Serien ‘Kloden under vand’:`Den druknede soldat´ er en spændende og anderledes science fiction-fortælling, der på én gang får dig til at græde, elske og hade. Nogle gange får jeg bare lyst til at kvæle Tudsen, eller tudbrøle og pudse næse ned i bogens sider, og andre gange ville jeg ønske, at jeg kunne kysse Jarii midt på munden! Ja, historien om Lara og hendes liv på Mågeplatformen, sætter mange følelser i gang, skaber en god læseoplevelse, og efterlader samtidigt temaer til eftertanke.

Af Maria, 14 år

Titel:

‘Den druknede soldat’ (Kloden under vand 1)

Forfatter:

Ida-Marie Rendtorff

Sider:

207

Udkom:

23. marts 2012

Forlag:

Gyldendal

Følelses-barometer:

Kloden er oversvømmet. Kun det, der engang var bjerge, stikker op over havets overflade, og danner øgrupperne der tilhører bjergfolket. Øriget Montanien styres af den ubarmhjertige General Tereus i bjergbyen Tenaffa. Byen er skarpt bevogtet af landsoldater, og høje mure med pigtråd sørger for at holde søfolket ude.

14 årige Lara bor sammen med sin bedste ven Jarii og en flok andre dykkerbørn på den kunstige flydeø, Mågeplatformen. De skal dykke efter værdigenstande, så dykkerbossen ”Tudsen”, kan sælge dem på markedet i Tenaffa. Dette foregår under slavelignede forhold, men det er den eneste måde, hvorpå Lara og de andre dykkerbørn, kan tjene penge til deres fattige familier.

En dag, da Lara dykker ned til den oversvømmede by, finder hun liget af en druknet soldat og hans logbog. Hun og Jarii udforsker sammen bogen, og den viser sig at have stor betydning for Søfolkets kamp for retfærdighed, men det er intet sammenlignet med den betydning, den får for Lara og hendes familie.


 • Vi skal passe på vores miljø: Forfatteren bag serien `Kloden under vand´, fortæller os på en gang en god historie og beskriver samtidig en vigtig pointe. Bogen er jo sådan lidt fremtidsagtig, på den måde at fortællingen foregår da Jorden er blevet oversvømmet. Hovedpersonen Lara fortæller også, hvordan det bliver varmere og varmere. Det er tydeligt at Ida-Marie Rendtorff med sin medrivende serie, har den hensigt at pointere hvor vigtigt det er, at vi passer på vores miljø og på hinanden.
 • Kampen for retfærdighed er også et gennemgående tema, som er med til at gøre bogen interessant.


 • Bogens kun 208 sider giver en meget overkommelig læseoplevelse. Jeg er vist selv lidt af en læsehest, og ligeså snart der bliver snakket om bøger i skolen, falder alles blikke på mig. Men hvis du nu ikke er til det, jeg kalder murstensbøger, vil denne bog sikkert alligevel være noget for dig, da man på få sider får fortalt en god historie.
 • Bogen har en super indbydende forside, titel og bagsidetekst, der gav mig lyst og blod på tanden til at læse den.
 • Handlingen er god og enkel, og jeg vil anbefale alle jer science fiction-læsere at forkæle jeres læselyst med denne lille lækkerbisken af en bog.
 • I fortællingen, er der også lidt kærlighed, og jeg elsker det! Jeg synes det giver bogen mere liv, og når Lara og Jarii småkærester lidt, forsvinder jeg totalt fra virkeligheden, og glider direkte ind i historien.
 • I bogen er der indimellem flashbacks, der fortæller om Laras tidligere oplevelser. De er med til at gøre historien mere nuanceret og hjælper samtidigt læseren til bedre at forstå handlingen.


 • `Den druknede soldat´ vækker rigtig mange minder om den fantastiske bestsellerserie `The Hunger Games´. Specielt persongalleriet er meget lig karaktererne i `The Hunger Games´, og jeg synes faktisk, at Ida-Marie Rendtorff er blevet rigeligt inspireret af forfatteren bag `The Hunger Games´, Suzanne Collins. Det bliver faktisk lidt for meget.
 • Det virker som om, at forfatteren har sprunget over, hvor gærdet er lavest med hensyn til klimakset i bogen. Der er lidt for få beskrivelser og følelser, til at man får en optimal læseoplevelse, og det gør desværre, at de vigtigste og mest spændende handlinger forsvinder lidt i resten af teksten. Det er altså ret ærgerligt, og hvis man havde kørt spændingen lidt længere ud, er jeg sikker på, at bogen kunne have været blevet endnu bedre.


 • Fortællingen om Lara og hendes liv på Mågeplatformen, fangede mig virkelig, og forfatteren har brugt genkendelige remedier fra blandet andet serien `The Hunger Games´ til at skabe en god fortælling.
 • Bogen egner sig godt til teenagepiger, der er glade for science fiction.
 • Kan du lide `The Hunger Games´? Er du vild med science fiction? Så tror jeg, også du vil kunne lide `Den druknede soldat´.

Uddrag af ‘Den druknede soldat’

Jeg griber fat i hans overarme, trækker mig ind til ham og presser mine læber mod hans. De er bløde. Overraskende bløde. Et kort øjeblik ser vi hinanden i øjnene, så puster jeg luft ned i hans lunger. Jeg slipper ham igen. Har ikke meget tid.