Katie Melua ved eftermiddagens interview

Thomas Madvig havde den store ære at interviewe den smukke georgisk fødte sangerinde, Katie Melua, i anledning af hendes ‘Promotion Tour’ for albummet ‘Pictures’ i Danmark.

Interview: Thomas Madvig

Thomas: Katie Melua, vil du fortælle os om begyndelsen af din karriere, dengang du lavede dit første album. Du gik stadig i skole dengang, ikke?

Katie: Jo, det er rigtigt. Jeg gik på et musikgymnasium (The BRIT School of Performing Arts) og var i gang med sidste år. Jeg tror kun, jeg var 18.

Thomas: Og du skrev sange om, hvor meget du gerne ville lave en plade, men troede alligevel ikke rigtig på det selv?

Katie: Ja, det der skete var, at min nuværende producer og manager, Mike Batt, kom på besøg på det gymnasium, hvor jeg studerende musik. Og han lyttede til nogle af de sange, jeg havde skrevet, og han syntes faktisk rigtig godt om dem. Han gik så i gang med nogle forskellige projekter og inviterede mig i studiet, hvor vi optog nogle af mine sange. Vi ville egentlig også gerne have været ude at optræde med numrene, men det kunne vi ikke rigtig finde nogen, der var interesseret i. Så jeg havde faktisk mange gode grunde til at tro, min musik ikke var god nok til plader. Sangene var heller ikke særlig mainstream, så derfor var de store pladeselskaber heller ikke så interesseret. Det endte senere hen også med, at jeg tegnede kontrakt med et lille uafhængigt pladeselskab.

Thomas: Så du gik faktisk tilbage til skolen, mens du lavede albummet færdigt og blev boende hos dine forældre, da din producer pludselig ringede dig op en dag og fortalte dig, at du var nummer ét på hitlisterne. Hvordan føltes det? Gik du bare ind til dine forældre og sagde ”Hey, jeg ligger nummer ét!”?

Katie: Ja faktisk. Det var en ganske almindelig søndag morgen, og jeg blev vækket af telefonen, for jeg elsker at sove længe. Og så fik jeg altså den opringning fra min producer, der råbte ”Hey Katie, du ligger nummer ét!”. Jeg tænkte bare ”Oh My God!”. Jeg turde næsten ikke tro på det.

Thomas: Du har selv nævnt, at det ikke er så nemt at komme frem med akustisk jazzmusik sammenlignet med energisk pop. Du spiller jo en meget mere intens slags, nærmest moden og afdæmpet, jazz. Hvorfor tror du pludselig, at du rykker så kraftigt ind på hitlisterne med det? Hvorfor vil folk pludselig gerne høre denne her form for jazz?

Katie: Jeg ved det ikke, jeg ved det egentlig ikke. Det er et eller andet med den genre. Man kan lave noget fantastisk akustisk musik, men der er også meget af det, der ikke er særlig godt. Jeg tror bare på den rigtig gode akustiske musik, så jeg er nok idealist!

Thomas: Der er nok et par millioner mennesker, der vil give dig ret i den betragtning, for du har virkelig solgt en masse plader. Du er vokset op, mens Backstreet Boys og Spice Girls var in, men det virker mere som om, du har lyttet til mere voksen musik som for eksempel Bob Dylan og Beatles og brugt det som inspiration?

Katie: Jamen, jeg lyttede faktisk også til Spice Girls og hørte en del hip hop og pop i mine teeenageår, men teksterne inspirerede mig ikke rigtig. Da jeg så startede på musikkonservatoriet og mødte andre musikere, var det pludselig kunstnere som Joni Mitchell, Paul Simon og Robert Burns, der var på programmet, og langsomt blev jeg så mere og mere inspireret af dét, end af musikken fra min egen generation. Så jeg holder skam meget af popmusikken, der bliver spillet nu om dage, det er bare ikke sådan noget musik, jeg kan lave.

Thomas: Når du sidder og skriver sange, hvad er det så, der inspirerer dig – hvad får sangene til at blive til virkelighed?

Katie: Faktisk hvad som helst, der ikke har med musik at gøre! Det kan være en historie, jeg har fået fortalt eller en bog, jeg er i gang med at læse. Hvad som helst, jeg støder på i min hverdag.

Thomas: Hvordan har du det med sangen ‘Nine Million Bicycles’, når folk begynder at tage titlen så alvorligt, at de spørger dig: ”Hvordan ved du at der er 9 millioner cykler i Beijing, har du talt dem?”

Katie: Jeg var i Beijing i Kina med min producer, og der var også var professionel tolk og guide, som kunne en masse facts om byen. Og det var da jeg en dag gik en tur med hende rundt i byen, at hun blandt andet nævnte, at der var 9 millioner cykler i Beijing. Jeg var ret fascineret af alle disse store tal hun nævnte, og Mike kiggede på mig og sagde, at det faktisk var en ret god sangtekst. Jeg kunne se, at han mente det og ganske kort efter blev sangen ‘9 Million Bicycles’ så skrevet.

Thomas: Der er en masse danske fans, der venter på at få signeret dit nyeste album ‘Pictures’, men før dét har jeg lige en overraskelse til dig. En overraskelse, som også taler på vegne af alle dine fans her i dag. Du får nemlig en guldplade for et fremragende salg af dit nyeste album ‘Pictures’! Og så må du rigtig gerne fortælle os, hvornår du giver koncert i Danmark igen. Hvilken dato skal vi krydse af?

Katie: Tusind tak, det er jo helt fantastisk! Jamen, vi har endnu ikke fastsat nogle datoer for koncert i Danmark, men jeg er helt sikker på, at der bliver nogle i det nye år.

Thomas Madvig, DJ og radiovært på DR

Thomas overrækker guldpladen for albummet

Der skulle signeres et par hundrede CDere i eftermiddag
Mie Katrine & Mette Marie Filbert

Mie Katrine og Mette Marie Filbert stod i kø i en halv time for at hilse på Katie Melua og for at få signeret den nye CD. “Om vi er store fans af Katie? Ah, det er da noget dejlig afstressende musik at lytte til, men vi gik nu mest op og fik autografen, fordi den største Katie-fan i vores familie, mor, vist havde lidt sceneskræk.