’Caroline Mathilde’ er en smuk historie om en fjortenårig prinsesse fra 1700-tallet, hvor man følger hendes liv på slottet. Caroline bliver lovet væk til en prins i Danmark, og det er der historien begynder. Sorger, forelskelse og tusinde tanker bliver sat i spil, mens hun sidder med Danmarks skæbne i sine hænder.

Af Christina, 13 år

Titel:

‘Caroline Mathilde’

Forfatter:

Herta J. Enevoldsen

Sider:

175

Udkom:

10. juni 2013

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:
Danmark bliver mere og mere ødelagt for hver dag der går, ligesom kongen selv. Hans magtbegær har efterhånden overtaget hans liv, og han bruger alt sin tid på at gøre livet surt for sine undersåtter. Men lykken tilsmiler det lille land, da Caroline Matilde gifter sig med ham. Og så alligevel ikke. Kongen bruger alt sin magt og tid på at såre Caroline og ødelægge alt det, hun holder af. Det hele tager dog en drastisk drejning, da Struensee, kongens nye livlæge, kommer til slottet. Her begynder den smukke kærlighedshistorie.

Smidt ned midt i en samtale

Denne fortælling af Herta J. Enevoldsen er gribende og spændende at læse, fordi den foregår i en hel anden tid, end man er vant til. Det betyder også, at den skiller sig ud fra så mange andre bøger. Da jeg skulle til og læse denne bog, havde jeg høje forventninger. For høje. Jeg kan fortælle, at jeg blev skuffet gennem første del af bogen. Det var som om, at du bare blev smidt ned midt i en samtale. Det gjorde du også. Du anede ikke noget om tid og sted, eller hvad i al verden det var, de talte om.

Begyndte at læse igen

Det gamle sprog var forvirrende, og det var som om, at der ikke skete noget nyt. Derfor var jeg hurtig til og lægge den fra mig igen. I lang tid grublede jeg over, hvad jeg dog skulle stille op med den her latterlige bog. Hvordan skulle jeg komme igennem den? Ja, jeg begyndte at læse.
Nu kan jeg så fortælle, at bogen greb mig hurtigt. Den ville ikke slippe mig, og jeg ville ikke slippe den. Nu lærte jeg Caroline bedre at kende, og fordi hun er ung, havde jeg man lettere ved og sætte mig ind i hendes tanker.

Følelserne kommer først i to’eren

Fantastisk er den, og det ville være synd ikke at læse den. Forholdet mellem Caroline og kongen er modbydelig. Det er derfor, man har lyst til at se, hvad der sker som det næste. Der sker en masse ting, som både er gode og onde.

Det irriterede mig dog grænseløst, at Struensee først kom meget sent ind i bogen. Resuméet på bagsiden holdt ikke, hvad det lovede: kærlighed. De nåede kun og lære hinanden at kende, det vil sige, at de ikke udviklede følelser. Følelserne kommer først i to’eren ‘Caroline Matilde og Struensee’, som jeg er i gang med og læse nu.

Holdt ikke helt hvad den lovede

Jeg vil give ‘Caroline Mathilde’ fem ud af seks stjerner, for helt ærligt, holdt den jo ikke helt hvad den havde lovet. Alt i alt synes jeg, at den er værd at læse, selv hvis du ikke er til romantiske historier. For som sagt er der ikke meget romantik i den første bog, men den er spændende og hyggelig at læse i om aftenen.