‘NICE ELLER NEDEREN 2’ Det er sjældent, at både tekst og tegninger forenes i en så lækker cocktail, som i denne 2’er af ‘NICE ELLER NEDEREN’, hvor preteen-pigen Emma træder ind i ungdomslivet. Normalt anmelder vi bøger for teenagere, men når en preteen-bog i den grad giver den uendelige mængde af ligegyldige og ensformige preteen-veninde-serier baghjul, fortjener den virkelig at blive trukket frem. Så det gør vi! 🙂

Af Peter Henrichsen

Titel:

‘NICE ELLER NEDEREN 2’

Forfatter:

Kirsten Ahlburg

Illustrationer:

Rasmus Jensen

Sider:

111

Udkommer:

17. september 2013

Forlag:

Turbine

Følelses-barometer:Emma fra ‘NICE ELLER NEDEREN’ er 12 år, men snart 13. Hun er kommet i puberteten og gennemlever alle de sære ting, der sker med hendes krop og i hendes tanker. Pludselig handler alt om drenge og dumme møgtøser, der kommer sammen med de drenge, hun selv burde været kommet sammen med.

Som læser får du lov til at kigge Emma over skulderen, mens hun skriver i sin dagbog, så du er med helt tæt på, når hun er ude og købe sin første B.H, når hun har med ski på fødderne får sin første romanstiske oplevelse – oven i købet med en norsk dreng – og når hun næsten er på blind date med en grim fyr fra ARTO, fordi han har smidt et billede af sig selv på nettet, der slet ikke ligner ham i virkeligheden.

Alt, hvad Emma oplever i et helt år, er du med i, og hvis du selv er på vej til at blive teenager, er der rigtig mange af tingene, du vil kunne genkende og som du helt sikkert vil sidde og smile over, når du læser om Emmas begivenhedsrige år.


 • Hvor vidunderligt, sjovt, forfærdeligt og ikke mindst forvirrende, det er at blive teenager, når følelserne suser rundt i hovedet på én, mens man tager hul på alle de oplevelser, som før kun var for voksne.


 • Helhedsindtrykket: Den her bog er så sprudlende med sine mange farvestrålende og humørfyldte tegninger, og selv teksterne har lækre farver og former på de følelser, der betyder meget for Emma. Jeg elskede den, i det øjeblik, jeg åbnede den. Selv om det er en kliché, er bogen også svær at lægge fra sig, for det er nogle virkelig spændende oplevelser, Emma kommer ud for. Blot da jeg stod og bladrede i den første gang, blev jeg nødt til at bladre alle 111 sider igennem, fordi den var så fascinerende.
 • Tegningerne: Det plejer at være temmelig dyrt at købe tegninger til en bog, og derfor kan man altid mærke, at der er sparet lidt på dem. I den her bog er der til gengæld en hel overflod af tegninger. Der er tegninger på 97 ud af de 111 sider, og de er virkelig skønne alle sammen, fordi Rasmus Jensen er dygtig til at illustrere Emmas følelser igennem hendes kropssprog. Det er godt!
 • Persongalleriet: I begyndelsen af bogen har Rasmus Jensen tegnet hele persongalleriet, så man nemt kan hoppe ind i denne 2’er uden først at have læst 1’eren. Det er virkelig godt tænkt!
 • Plads til aggression og vrede: I mange af de preteen-venindebøger, der udgives i de her år, er følelserne ofte meget pæne. I ‘NICE ELLER NEDEREN 2’ må Emma til gengæld godt udbryde “Pis og lort!” og sige “Lærke er en møgtøs!” og “Sådan en narrøv til Maja!”. Det er dejlig forfriskende, at Emma får lov til at give udtryk for sin vrede på en naturlig måde, uden at skulle skamme sig over det bagefter. Det er dejligt realistisk.
 • Ungdomssproget: Mange forfattere tror, at de kan slippe af sted med blot at kende udtryk som ‘nice’ eller ‘nederen’ i en ung bog, og så falder de i virkeligheden igennem, fordi de ikke har sat sig ind i resten af ungdomssproget. Eller også er de så bange for at afsløre sig selv som voksne forfattere, at de smider så meget slang ind i replikkerne, at det bliver for meget; at det slet ikke ligner unges almindelige hverdagssprog. Heldigvis mestrer Kirsten Ahlburg den svære balance, og jeg troede virkelig på, at det var en 12-årig piges dagbog, jeg læste i.
 • De små afsluttende begivenheder: Bogen er skrevet som en dagbog med små afsluttende episoder i Emmas liv, og derfor kan man let hoppe ind og ud af den, uden at tabe tråden. Bogen er i forvejen utrolig indbydende og let at læse, og de små afsluttende begivenheder gør den blot endnu lettere at komme igennem.
 • Ikke belærende eller moraliserende: De fleste forfattere, der skriver bøger rettet mod preteens, har meget svært ved at slippe mor-rollen og kommer derfor også til at smide nogle belærende eller moraliserende kommentarer ind til de unge. Det slipper vi helt for i ‘NICE ELLER NEDEREN 2’, og det er virkelig en lettelse. Det modsatte virker nemlig som at have mor med til teenageparty, når man er 12 år: Virkelig akavet!
 • Den bedste læsetræning: Sammenlignet med pædagogiske læselet-romaner med store typer, stor linjeafstand og få sider og uden tegninger, synes jeg egentlig en bog som ‘NICE ELLER NEDEREN 2’ er meget mere pædagogisk, fordi den netop ikke ligner noget bevidst pædagogisk materiale, som man får udleveret af sin dansklærer.

  Det lyder måske lidt som en selvmodsigelse, men fordi tegningerne fanger, vil man også forstå, hvad der sker for Emma på dem, hvilket igen betyder, at man sluger teksten. Det skal være sjovt at læse, og det er præcis, hvad det er i ‘NICE ELLER NEDEREN 2’: Sjovt! Og sjov læsetræning er vel den allerbedste pædagogik, når målet er at skabe stærke læsere. Så måske skulle forlagene satse mere på en type bog som den her, når de designer nye læselet-serier? ‘Whatever works’, som man siger på engelsk.


 • Jeg har gransket, ledt og søgt, men selv når jeg tager mine Thomas Blachman-briller på, kan jeg ikke finde noget, der kunne have været bedre. Jeg kan ikke huske, hvornår det sidst er sket. 😉


 • Piger, der endnu ikke er blevet teenagere.
 • Egentlig kan man ikke være for ung til denne bog, for det er altid godt at høre og se, hvad man går i møde som teenager, når det bliver gjort så frisk og hyggeligt, som her. Hvis man kan læse teksten og synes tegningerne er sjove, er man også gammel nok til bogen. Så er den NICE. 🙂
 • Man kan derimod nemt blive for gammel til ‘NICE ELLER NEDEREN 2’. Hvis man allerede har fået menstruation og har prøvet mange af de ting, som Emma gennemgår i historien, kan historien hurtigt virke lidt pinlig og barnlig. Det er dog ikke bogens skyld, sådan er det bare også at være teenager: Man gider virkelig ikke blive præsenteret for noget, man allerede ved eller allerede har været igennem. Så ‘NICE ELLER NEDEREN 2’ ville for eksempel være NEDEREN at få i konfirmationsgave. 😉