenagere i 70’erne, 80’erne eller 90’erne? Der er virkelig mange muligheder for at komme galt af sted og skrive noget, som du ville synes føltes helt forkert og gammeldags – og derfor lader de fleste danske ungdomsforfattere helt være med at skrive detaljeret om sex, onani og som nu, størrelsen på bryster og kønslæber. Og det gør blot emnet endnu mere tabubelagt, for når man ikke engang kan finde en ungdomsroman om det, må det jo være fordi, det ikke er ok at snakke om. Eller hvad?
Uddrag af ‘Pixi perfekt’
Ude i omklædningen er Sanne ved at sms’e med Sofie i klassen.
“Har I hørt, at August og Yasmin – ”
“Ja, ja, han er syg med hende.”
Yasmin går i lækkert tøj og ser vildt godt ud. Alle drengene er ømme på hende.
“Pixi, du må i gang med det pis!” erklærer Ellinor opmuntrende.
“Nix. Ikke før operationen. Jeg viser mig ikke sådan her. No way. Ikke for nogen. Kun for jer.”
“Arh, man kan da slukke lyset.”
“Det her er ikke nogen lille skønhedsplet. Det er – det er bare for klamt.”
Sanne bider sig i kinden. Hun er jo lige kommet af med problemet og ved, hvordan det er. Jeg klemmer læberne sammen og kæmper med den minisele, der skal forestille min bh:
“Jeg vil have hele beløbet stående på min konto, før jeg sætter noget i gang. Fat det så!”
De ser på hinanden med øjenbrynene oppe i panden. Ellinor stryger mig kærligt over håret. Jeg er ved at tude.
Bryd fordommene – tal om det
At få det godt med sin egen krop, er en lang og ofte svær proces for virkelig mange teenagere. Og før man overhovedet tør tænke på at gå sine egne veje, er man nødt til at tale om emnet, så det ikke er alle fordommene, der styrer ens tanker. Dér er ‘Pixi Perfekt’ et virkelig godt bud på en samtidsroman, man kan læse hver for sig og tale sammen om bagefter. Helt sikkert med de bedste veninder, men måske også i klassen til seksualundervisning. For måske er det slet ikke så dårligt også at få drengene med på banen i den her diskussion, for tænk, hvis de slet ikke stiller de høje krav, som mange piger går og tror? Og tænk, hvis drengene også går med mange af de samme negative tanker om deres egen kroppe, ligesom pigerne?
Tør du læse den?
Bent Clod er utrolig modig med denne bog, og jeg blev rigtig overrasket og glad, da den dumpede ind på vores redaktion — det var med tanken ‘Wauh, endelig en forfatter, der tør!”. Nu kan jeg så også sige, at jeg synes ‘Pixi perfekt’ er lykkedes usædvanlig godt, fordi — der ikke er nogen moraliserende pegefingre overfor Pixis negative følelser om sig selv! Romanen er helt klart på pigernes og Pixis side – ikke på forældrenes, og sådan er det selvfølgelig nødt til at være.
Måske kan ‘Pixi perfekt’ også løsne op for nogle af dine tanker om, hvad du synes er perfekt, og hvad der er grimt. Let er det ikke, for det kræver mod at sige sin helt ærlige mening om sin egen og andres kroppe, men vejen til at du og veninderne får talt om det, kunne være denne rigtig gode bog, som ingen andre forfattere har turdet skrive. Nu har Bente Clod endelig skrevet den. Tør du læse den?